Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Navara 2,5 - brak mocy po wcisnieciu gazu

Gość Bero
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zdarzyło mi się dwa razy że po mocniejszym wciśnięciu gazu (przy wyprzedzaniu) moja Navara nagle dostała zadyszki i nie chciała jechać szybciej jak 60 km/h... wciskam gaz do dechy, obroty ok 2 tyś i więcej nie idzie. Dopiero wyłączenie silnika i ponowne odpalenie powoduje że auto idzie normalnie.

Czego to może być oznaka? Ktoś miał podobne objawy?

Pozdrawiam.

u mnie to byla wiazka od turbiny

dzialo sie tak ze przy dluzdzej trasie i jezdzie ze stala predkoscia nagle spadek mocy i po chwili odzyskiwal...po jakiejs wizycie w serwisie chlopaki musial cos poruszyc i po wyjezdzie z aso w ogole mocy nie bylo (z 30%)

sie okazalo ze wiazka

Na 99% notlauf zwany trybem awaryjnym. Trzeba podjechać na diagnozę i odczytać pamięć błędów w sterownikach silnika i skrzyni jeśli jest A/T. Jeżeli to się pojawia pod dużym chwilowym obciążeniem stawiam na sterowanie turbiny lub samą sprężarkę tym bardziej że jest to wytwór garreta, a one często mają problemy z zapiekaniem się kierownic szczególnie w TDI i CDI.

a jak odpuscisz gaz na chwile i znowu przycisniesz to wraca?

Nie, dopuki nie wyłącze silnika to jest zamułka...

Puki co stało mi się to 2 razy po mocniejszym wciśnięciu gazu, ale martwi mnie to żeby się coś totalnie nie posypało.. auto niby na gwarancji ale wolał bym żeby mi silnika nie rozkręcali...

u mnie troche inaczej ale nie mogli znalezc co to jest...podlaczali komputer i wszystko ok...dopiero jak w ogole moc stracil michal siedzial kilak godzin i w koncu przez przypadek znalazl...btw jesli bylby jakis tryb awaryjny to pewnie wyswietlil by info

Gość Ryży Koń

Bero no jedź do serwisu i już . Sam nic nie wykombinujesz. Z moich doświadczeń z turboklekotami wynika, że może to być właśnie coś z kierownicami gazów wydechowych w turbinie. Ale równie dobrze moze to być pęknięty wężyk podciśnieniowy

Sprawdź organoleptycznie :zdziw: pod maską wężyki. Miałem podobnie w innym aucie i okazało się że kuna czy cóś takiego zezarła mi przewody podciśnienia sterujące turbiną .

W

mialem tak w moim V70 2.5D ....po wylaczeniu odzyskiwal, ale nie moglem jechac szybciej niz 90ok/h ,bo wlaczal sie tryb i mulil.. okazalo sie ,ze lopatka turbiny zakleszczyla sie. cokolwiek, istota jednak byla powtarzajaca sie tutaj awaria turbiny i okolic...

nie stresuj sie. danko

No to ja dołoże swoje:

Jade sobie drugiego dnia posiadania dumny po Wawie, a tu kicha. Nie jedzie i jakieś dziwne zachowanie. Dzida do ASO i bardzo szybko znaleźli - niedociśnięta kostka od przepływki. Hiszpanie jak przychodzi sjesta, to nawet w połowie dociskania kostki zostawią robotę :/ .