Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Spryskiwacze reflektorów

Gość bilczur
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym roku kupiłem swoją P12 niestety jako laik. Na przeglądzie rejestracyjnym pan spec powiedział mi STOP. Okazało się, że moje xenony nie maja spryskiwaczy a bez tego mogę spadać na drzewo więc pieczatki w dowdzie niet. Poradźcie co robić. Czy ma ktoś może do sprzedania komplet spryskiwaczy, może da się adaptować jakiś inny. Na allegro spotkałem spryskiwacze uniwersalne

http://www.allegro.pl/item187536102_sprysk...a_bmw_nowe.html

pewnie to jakiś badziew. Macie jakieś pomysły ? BARDZO proszę o pomoc. Dzięki

Zaraz chwila a gdzie pan znalazl w ustawie ze musza byc spryskiwacze przy ksenonach?

Czy pokazal w ktorym to artykule? Praca duiagnosty jest scisle opisana przepisami i nie ma tak ze pan se powie pocaluj mnie w ... Popros pana ladnie o uzasadnienie

No chyba ktos sobie zart zrobil.

Gość johny_fellow
Zaraz chwila a gdzie pan znalazl w ustawie ze musza byc spryskiwacze przy ksenonach?

Czy pokazal w ktorym to artykule

Jest taki zapis prawny, że przy lampach xenonowych samochód musi mieć spryskiwacze reflektorów a żaden diagnosta nie musi znać kodeksów na pamięć żeby sypać artykułami.

Gość lukas200sx

Czy pokazal w ktorym to artykule

Jest taki zapis prawny, że przy lampach xenonowych samochód musi mieć spryskiwacze reflektorów a żaden diagnosta nie musi znać kodeksów na pamięć żeby sypać artykułami.

johny fellow ma racje

poczytaj tutaj:

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewto...ht=spryskiwacze

z tego co zrozumiałem to homologacje ma cały zestaw - światła, układ samopoziomowania i spryskiwacze - a więc bez któregoś z tych elementów nie jest to układ kompletny i pewno tu się gościu czepił

a byc moze jest tak jak pisze lukas masz spryskiwacze tylko o tym nie wiesz są one na zderzaku o tak

fbab48d083bc2eb9.jpg

Gość lukas200sx
poczytaj tutaj:

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewto...ht=spryskiwacze

z tego co zrozumiałem to homologacje ma cały zestaw - światła, układ samopoziomowania i spryskiwacze - a więc bez któregoś z tych elementów nie jest to układ kompletny i pewno tu się gościu czepił

a byc moze jest tak jak pisze lukas masz spryskiwacze tylko o tym nie wiesz są one na zderzaku o tak

Obrazek

jawert _> super post i podejście do sprawy, tak dalej:) pozdro!!

Bilczur moim zdaniem duzo szybciej i taniej załatwiłbyś sprawe gdybys na tym forum założył post " kto i gdzie załatwi mi przegląd w Warszawie" miałbys pieczątke i świety spokoj ;)

A jeżeli nie chcesz tego tak załatwiać to musisz sprawdzić czy faktycznie nie masz tych spryskiwaczy,bo skoro masz xenon to powinny być natryski, jak nie ma to ktoś wymieniał zderzak i nie znalazł z natryskami to kupił zwykły bez natrysków.

Spryskiwaczy nie ma na pewno. Wiem jak wyglądają, ale wcześniej też myślałem, że nie są wymagane przy xenonach. Maja system samopoziomowania ale spryskiwaczy niet. Wyglada na to że zderzak był wymieniany. Problem będzie się pojawiał co roku na przeglądzie więc lepiej to załatwić porządnie, ale przede wszystkim w miarę tanio.

Dlatego szukam używanego systemu spryskiwaczy albo jakiegoś zamiennika.

Problem będzie się pojawiał co roku na przeglądzie

Jak znajdziesz kogoś kto ci załatwi raz przegląd to później problem zniknie bo zawsze tam sobie pieczątke klepniesz...takie jest moje zdanie. Auto jest w miare nowe,serwisowane i podejżewam że zadbane przez ciebie wiec nie musisz sie martwić o stan techniczny, a brak natrysków na lampy to nie koniec swiata, ja sam mam w planach założyć xenon do swojej P11 i na 100% nie będe mial spryskiwaczy bo nie bede dziurawił zderzaka zeby zamontować sobie jakieś dwa sterczące jak nie powiem co patyki....

Jakbys bywał w okolicach wrocławia to ci moge przegląd załatwić ;)

Gość johny_fellow
Jak znajdziesz kogoś kto ci załatwi raz przegląd to później problem zniknie bo zawsze tam sobie pieczątke klepniesz...takie jest moje zdanie.

No tak, tylko że później jak złapie go policja to zabiorą dowód na miejscu i przy okazji mogą wnioskować o odebranie uprawnień diagnoście.

Poza tym ja nie chcę spotykać na drodze samochodów z przeglądami wbitymi za flaszkę.

ja sam mam w planach założyć xenon do swojej P11 i na 100% nie będe mial spryskiwaczy bo nie bede dziurawił zderzaka zeby zamontować sobie jakieś dwa sterczące jak nie powiem co patyki....

Te patyki są dla Twojego i innych bezpieczeństwa.

No tak, tylko że później jak złapie go policja to zabiorą dowód na miejscu

Johny nie ma sie co czarować,polska policja nie jest az tak bystra zeby za takie rzeczy dowód zabierać, zabierają za szyby,za sły stan techniczny widoczny gołym okiem,ale oni nie mają pojecia ze do xenonów wymagany jest spryskiwacz.Wiekszośc tych bystrzaków nie umiało odczytac z tablic zjazdowych do kiedy wazne jest ubezpieczenie,a nawet raz miałem sytuacje kiedy mnie zatrzymali jak mialem jeszcze w corsie z tyłu lampy ala Lexus, zapytał mnie o homologacje, to mu pokazałem naklejke na tyle lampy gdzie po niemiecku było coś napisane o prądzie i mowie mu ze to Unijna homologacja,przeprosił i puścił bez problemowo.

Poza tym ja nie chcę spotykać na drodze samochodów z przeglądami wbitymi za flaszkę

Ja też wolałbym nie spotkać auta które jest zdrutowane i kupą złomu ktora zagraża bezpieczeństwu, ja tylko powiedziałem że mam możliwość załatwienia przeglądu jak np przeszkadza taka pierdoła jak brak natrysków

Te patyki są dla Twojego i innych bezpieczeństwa

Johny spryskiwacze mają na celu oczyszczanie klosza ponieważ bród zniekształca w duzym stopniu swiatło,szcególnie na przeźroczystych szkłach, tam gdzie szkło nie jest gładkie tak jak w P11 taki spryskiwacz jedynie będzie odpowiedzialny za czystość klosza,moim zdaniem aż tak nie wpłynie to na rozproszenie swiatła jak w przypadku czystych kloszy gdzie lustro rozprasza swiatło jak np w P12

Gość johny_fellow
Johny nie ma sie co czarować,polska policja nie jest az tak bystra zeby za takie rzeczy dowód zabierać, zabierają za szyby,za sły stan techniczny widoczny gołym okiem,ale oni nie mają pojecia ze do xenonów wymagany jest spryskiwacz.Wiekszośc tych bystrzaków nie umiało odczytac z tablic zjazdowych do kiedy wazne jest ubezpieczenie,a nawet raz miałem sytuacje kiedy mnie zatrzymali jak mialem jeszcze w corsie z tyłu lampy ala Lexus, zapytał mnie o homologacje, to mu pokazałem naklejke na tyle lampy gdzie po niemiecku było coś napisane o prądzie i mowie mu ze to Unijna homologacja,przeprosił i puścił bez problemowo.

Widać miałeś szczęście do bystrzaków ale znajdą się tacy co wiedzą o co kaman i będzie problem.

szcególnie na przeźroczystych szkłach, tam gdzie szkło nie jest gładkie tak jak w P11 taki spryskiwacz jedynie będzie odpowiedzialny za czystość klosza,moim zdaniem aż tak nie wpłynie to na rozproszenie swiatła jak w przypadku czystych kloszy gdzie lustro rozprasza swiatło jak np w P12

No tak tylko, że reflektory z gładkim szkłem mają inny kształt luster odbłyskowych niż te ze szkłem ryflowanym i całkiem inaczej rozpraszają światło.

Gringo lepiej kup dobre żarówki a nie kombinuj z jakimiś magicznymi xenonami.

Widać miałeś szczęście do bystrzaków

U mnie w okolicy sami tacy są ;)

No tak tylko, że reflektory z gładkim szkłem mają inny kształt luster odbłyskowych niż te ze szkłem ryflowanym i całkiem inaczej rozpraszają światło

Dokładnie o tym samym mowiłem,dlatego w sytuacji gdy jest szkło gładkie a za rozproszenie swiatła odpowiadają lustra musze byc spryskiwacze,aby szkło było czyste, tam gdzie szkło jest ryflowane juz takiej konieczności nie ma,bo brud az tak nie wpływa na rozpraszanie się swiatła

Gringo lepiej kup dobre żarówki a nie kombinuj z jakimiś magicznymi xenonami

Mam kupione bardzo dobre zaróweczki Philips +50% ale jak chciałbym żeby moja P11 wyglądała tak jak na poniższych fotach ....

229577137fullls7.jpg

229577138fullfw1.jpg

229577139fullqd9.jpg

229577141fullpl0.jpg

229577161fullws0.jpg

I jak? Nie jest KOZAK ? ;) Moim zdaniem wygląda extra....

Uklad samopoziomowania zgoda

Diagnosta stwierdzajac niesprawnosc musi sie podpierac przepisami i nie ma od tego odwolania nie ma tak ze mu sie nie podoba , jak zapytasz ma obowiazek przedstawienia podstawy prawnej..

A skoro zderzak byl wymieniany To znaczy ze instalacja pod zderzakiem powinna byc

Jedyny fakt do ktorego ma prawo w takiej sytuacji miec jakies anse to

Stwierdzenie ,ze pojazd musi posiadac wszystko w co wyposazyla go wytwornia

Poszukam przepisow o xenonach i obiecuje ze sie odezwe (jak nie bede zawalony robota)

Gość johny_fellow
Poszukam przepisow o xenonach i obiecuje ze sie odezwe (jak nie bede zawalony robota)

Sukaj w Europejskim systemie normowania i homologacji bo w Polskich przepisach tego nie ma jako odrębny przepis a tylko jako odwołanie do przepisów szczegółowych.

Uklad samopoziomowania zgoda

Diagnosta stwierdzajac niesprawnosc musi sie podpierac przepisami i nie ma od tego odwolania nie ma tak ze mu sie nie podoba , jak zapytasz ma obowiazek przedstawienia podstawy prawnej..

A skoro zderzak byl wymieniany To znaczy ze instalacja pod zderzakiem powinna byc

Jedyny fakt do ktorego ma prawo w takiej sytuacji miec jakies anse to

Stwierdzenie ,ze pojazd musi posiadac wszystko w co wyposazyla go wytwornia

Jeżeli homologacja jest na cały zestaw to kolega nie ma homologowanego przedniego oświetlenia!!!

Spryskiwacze ma przecież wiele aut, nawet te bez ksenonów. Można przyczepić na sztukę nawet te od szyb.

jest z tym mały problem legislacyjny (jakiżby inny)

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&amp...part=1&vc=1

to już kolejne forum gdzie jest dyskusja na podobny temat

norma a właściwie rgulacje europejskie to:ECE R48,poprawki ECE (R98 o lampach ksenonowych i R112 o halogenowych)

pozostałe fora to:

http://www.norcom.com.pl/...ht=spryskiwacze

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&...ighlight=ksenon

• 9 miesięcy temu...
Gość tomekvipex

A ja miałem ten sam problem w P12 kupiłem oryginalne spryskiwacze xenonów (chowane) na ukcji allegro od skody octavii nowej za 60 zł komplet 2 szt. , trochę pokombinowałem i mam super spryski xenonów ,które wyglądają prawie idealnie tak samo jak oryginał tylko są trochę mniejsze . :):):D

Spryskiwacze w P12 g...o dają, wysysają tylko płyn ze zbiornika i syfią całą maske, ich wydajność jako czyściciel reflektorów jest bardzo słabiutka, sam jadąc w okresie międzyświątecznym co jakieś 200 km zatrzymywałem się i tradycyjnie ściereczką (na drodze był syf 600 km na wycieraczkach).

Nie masz spryskiwaczy doklej w te miejsce kawałki plastiki jako atrapy (oczywiście w kolorze zderzaka), w p12 spryskiwacz jest schowany i diagnosta na stacji nie karze Ci na 100% pokazać jak działają bo pół warsztatu mu zasyfisz, zerknie że coś jest, jak ładnie to zrobisz to masz luzik, jak zrobisz jakieś samoróbki to zaraz się przywali że nietypowe itd

PZDR