Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Almera 2,2DT 2000r nie pali P1251

Gość procekkk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pacjent:

Nissan Almera 2,2DT 2000r

pompa VP44

W sterowniku byly 2 bledy:

P1251 Magnetyczny zawor regulacji dawki (syg. niezrozumialy)

P1690 Sterownik pompy (uszkodzony)

z czego pozostal jeden P1251

Po skasowaniu i probie odpalenia (5-7sek.) ponownie wskakuje blad P1251 (regulacji dawki). Sprawdzalem na pompie sygnal pradowy odnosnie tego zaworu i w sumie nie ma sterowania,

Podczas krecenia rozrusznikiem: sa jak by poczatki sygnalu, dlugosc syg. ok 1ms amplituda ok 0,1-0,2A, powtarza sie co 20ms (wiec okres jest OK);

natomiast jak przestaje kreci na moment wskakuje wzorcowy sygnal czyli amplituda ok 1A,

Wiecej nie zdazylem sprawdzic - auto przyciagneli na "fajrant"

Co moze byc przyczyna ?

Uszodozny sterownik?

Czy jakis inny powod?

Co proponuecie sprawdzic?

witam

mam almere z takim samym błędem

i powiem sczerze prymierzam się do wyciągania pompy

czy przy tym blędzie możesz uruchomic samohcód bo ja nie

sprawdziliśmy paliwo ale ledwo co się leje

bedziemy wyciagac pompę

almera 2. 2 rok 2000

pozdro

[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2007 01:35 ]

dodatkowo powiem że przekopaliśmy instalację kalkulator silnika

wsio wygląda jest ok

pozostaje mod€l pompy

dlatego decydujemy sięna wygrzebanie jej z samochodu

pozdro

Witam ja jestem po naprawie pompy.

Też mi padł sterownik pompy i całkowicie odciął dopływ paliwa a że to się stało w czasie jazdy przy prędkośći 90km/h to mi zatarło całą pompę. Koszt regeneracji pompy + nowy sterownik pompy kosztował mnie 3500 zł :(:

Aby wyciągnąć pompę należy najpierw wyciągnąć cały silnik z ramy roboty od cholery.. :029:

procekkk, czy ten błąd wyskoczył ci na postoj czy w czasie jazdy???. Bo jak na postoju to tylko do wymiany sterownik pompy i dużego spustoszenia w pompie nie zrobił. Nowy sterownik kosztuje 1500zł.

A może to jakiaś drobna sprawa może elektrozawór poszedł, jakiś bezpiecznik ....

Nie jestem pewnien ale bledy 12XX na szynie Can moga byc wywolane przez podpiety alaram. Oczywiscie alarmi z szyna CAN. A taki alarm kiedy generuje blad odcian paliwo... pewnie elektorzaworem. Mialem z tym klopot tyle ze u mnie odcial pompe od benzyny.

Moze warto sprawdzic ta pierdolke.

dzisiaj zrowu troche postrawadzalem ale dalej to samo, nie steruje zaworem regulacji dawki paliwa, bledow w steorwniku pompy brak, moze dlatego ze zdejmowana byla klema;

klient cofal na parkingu z pod sklepu i auto zgaslo, wiec pompa powinna byc OK,

arek N16 2,2 Di: mozesz dac kontakt gdzie kupiles pompe, a gdzie sterownik?

oba bledy wyrzuca po kreceniu silnikiem, P1251 po ok 5-7sec natomiast odnoosnie uszkodoznego sterownika pompy po dluzszym kreceniu

Wowek_L: sprawdzalem na pompie sygnal blokady magnetycznego zaworu reg. dawki i nie podaje na niego +12V czyli tak jakby mial bez problemu odpalac,

jelsi chodzi o sygnal nazdowu to nie dochodzi do pompy zaden kabel w ten pin,

z tym alarmem jutro sprawdze, ale chyba to nie to bo pewnie blokowalo by po sygnale blokady magnetycznego zaworu

arek N16 2,2 Di: mozesz dac kontakt gdzie kupiles pompe, a gdzie sterownik?

Pompy nowej nie kupywałem tylko regenerowałem (nowa kosztuje bagatela 16 tys. zł :| ) . Kupienie i założenie nowego sterownik pompy jak i regenerację tej pompy wykonał mi serwis Bosha z Częstochowy. Także procekkk, nie wim gdzie można nabyć taki sterownik bo wszystko załatwiał za mnie ten serwis. Mi tylko przedstawili faktury na zakup części jakie były potrzebne do mojej pompy.

Popytaj się po sklepach z częściami to napewno ci na zamówienie sprowadzą taki sterownik (chyba nie powinno być problemu). Albo weź wykręć z silnika tą pompę i jedz do najbliższego serwisu Bosha to ci zdiagnozują usterkę

czekamy na telefon klienta;

mechanik chyba jutro z rana bedzie wymontowywal i pompa jedzie do serwisu boscha (bielsko-biala) (sprawdzenie 350zl, naprawa 1000-3500zl)

u mnie tez robia sekcje dieseli, sprzetu zakupili juz za ponad 500tys zl :-) ale otwarcie to nie wiadomo kiedy bedzie

nowa pompa kosztuje troche mniej :-) teraz sterownik mozna kupic osobno i pompe osobno, kiedys przychodzilo tylko w komplecie, teraz sterownik 6tys zl, natomiast pompa 8tys zl, suma wychodzi jakies 14tys zl ale mysle ze w kompecie to troche tanie jpowinno wyjsc :-) ale mimo wszystko sa to katastrofalne= nioplacalne koszta w porownaniu z wartoscia samochodu

chodzi mi o to dlaczego padaja sterowniki pompy?

Same tak?

Zła eksploatacja?

Określona żywotość?

czy poprostu pech?

jupe, PO PROSTU MIAŁEM PIER....NEGO PECHA !! :!:

Wczoraj odebrałem samochód od mechanika. Podaje koszty naprawy:

Naprawa pompy + nowy sterownik pompy w serwisie Bosha w Częstochowie - 3100zł

U mechanika wymontowanie pompy z silnika (trzeba było wymontować cały silnik z ramy), nabicie klimatyzacji, uzupełnienie płynów eksploatacyjnych, montaż pompy i ponowne zamontowanie silnika w ramę oraz kalibrowanie pompy z silnikiem + dojazdy do serwisu Bosha - 800

Czyli razem do zapłaty 3900 :( :029: I JAK TU NIE BYĆ WKUR...NY :kosci:

w czestochowie jesli dobrze pamietam to tylko jedewn serwius zajmuje sie pompami

kawalek czasu temu dzwonilem i z tego co pamietam to za sprawdzenie pompy biora 350zl, natomiast ew. naprawa 1000-3500zl w zaleznosci od tego co jest uszkodzone, czas naprawy 4 dni, rok gwarancji na wymieniona czesc i 4tys km na rozruch, czyli tak jakby przez te 4 tys. km na cala pompe :-)

Jesli chodzi o uszkodzenie sterownikow to generalnie leca koncowki mocy - bynajmnije tak jest w tej almerze co do nas zostala przyciagnieta :-)

jedno pytanie kto Ci to robił w Cz-wie

bo sa 2 serwisy Boscha

jednen chyba na ul. Warszawskiej i Serwis Góry na ul. Bugajskiej

jupe, Moją pompą zajmował się Serwis Góry na ul. Bugajskiej i dali rok gwarancji

• 5 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

>

Witam,

>znalazłem pompę VP44 za 2000 PLN - 12 mc gwarancji.

>Co myślicie?

>Patryk

Co mysle??!!??!!

Że chyba nie znasz dnia ani godziny kiedy TO nastąpi :-(

Oczywiście nie mówie, żeby brać na zapas pompe, ale podaj namiary na ta pompę, bo moze sie przydać :-((

Wprawdzie mam w opisie i dalej tak uważam, że nigdy więcej francuzów, ale jak kumplowi w kangurze 1.9 DCi poszła pompa to mechanik wymienił mu w garażu w 4 godziny i zapłacił 600 pln.

Patriotyzm tez ma swoja cene.

Chyba zacznę zbierać na Hondę FR-V ;-)

• 4 tygodnie później...
Gość patryk.bialek
>
Witam,

>znalazłem pompę VP44 za 2000 PLN - 12 mc gwarancji.

>Co myślicie?

>Patryk

Co mysle??!!??!!

Że chyba nie znasz dnia ani godziny kiedy TO nastąpi :-(

Oczywiście nie mówie, żeby brać na zapas pompe, ale podaj namiary na ta pompę, bo moze sie przydać :-((

Wprawdzie mam w opisie i dalej tak uważam, że nigdy więcej francuzów, ale jak kumplowi w kangurze 1.9 DCi poszła pompa to mechanik wymienił mu w garażu w 4 godziny i zapłacił 600 pln.

Patriotyzm tez ma swoja cene.

Chyba zacznę zbierać na Hondę FR-V ;-)

==

http://www.wolinski.com.pl/

Patryk