Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak wymienić pasek alternatora i klimatyzacji

Gość kazz

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno wymiana paska napędu alternatora jest rzeczą na tyle prostą, że można ją wykonać samodzielnie. Niestety w przypadku Micry (1,4 z 94r) gdzie pasek napędza alternator i klimatyzację nie udało mi się tego zrobić.

Czy ktoś mógłby mi pomóc, przekazując "sposób", "instrukcję" tej operacji krok po kroku?

Czy może jest tak, że bez wizyty u mechanika lub w ASO się nie obejdzie?

Podobno wymiana paska napędu alternatora jest rzeczą na tyle prostą, że można ją wykonać samodzielnie. Niestety w przypadku Micry (1,4 z 94r) gdzie pasek napędza alternator i klimatyzację nie udało mi się tego zrobić.

Czy ktoś mógłby mi pomóc, przekazując "sposób", "instrukcję" tej operacji krok po kroku?

Czy może jest tak, że bez wizyty u mechanika lub w ASO się nie obejdzie?

Ja bym manuala do konkretnej Nyski ściągnął - tam wymiana powinna być opisana krok po kroku.

Swoją drogą u mnie w Note pasek po ~10.000 km szlag trafił, bo zaczął piszczeć wniebogłosy, a ASO twierdzi, że to "normalne"... :036:

To jest dość proste. Musisz znaleźć rolkę napinacza paska (ta jedyna rolka, która naciąga pasek i nie jest do niczego podłączona). Może być od dołu auta "pod" paskiem (tak jest u mnie dla paska wspomagania, ale alternator jest osobno), albo gdzieś pod zbiorniczkiem płynu wspomagania (tak jest w książce WKŁ). Rolka napinacza jest oczywiście regulowalna, ma przecwinakrętkę i śrubę regulacyjną. Jak poluźnisz pasek, to powinieneś go bez problemu zdjąć i powinieneś przy niewielkim wysiłku i sporej gimnastyce założyc nowy pasek ;). Potem tylko naciągasz, przykręcasz przecwinakrętkę i jazda (najpierw w miejscu ;) ).

Dostęp do pasków jest lepszy (możliwy) po odkręceniu prawego koła (może nawet wystarczy skręcić) i zdjęciu osłon przeciwbłotnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...