Gość mario757 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 witam posiadam almerke 99r 1.4 od jakiegos czasu slysze dziwne dzwieki tak jakby rozrzad ale nie jestem pewien.Czy to mozliwe ze jest on do wymiany przebieg 68tys km.Poziom oleju jest nieduzy i olej byl nie wymieniany przez 2 lat czy to moze byc przez olej.Dzieki za podpowiedz.po sciagnieciu wszystkich paskow stuki wciaz sa sluszalne czy to lancuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 witam posiadam almerke 99r 1.4 od jakiegos czasu slysze dziwne dzwieki tak jakby rozrzad ale nie jestem pewien.Czy to mozliwe ze jest on do wymiany przebieg 68tys km.Poziom oleju jest nieduzy i olej byl nie wymieniany przez 2 lat czy to moze byc przez olej.Dzieki za podpowiedz.po sciagnieciu wszystkich paskow stuki wciaz sa sluszalne czy to lancuch "Ekstremalny" sposób eksploatacji silnika samochodowego i wcale mnie nie dziwi że coś w nim stuka. :/ Po dwóch latach eksploatacji silnika z małą ilością niewymienianego oleju to silnik nie jest smarowany olejem, o ile można nazwać to smarowaniem, a bliżej nieokreślonym błotem, które z olejem niewiele ma wspólnego. :029: Poziom oleju powinien znajdować się pomiędzy max. a min na bagnecie ( osobiście preferuję górny poziom ), a wymieniany być obowiązkowo, w zależności od sposobu eksploatacji, tego modelu i typu, samochodu i rodzaju zastosowanego oleju co 10-15 kkm lub po okresie 1 roku od poprzedniej wymiany. :!: Dalsza kontynuacja takiej eksploatacji tego silnika spowoduje, iż prawdopodobnie niedługo nie tylko przestanie w nim stukać, ale zamilknie on na zawsze, a przynajmniej do kolejnego totalnego remontu. :kosci: Wobec powyższego pozdrawiam serdecznie życząc przynajmniej dobrego samopoczucia :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario757 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Myslisz ze to jest przyczyna tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Myslisz ze to jest przyczyna tego Oczywiście, że nie jestem pewny, ale wydaje się to najbardziej prawdopodobnie, o ile wymiana i ustawienie rozrządu oraz poskładanie silnika w całość wykonane były prawidłowo. Pomimo, iż nie uważam siebie za fachowca i opierając się na mojej skromnej bądź co bądź wiedzy uważam, że przy takim traktowaniu silnika stukać mogą także: panewki na wale głównym i korbowodach, sworznie na korbowodach, zawory, rozrząd. Pewnie wywoła to zdziwienie, ale musisz Waćpan wiedzieć, że OLEJ SILNIKOWY to : konstrukcyjny element silnika, spełniający cały szereg funkcji, takich jak np.: - zmniejszenie tarcia - zmniejszenie zużycia silnika - utrzymanie silnika w czystości - ochrona przed korozją - odprowadzenie ciepła - doszczelnianie komory spalania Więcej możesz poczytać tutaj : http://www.off-road.pl/index.php?option=co...36&Itemid=2 Przypuszczam, że w kwestii co jeszcze może stukać wypowiedzą się także bardziej ode mnie doświadczeni Koledzy. To tyle wyjaśnień z mojej strony. Pozdrawiam :one: ps. a tak z ciekawości to na jakim oleju silnikowym ( tu nazwa i klasyfikacja lepkościowa ) autko Waćpana jeździ :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario757 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 wiem tylko ze 10w 40 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 10W40 do samochodu, ktory ma 70 tys przebiegu? Bardzo dziwne, ja nalalbym syntetyk... Moze ktos wlal polsyntetyk, bo cieklo z silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario757 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 w katalogu podaja wlasnie taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 10W40 do samochodu, ktory ma 70 tys przebiegu? Witaj Ja zrozumiałem, że: rozrzad ale nie jestem pewien.Czy to mozliwe ze jest on do wymiany przebieg 68tys km. czyli taki przebieg, ale od wymiany rozrządu i jednoczesnej wymiany oleju 2 lata temu, bo trudno przyjąć, aby auto z 1999 roku miało tylko 68 kkm, no chyba że ..... Chyba jednak ta druga opcja jest właściwa - tylko jaki faktyczny może mieć to auto. :065: Poziom oleju jest nieduzy i olej byl nie wymieniany przez 2 lat Massakra A o rodzajach olejów silnikowych zalewanych do silników Almer N15 i N16 przez ich właścicieli możesz poczytać tutaj : http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3303 Pozdrawiam :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 w katalogu podaja wlasnie taki Ale skad wiesz, ze masz 10W40, z katalogu, czy od osoby, ktora dwa lata temu lała ten olej? Moze jednak masz 5W40, mysle, ze lepiej jezdzic na syntetyku, ale jesli masz 10W40, to juz nie powiniennes wracac do poprzedniego oleju. Tak czy inaczej wymien szybko olej, a moze sprawa stukow wyjasni sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario757 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 dzieki za porady nazwe oleju mam z ksiazki serwisowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 nazwe oleju mam z ksiazki serwisowej Czyli tak naprawdę, to nie wiadomo jaki faktycznie olej silnikowy i w jakiej ilości został dwa czy ponad dwa lata temu zalany do silnika auta. Sugerował bym przepłukanie układu smarowania, wymianę filtra oleju i napełnienie świeżym olejem silnikowym - chyba dla bezpieczeństwa dobrym jakościowo półsyntetykiem. To tyle. Pozdrawiam :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario757 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 prawda jest taka ze w serwisie mogli tylko dolewac olej,czasami i tak robia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 To zrob koniecznie, to co Danstan radzi. I pamietaj, ze do Almery wchodzi bardzo malo oleju (2,7 l chyba), wiec niech bedzie do poziomu gornej kreski zalany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi