Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Klepiące zawory na zimno 2.0 monowtrysk

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Czy normalne jest ze na zimno jak odpale silnik zawory klepia prawie jak w dieslu ??? potem jest wsjo ok - pewne jak dojdzie olej do hydraulicznych popychaczy... olej 5 W 40 syntetyk, przebieg 240 tys.

pytam tak bo kumplowi dzisiaj w VW busie T4 1.9 TD przy przebiegu 250 tys poszla "szklanka" przy zaworze siejac spustoszenie w calej glowicy...

MK

Podpowiedz jaki masz silnik 1,6 czy 2,0. Postaram sie podpowiedzieć co w tjej sytuacji poczynić.

Motorek 1,6 nie ma aut. kasacji luzu - ustawianie zaworów na szczelinomierz. Silnik 2.0 posiada hydrauliczną kompensację i jeżeli po odpaleniu silnika klekotanie utrzymuje sie przez dłuższy czas (kilka minut), to trzeba będzie prześwietlić rozrząd.

Gość MicholecC

Cześć!

Sprawdziłem książkę obsługi - tak jak pisałem wcześniej - silnik 2.0 DOHC

nie posiada mozliwości regulacji luzu zaworowego. Odbywa się to automatycznie- popychacze hydrauliczne. Jeżeli silnik pracuje normalnie dopiero po rozgrzaniu oleju, to trzeba się udać do mechanika i wymienić uszkodzone popychacze. Znajomy posiadał identyko usterkę w Astrze 1.4 DOHC, wymienił tylko 2 popychacze i wszystko gra.

Pozdrawiam- Michu(P10/1.6)

• 2 tygodnie później...
Gość skYwriter

Witam, mam ten sam problem! Dwa dni temu rano zapalałem auto i przywitał mnie dieselowski stukot dochodzący z silnika, dziś jest to samo : zapalam auto przez chwile jest ok, a za kilka sekund obroty lekko spadają i znowu stukot(silnik cały drży),tak samo gdy jadę. Wspomne, że mam silnik 1.6 więc popychacze do regulacji?? Czy wystarczy poczekać na wyższą temp. na zewnątrz? Ile czasu to zajmuje mechanikowi i jaki koszt naprawy?

Liczę na Waszą pomoc bo szczerze mówiąc jeśli chodzi o mechanikę to nie za bardzo się znam...

I czy jazda z tym stukotem dłuższy czas jest groźny dla silnika?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...