Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

K11 brak kierunkowskazów - proszę o pomoc

Gość radosny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość radosny

Witam wszystkich i liczę na pomoc, sprawa wygląda następująco:

Micra K11 95r 1.3, nie działają poprawnie kierunkowskazy tzn. niekiedy zadziała dwa, trzy razy i przestaje, po stuknięciu w przekaźniki pod stacyjką niekiedy znowu zaczyna działać przez chwilę, jeżeli nie ma kierunków brak również awaryjnych, ponieważ auto jest mi mało znane (nie dawno kupione) proszę o pomoc gdzie i co mam najpierw posprawdzać:

-gdzie jest przerywacz kierunków?

-bezpieczniki sprawdzone

-styki posprawdzałem

nie wiem za co mam się zabrać, jeżeli ktoś miał podobny problem, proszę o pomoc

Witam

Na 99% uszkodzony jest przerywacz kierunkowskazów. Wygląda jak przekażnik z trzema końcówkami. Prawdopodobnie (!) będzie pod kierownicą z prawej strony. Musisz go sam wyszukać bo nie wiem gdzie jest na 100%.

1 Odłacz go

2 Włacznik awaryjnych w pozycji OFF, dźwignia właczania kierunkowskazów w położeniu neutralnym, włacz zapłon.

3 Próbnikiem żarówkowym znajdź, który z tych trzech przewodów to + (jeden koniec próbnika podłącz do karoserii)

4 Podłącz próbnik do tego plusa i zobacz który z tych trzech przewodów jest masą (zapali się próbnik)

5 Zewrzyj trzeci przewód (który nie jest + ani masą) z tym co jest +

6 Poruszając dźwignią kierunkowskazów będą się zapalały lewe albo prawe na stałe.

W ten sposób sprawdziłeś, że wina leży w przerywaczu.

Oczywiście możesz sobie darować tę procedurę, jeśli masz przerywacz na wymianę.

W ten sposób możesz pojeździć dopóki nie kupisz przerywacza, a kierunkowskazy będziesz przerywał własnoręcznie.

• 2 miesiące temu...
Gość radosny

owszem uszkodzony był przerywacz, tylko nie mogłem go zlokalizować

jakby ktoś szukał: jest przykręcony na stałe po lewej stronie kierownicy, trochę plastików trzeba odkręcić zanim się uda go wyjąć

temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...