Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Co lepsze Almera czy Golf?

Gość leum
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jak w salonie jest do d... to za parę lat będzie jeszcze gorzej

Twierdzisz ze plastiki a n16 juz po wyjezdzie z salony skrzypia?

po co kupować coś co jest gorsze od poprzednika?

Czemu gorsze? Moze nie bedzie tak trwala jak n15, ale ma duzo innych zalet. Zreszta pokaz mi marke, ktora robi coraz trwalsze auta. Nowe auta nie sa robione na takie prtzebiegi jak te starsze, a przeciez n15 bazuje jeszcze na n14. Wszystkie silniki sa te same co w n14.

Gość MaciekQBN

N15 to jeszcze Japończyk, N16 już nie ...

Jak będę zmieniał auto to na N15 lub P11, bo na tych modelach kończy się "prawdziwy" Nissan. Dalej to już warto rozważać inne japońskie auta (Toyota, Honda), ewentualnie właśnie VW.

Oburzanie się, że na forum Nissana proponuje się inne auta jest niedorzeczne. To równie dobrze możemy sie oburzać, że Nissan się "zfrancuził".

Pozdrawiam i życzę odrobinę dystansu. To tylko samochody :)

Może jestem nie z tej bajki, ale dla mnie golfy to najgorsze samochody świata. Jeździłam II (z instalacją gazową) i III (GT TDI SPECIAL).

I na całe szczęście już nie jeżdżę ;) Po prostu ten produkt niemieckiej myśli technicznej wyjątkowo nie przypadł mi do gustu. Jest siermiężny, jego bezawaryjność jest mocno przereklamowana).

Teraz jest Tino, wcześniej sporo jeździłam almerą i zdecydowanie wolę "japończyka", nawet wspomagany francuską fantazją (albo bylejakością jak widzą to złośliwi). Ale mi leżą francuskie samochody. Megane psuło się znacznie mniej niż osławiony golf.

Gość kiubik

Dobra brak mi słów kupujcie sobie te jakże paskudne golfy stare nissany bo wszystko co nowe jest do d*py hahah ok ok zamykamy temat powiem tylko śmiech na sali

Gość marcos26
Dalej to już warto rozważać inne japońskie auta (Toyota, Honda), ewentualnie właśnie VW.

Turecka Toyote Corolle??? hmm prawdziwy japonczyk :P jesli juz takiego szukac to by trzeba siegnac po subaru :) Taka polityka koncernow ze jada na marce wypracowanej przed kilku laty a teraz bija na tym kase :P tam gdzie tania sila robocza tam stawiaja fabryki :P

Masakra poprostu masakra i przypominam że to forum nissana też nie rozumiem krytyki naszych aut i proponowania innym aut innej marki jak wolicie golfy to sobie kupcie no nie rozumiem was wogóle.

jak masz ciśnienie to trochę go odpuść bo już ci się główce poprzewracało

Koleżka Zell nie wie chyba o czym mówi ma N15 Gti i się nią chwali i oczywiście że nowsze jest lepsze od poprzednika zobaczysz jak przyjdzie już czas na twoje a nasze dalej będą jeździć.

spadaj, sam nie wiesz o czym mówisz, a jak już się tak interesujesz co mam to kupiłem Mazde 3 bo nissan nie produkuje nic na nasz rynek co pasuje mi do miana japonskiego samochodu, a dla twoich wiadomości jeździłem wcześniej P11.144 więc nie próbuj wmawiać, że nie mam porównania.

Posiadacze nissanów proponują ludziom auta VW brak mi słów co to za logika

jak widzisz tylko Nissany i uważasz, że wszystko oprócz nissana to shit, to twój problem

ja nie mam w swoim zwyczaju nakłaniania ludzi do kupowania czegoś tylko dlatego, że ma jakiś tam znaczek, VW robi lepsze diesele i zawsze będzie robił je lepsze, japończycy nie lubią dieseli toteż nie będą one nigdy tak dobre jak europejkie

zgadnij dlaczego w Nissanach są francuskie DCi montowane ? bo są lepsze niż nissanowskie diesele

Nienawidze krytyki gości którzy o tym pojęcia nie mają "ani twarde ani miękkie" no to pytam jakie ??

To twoja brożka co lubisz, a co nie, jak jest ani takie, ani takie to jest nijakie i jak sama nazwa wskazuje nie nadaje się do niczego, ani tym szybko nie pojeździsz, ani ci będzie w tym wygodnie. Honda Civic dla przykładu ma bardziej twarde zawieszenie i fajnie się tym jeździ po zakrętach z kolei Mazda 3 jest bardziej wygodnym samochodem.

Zanim zaczniejsz następnym razem rzucać ludziom jacy oni są i co o nich myślisz odejdź od kompa i przemyśl co chcesz napisać, a nie jedziesz po ludziach których nawet nie znasz. To wstyd gdy dorosły człowiek zachowuje się jak typowe dziecko neostrady.

Zreszta pokaz mi marke, ktora robi coraz trwalsze auta.

Mazda, w Niemczech przez w 2005 i 2006 Mazda 6 była samochodem roku.

Twierdzisz ze plastiki a n16 juz po wyjezdzie z salony skrzypia?

Stwierdzam, że to nie jest to czego bym oczekiwał po następcy N15. Nie wiem czy to wina durnych anglików czy po prostu za dużo wymagam od taniego auta, a N15 było ewenementem. Jak kupuję następny model licze na to, że bedzie on lepszy od poprzednika, a gdy tak nie jest nie kupuje go. Ja zrzucam winę na anglików ale może to Nissan zaniżył koszty albo coś takiego :/ Niestety nie mieszkam w japoni i nie mogę stwierdzić czy japończycy dostają coś lepszego :)

Ale sie nerwowo zrobilo. Panowie teraz wszystko sie robi na tak zwana masowke i wszystko jest gorsze pod wzgledem trwalosci od poprzednika :/ czy to chodzi o auta czy o rtv jeden czort. Co z tego ze TV maja teraz lepsza jakosc obrazu jak ich zywotnosc jest duzo krotsza od starych modeli sprzed 10 lat.

zgadnij dlaczego w Nissanach są francuskie DCi montowane ?

Gdyby francuskie diesle byly takie swietne, a nissana takie kiepskie, to czemu nissan majac mozliwosc montowania diesli renault zdecydowal sie wydawac pieniadze na konstruowanie wlasnych badziewnych diesli? Dlaczego najnowszy diesel renault 2.0dci jest oparty na dieslu nissana?

Gość kiubik

zell jesteś śmieszny a jak masz problem zapraszam na poznań zobaczysz co prawdziwi nissanomaniacy ci pokażą najlepiej na bługarską przy stadionie lecha 15:00 będzie nas najwięcej wpadnij z kumplami.

[ Dodano: Nie 06 Maj, 2007 00:22 ]

proponuje temat zamknąć szkoda dalej to ciągnąć Zell ma swoje ja swoje i tyle chce konfrontacji zapraszam tyle odemnie

zell jesteś śmieszny a jak masz problem zapraszam na poznań zobaczysz co prawdziwi nissanomaniacy ci pokażą najlepiej na bługarską przy stadionie lecha 15:00 będzie nas najwięcej wpadnij z kumplami.

To potem wpadnijcie na Łazienkowską 3 :D

Dajcie sobie na luz chłopaki.

Gość vqsoft1
ok, przepraszam za niedopatrzenie - poprawię się :) Nie wspomianałem o 2.2, ponieważ uważam, że ta jednostka jest głośna. Miałem okazję jeździc i Almą i VW i osobiście wolałbym 1.9TDi VW - silnik znany przez wielu mechaników i jednostka sprawdzona. Co do wyglądu to zdecydowanie Almera.

no 1.9 tdi tez nie jest kulturalna jednostką.

Ale to nie znaczy ze jest lepsza od 626.

ale samochód zbiera dobre opinie na całym świecie i nie słyszy się, że w 626 to czy tamto było lepsze itd.

Samochód trzyma poziom albo go podnosi nawet.

Diesele są silnikami obciążonymi znacznymi kosztami eksploatacyjnymi w Japonii (emisja spalin), dlatego też nie są one często montowane w samochodach osobowych (najczęściej występują w minivanach lub kombiakach) bo nikt by tego nie kupił, pozatym olej napędowy nie jest dostępny na większości miejskich stacji benzynowych. Toteż silniki te nie są zmartwieniem ludzi z Japonii, silnik diesela jest konstrukcją która sprzedaje się dobrze tylko w Europie i myśląc o tym rynku się je buduje. Wcześniej Toyota, teraz Honda ma bardzo dobry silnik diesela, to tylko naturalne, że Nissan chcąc utrzymać swoją pozycję na naszym rynku musi wprowadzić nową jednostkę napędową na to paliwo. Silniki serii YD, QD oraz ZD są montowane w japońskich autach jednak Nissan nie posiada silnika diesela na miarę tego z Hondy/Toyoty, stary YD22DDTi nie dorównuje im parametrami, a większe silniki nie mają przyszłości w aucie klasy średniej. Dlatego też aby dorównać konkurencji, w tym równiez VW, Nissan musi stworzyć silnik na miarę swoich konkurentów. DCi w momencie wprowadzenia do oferty Nissana były silnikami bardziej pasującymi do europejkisch modeli niż dużo pojemnościowe japońskie konstrukcje.

Na jakim silniku nissana jest wzorowany ten DCi ?

VW jest konstrukcją sprawdzoną przez lata, mającą swoje wady ale bezwątpienia będącą jedną z najlepszych na rynku. Jeśli chodzi o sprawy mechaniczne jest to lepszy silnik od tego co jest w N16, mniej pali, lepiej jedzie. Większość z was wybrała 'mere bo się wam bardziej podobała, bo lubicie japońskie konstrukcje, bo przywiązaliście się do Nissana. Ja N16 nie lubie, ale to jest moje zdanie. Jednak nie mogę nie powiedzieć, że jest to samochód na którym większość fanow i użytkowników aut japońskich się zawiodło. N15 było autem, które zaskoczyło użytkowników swoimi zaletami, jednak ci sami użytkownicy po zakupie N16 nie odnaleźli tego co chcieli w nim znaleźć. Kolejny samochód powinien być nie gorszy (nie mówię, że musi być lepszy) od poprzednika. Nissana narazie leży jeśli chodzi o rynek europejski i tyle, mam nadzieję, że się podniesie bo szkoda, żeby firma z takimi świetnymi autami produkowanymi przez lata zakończyła jako producent średniej klasy i jakości aut miejskich.

Gdyby pytanie było o samochód z silnikiem benzynowym to bym polecił Almerę (bo szkoda nabić kogoś na golfia iv 1.6 w którym padnie skrzynia i 3000-4000zł w plecy), ale z dieselem zdecydowanie VW.

Nawet nie będe tego komentował.

polecenie któregoś z tych samochodów ze słowami jakiegoś uzasadnienia
Zdecydowanie polecam Golfa... uzasadnienie lepiej do niego pasują białe skarpetki

nie słyszy się, że w 626 to czy tamto było lepsze itd

Moze przestali montowac skrzynie od forda i jakosc sie poprawila ;)

Na jakim silniku nissana jest wzorowany ten DCi ?

Nowy silnik 2.0dci jest zrobiony w technice 16v i jest napedzany lancuchem. Powstal we wspolpracy z nissanem. No chyba ze francuzi zrobili od podstaw nowy silnik zasosowali w nim lancuch, czego nigdy nie robili i poprosili o pomoc inzynierow nissana, ktorzy nie znaja sie na dieslach. Wiec podejrzewam ze jest to jakies rozwiniecie silnika YD.

Nissan nie posiada silnika diesela na miarę tego z Hondy/Toyoty

Juz ma. Nowa jednostka o ktorej pisalem wyzej. Slabsza wersja ma 150km, a mocniejsza 175, albo 180.

Takie info o tym silniku znalazlem.

http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=277

wkład Nissana w budowę tego silnika jest praktycznie żaden świadczyć może o tym kolejność wprowadzania tego silnika do samochód z całego koncernu. Jak narazie dobre japońskie diesle to D4D180 i iCTDI. Reszta to druga liga niestety

Gość AdaSch

Cześć,

czytam i niedowierzam

porównujcie konkretne alementy

np. silniki to przestarzale konstrukcje, sypią się biorą olej (niby dlaczego wycofali 1.4? bo to chałm nad chłamy) wystarczy poczytać forum VW i wszystko jasne. Na dodatek nie jestem pewien ale chyba red line zaczyna się od 5,5 rpm i chyba nie mają zmiennych faz rozrządu. żałosne

bezpieczeństwo: Patrz na ilośc poduszek i ilość gwiazdek

wygoda: jedni lubią twardo a drudzy miekko

wyposażenie: no cóż gałki wszystko na linakach jak w latach 70", żałosne, ja uznaje tylko microstyki

wygląd wewnętrzny: golf oczywiście twardo i czarno. w mojej opini w lamoe jest przyjaźniej

hamulce: bez komentarza bo są golfy bez abs,

no i coś na koniec

na światlach alma 1,8 jest szybsza od tego przestarzalego ustrojstwwa.

żona micrą 1.4 killuje kumpli gofierzy z pracy jak dzieciaki golf 3 1.8 i golf 4 1,4

już nawet nie próbuja

oczywiście każdy ma swoje priorytety

ja nieczego nie kupię ze znaczekm VW bo jestem zrażony (golf II i golf III)

pozdrawiam

p.s.

jeśli chodzi o wygląd to wg mne to mało jest aut które moga się mierzyć z almą n16 fl

Gość Smigiel

Witam!

Posiadaczem Almery jestem od niedawna i to N15 - czyli nie tego co cię interesuje ... Ale okazję miałem jeździć wieloma już dieslami spod znaku VW (starszy ma A4 1.9 TDi, brat Golfa IV 1.9 TDi) także dodam coś od siebie. Jeżeli liczysz na bezawaryjność aut spod znaku VW to ona skończyła się na początku lat 90 niestety ... Zarówno A4 starszego jak i VW brata często lądują na warsztacie ... A to przepływomierz, a to coś z turbinami itp. ... Drobiazgów też jest wiele ... Także już mój starszy jak i mój brat oba te statki mają do sprzedania i twierdzą, że kupować nic z pod znaku VW już nie zamierzają ...

Co do bardziej ogólnych rzeczy to dodam, że wygląd VW i Audi trzeba poprostu lubić, mnie osobiście czarne plastiki i design ani w Audi A4 ani w Golfie nie odpowiada. Natomiast jeździ sie suuuper. Trzymają się drogi jak przyklejone a silnik 1.9 TDI 110KM rwie do przodu jak strzała :)

Co do Almery N16 - może sam design jest OK, ale mnie specjalnie nie odpowiada ...

wkład Nissana w budowę tego silnika jest praktycznie żaden świadczyć może o tym kolejność wprowadzania tego silnika do samochód z całego koncernu.

Przeciez juz jest, albo lada chwila wyladuje w note. Almery juz nie produkuja, nie wiem jak z primera. Nawet nie maja go gdzie wsadzic.