Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Płyn do spryskiwaczy

Gość Spulchniator

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Spulchniator

Wiem że pytanie może być z tych "lamerskich" ale nie daje mi spokoju no i w instrukcji nic nie znalazłem. Chodzi o tylni spryskiwacz do szyby w N16 hatchback. Mam wyprowadzenie na tylnią szybkę ale za diabły nie wiem gdzie wlać płyn żeby podziałało (może coś źle kombinuję). Jest gdzieś z tyłu zbiorniczek na płyn do szyb?

Z góry dziękuję za pomoc

Nie ma z tyłu zbiorniczka spryskiwaczy i nigdy go tam nie było . Zbiorniczek na przód i tył jest jeden ten po prawej stronie przy lampie po podniesieniu pokrywy silnika

Ok , może faktycznie nie dopisałem i nie uściśliłem jego dokładnego położenia , ale to może z przyzwyczajenia zawodowego . Prostując wcześniejszego posta dodam że pisząc po prawej stronie miałem na myśli po stronie pasażera , jeszcze bardziej uściślając to po przeciwnej stronie niż jest akumulator . Teraz powinno być chyba ok .

Zbiorniczek na przód i tył jest jeden ten po prawej stronie przy lampie po podniesieniu pokrywy silnika

Czy oby napewno po prawej stronie po podniesieniu maski :?: , bo w mojej N16 po FL jest z przodu tuż za lewym reflektorem, taki z żółtą zatrzaskową pokrywką. Tak go widzę gdy stoję z przodu samochodu i patrzę na silnik. To tak gwoli wyjaśnienia i uściślenia.

Pozdrawiam :one:

ps. spryskiwacz tylnej szyby uruchamiamy odpychając od siebie dźwignię uruchamiania wycieraczek. :D

Gość Spulchniator

U mnie jest po lewej o ile mnie pamięć nie myli, a po odepchnięciu silniczek buczy i nic się nie leje - pewnie się zapchało ;-) jutro sprawdzę w takim razie wylocik czy się niczym nie zapchał

sprawdzę w takim razie wylocik czy się niczym nie zapchał

Sprawdź także przejście z nadwozia w tylną klapę. Rurka doprowadzająca płyn do tylnego spryskiwacza podobno lubi się załamywać. Rurka ta przechodzi w takiej gumowej karbowanej teleskopowej osłonie, którą można bez problemu odchylić, zobaczyć czy płyn jest w rurce, a potem bezproblemowo założyć na swoje miejsce. To tyle w kwestii uzupełnienia.

Pozdrawiam :one:

Danstan ma rację. Po otwarciu tylnej klapy sprawdź czarną, gumową osłonę między kabiną a klapą po prawej stronie. Właśnie tamtędy biegnie do dyszy tylnego spryskiwacza przewód którym płynie ze zbiorniczka płyn. Podczas owteirania i zamykania klapy przewód w tym miejscu 'pracuje' i niestety potrafi pęknąć. U mnie tak właśnie się stało. Usterkę usunąłem łącząc przewód plastikową łączką wetkniętą w obydwa końce pękniętego przewodu. Element kupiony w sklepie motoryzacyjnym za ok. 5 zl. Plus jest taki, że mam teraz zaworek zapobiegający cofaniu się płynu w przewodzie, przez co po uruchomieniu silniczka tylnego spryskiwacza płyn pojawia się na szybie natychmiast, a nie po kilku sekundach.

Gość Spulchniator

Sprawdziłem jak mówiliście - rurka spoko nie uszkodzona spryskiwacz nie wygląda na zapchany więc pewnie coś w doprowadzeniu utknęło. W poniedziałek i tak jadę zmienić olej i inne bzdety to pewnie poproszę mechanika o przyjrzenie się temu duperelkowi ;-)

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Miłego długiego łikendu!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...