Gość vafell Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Witam Po zakupie wymienilem w autku tarcze z dociskiem i lozysko. Po jakims czasie strzelila mi linka do wymiany poszla linka i lozysko (znowu...) minelo kilka miesiecy i w chwili obecnej nagle jak mam wlaczony silnik zaden bieg niechce wejsc.... Jakies propozycje gdzie moze byc problem? Jesli nowa skrzynia - czy ktos taka ma na zbyciu i za ile? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 w chwili obecnej nagle jak mam wlaczony silnik zaden bieg niechce wejsc.... Jeśli tylko nie chce wejść jak chodzi silnik, to skrzyni się nie czepiaj. Z tym sprzęgłem dalej coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 a jak mi tylko V czasem podczas jazdy nie zaskakuje to może by wina źle wyregulowanego sprzegla?? Nie. Przy odpowiednim zgraniu obrotów, biegi, a szczególnie te wyższe można wrzucać i bez wyciskania sprzęgła. Jeśli wsteczny wchodzi dobrze, to na pewno nie jest to wina sprzęgła. Ta piątka wcale nie chce wejść? Czy wchodzi, ale nie ciągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Może masz za luźno naćiągnięte sprzęgło i nie wysprzęgła na tyle by wrzucić bieg... PS. jak planujesz zmienić skrzynię biegów to bierz z N14 1.4 wraz z rozrusznikiem - zyskasz dużo na poprawie przyspieszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Czasem wchodzi jednym palcem, a czasem nie chce wejsc wogole Chyba coś się dzieje w skrzyni. Np. zigerek zabezpieczający piastę V biegu się zsunął, albo jedna ze sprężynek synchronizatora pękła, blokując od czasu do czasu przesuwkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Jeśli ta piątka faktycznie trzyma, jak już wejdzie, to koszty materiałów mogą być znikome, gorzej z robocizną, zależy gdzie będziesz robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Bombel, sprawdź jeszcze jedną rzecz, a mianowicie, czy z piątki jednym pociągnięcim lewarka włożysz wsteczny? Oczywiście jak auto stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 nie da sie. Musze wrzucic na luz i dopiero wsteczny OK. Chciałem zdiagnozowć blokadkę zabezpieczającą włożenie wstecznego z piątki, jak jest popsuta, to też są problemy z piątką i wstecznym. Jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Mechanik mowi ze moze cos blokowac drążek. A może jednak ta blokadka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elektron2 Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 B12, a jak mi tylko V czasem podczas jazdy nie zaskakuje to może by wina źle wyregulowanego sprzegla?? To jest wina synchronizatora . Jeżeli inne biegi wchodzą ok. To sprzęgło niema nic do rzeczy. Tu zasada pracy Efekty dźwiękowe jakie występują w tym przypadku to , po wysprzęgleniu i włożeniu 5 jest cisza . Ale po zwolnieniu sprzęgła słychać zgrzyt . Natomiast na postoju wszystko jest ok i skrzynia ciągnie auto nawet z hamulcem ręcznym. Takich objawów nie należy lekceważyć , bo opiłki z zdartych zębów mogą zakleszczyć lub uszkodzić inne biegi. Zanim dotrą do magnesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vafell Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Bylem u mechanika rozebrali wszystko tarcza sie rozsypala i docisk tez do wymiany. Czy jest taka opcja ze gdzies cos w okolicach tarczy/docisku jest wadliwe lub uszkodzone i moglo doprowadzic do rozwalenia sprzegla? Przejechalem na nowym zestawie moze 15 tys km... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 sprzęgło było identyczne ze starym?? niedawno był wątek o pękającej tarczy sprzegłowej i daj tu auto do mechanika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pancin_007 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 tez mialem pekniete sprzeglo w mojej nysce i to w najmniej oczekiwanym momencie:P jak kupilem bylo ok zero slizgania nawet na 5 z ruszania a rozsypalo mi sie na autobani w niemczech:(spora kare mnie to ksztowalo:P docisk do wymiany ,nity go zfrezowaly...kupilem nowe tarcze i docisk i jest ok teraz....zero problemow ,a takiej mozliwosci ze cos jest zwalone raczej niema,poprostu wadliwa tarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vafell Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 majsterus, nawet mnie nie strasz linke i lozysko wymienialem bo linka mi sie zerwala w czasie trasy i mialem przymusowy postuj w rzeszowie (szkoda ze mechanik przy wymianie kompletu nie dal znac ze linka tez sie konczy) no coz ale teraz juz nic nie zrobie, pozostaje wymiana i modlic sie ze juz teraz bedzie wszystko bez zadnych niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz53 Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Witam Vafell jakiej firmy było to sprzęgło co się rozsypało po 15 tys.? Powinieneś reklamować u sprzedawcy taki badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi