Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Automatyczny WENTYLATOR

Gość stachups
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszyskich.

Zasatanawim się czy można lekko zmodyfikować wentylator w moim micrusie.

Chodzi mi przede wszystkim o to że jak wyłąnczam silnik po przejechaniu dużej odległości (a zwłaszcza teraz w lecie) to nieraz wentylator nie skończy chłodzić do końca płynu.I wtedy może zagotowac się woda.

A tak jak bym przecioł dwa kable które wychodzą z czujnika od chłodnicy, podłączył je do akumulatora to wentylator by mi schłodził do końca (nawet jak by był wyłączony silnik).

Tylko czy coś bedzie się działo jak on bedzie cały czas podłączony do akumulatora, nawet w czasie jazdy.Czujnik bedzie się włąnczał normalnie z zasilanioa orginalnego, ale czy bedzie przeszkadzał akumulator.(czy nie bedzie miał podwójnej siły chłodzenia).

Może już ktoś to zrobił.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

nieraz wentylator nie skończy chłodzić do końca płynu.

Tego nie rozumiem - czy chcesz płyn schłodzić do temperatury niższej niż otoczenie :?:

I wtedy może zagotowac się woda.

Przecież silnik nie pracuje, więc chyba się nie będzie grzać dalej tylko będzie stygła.

A tak jak bym przecioł dwa kable które wychodzą z czujnika od chłodnicy, podłączył je do akumulatora to wentylator by mi schłodził do końca (nawet jak by był wyłączony silnik).

Zrobisz zwarcie i termostat się pójdzie je.. :?: - zadziała jak bezpiecznik

t;]A tak jak bym przecioł dwa kable które wychodzą z czujnika od chłodnicy, podłączył je do akumulatora to wentylator by mi schłodził do końca (nawet jak by był wyłączony silnik).

Zrobisz zwarcie i termostat się pójdzie je.. :?: - zadziała jak bezpiecznik

jesli chcesz to mozna zrobic taki zabieg, ale zeby wlasnie niebylo zadnego wypadku typu zwarcie musisz włozyc bezpiecznik na połączeniu z aku, pozdro;]

Trochę się pogubiłem :P

Do czujnika przychodzi kabel z wentylatora i drugi zasilający "+".

Jak można je podłączyć do akumulatora :?: :?: :?:

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2007 18:08 ]

Chyba "wydumałem jak" - można odłączyć od czujnika przewód który "idzie" z instalacji i podpiąć "na krótko" "+" z aku (poza stacyjką) - przewód do wentylatora musi pozostać bez zmian bo inaczej wentylator będzie się stale kręcił "chyba" tak:?:

Wtedy wentylator będzie działał niezależnie od stacyjki - sterowany będzie czujnikiem.

Czyli po wyłączeniu zapłonu jeśli temperatura płynu będzie = temp zadziałania czujnika to wentylator będzie się kręcił (jak np. w Peugocie 206) wentylator się wyłączy po ostudzeniu chłodnicy.

Tylko nie bardzo widzę sens takiej przeróbki.

Czy aby nie chcesz ustawić wiatraka na permanentne chłodzenie? Po paru godzinach rozładuje ci akumulator...

Chodzi ci o to, że po wyłączeniu silnika płyn chłodniczy nadal jest ciepły i wiatrak nie chłodzi go do temperatury otoczenia? Po co, skoro silnik przestaje generować ciepło?

Jest jeszcze coś - po wyłączeniu silnika płyn chłodniczy przestaje krążyć, więc chłodnicę to sobie możesz nawet zamrozić, ale nadal istnieje nikła szansa na to, że płyn zagotuje się w bloku silnika.

Dla przykładu - Masz ogrzewanie w samochodzie, po jeździe gasisz silnik, ale zostawiasz nawiew na max gorąco i po mniej, niż minucie z kratek leci zimne powietrze... A silnik jak był tak jest gorący. Wystarczy jednak, że zakręcisz silnik i od razu zgasisz i masz znowu gorący nawiew. Po prostu ruszyłeś płyn i ten, który był w silniku jest teraz w nagrzewnicy i odwrotnie.

Więc wg mnie nie widze sensu takiej przerobki. Standardowe dochładzanie wiatrakiem po wyłączeniu silnika powinno wystarczać...

Skoro tak mówicie chłopaki.Ale jak wyłącze silnik w tym samym czasie kiedy się ma załączyc wentylator :?: To byłoby takie zabezpieczenie.

Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2007 23:14 ]

Chyba "wydumałem jak" - można odłączyć od czujnika przewód który "idzie" z instalacji i podpiąć "na krótko" "+" z aku (poza stacyjką) - przewód do wentylatora musi pozostać bez zmian bo inaczej wentylator będzie się stale kręcił "chyba" tak:?:

Wtedy wentylator będzie działał niezależnie od stacyjki - sterowany będzie czujnikiem.

Czyli po wyłączeniu zapłonu jeśli temperatura płynu będzie = temp zadziałania czujnika to wentylator będzie się kręcił (jak np. w Peugocie 206) wentylator się wyłączy po ostudzeniu chłodnicy.

Tylko nie bardzo widzę sens takiej przeróbki.

O to mi chodziło.A aku nie bede katował, czujnik da znać kiedy ma sie wiatrak wyłączyć :D

Gość johny_fellow

Tylko, że po co?

Przecież silnik już nie będzie generował ciepła gdy jest wyłączony.

Przecież w jakimś celu Japońcy zrobili to inaczej niż Włosi czy Francuzi, gdzie w ich samochodach wentylator piłuje nawet wtedy gdy silnik już nie pracuje.

Ja wolę zaufać Japońskiej technologii.

Morał: Zostawić wentylator w spokoju i nie bawić się w załączanie go gdy nie jest to potrzebne!

• 5 miesięcy temu...

jak będziesz chciała sprawdzić czy sie nie włonczy wentyl to po zgaszeniu przekręc spowrotem kluczyk na maksa tylko bez odpalania to w tedy sobie pochodzi aż do ostygnięcia wymaganego przez czujnik i to bez przeróbek :D u mnie tak działa K10