Gość sreluga Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Witam wszystkich, Zwracam sie do Was o podpowiedz w sprawie ustawien reflektorów. Jeżdze Alemrą N16 2003. Wczoraj stojąc na swiatlach, zauwazylem ze moje lampy swieca nierowno. Po podjechaniu do sciany, zuwazylem, ze lewy reflektor rzuca wyraznie mniej intensywne swiatlo na sciane przed maska. Ale żarówka za soczeką swieci się, co prawda wygląda jakby świeciła tylko jej górna "połowa". Z forum i instrukcji wiem, ze moje reflektory sa wyposazone w zarowki H7 (zarówno mijania jak i drogowe). Czy to możliwe, żeby przepalił się tylko jeden żarnik, przez co żarówka świeci się tylko jedną połówką? A może H7 maja tylko jeden żarnik? Albo nawet gdy są 2 żarniki, przepalenie jednego od razu wyłaczałoby drugi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Po podjechaniu do sciany, zuwazylem, ze lewy reflektor rzuca wyraznie mniej intensywne swiatlo na sciane przed maska. A może H7 maja tylko jeden żarnik? Witam Po pierwsze to żarówki H7 najczęściej 55W mają jeden żarnik. Po drugie w Polsce obowiązują światła asymetryczne co może sprawiać wrażenie, że lewy reflektor świeci słabiej i bliżej ( ma mniejszy zasięg ). Symetryczne ustawienie świateł obowiązuje np. w USA. Po trzecie lewy reflektor może już mieć wypalony odblask lub zmatowiałą soczewkę, jako iż reflektory świateł mijania to reflektory soczewkowe. Na powyższy temat poczytaj tutaj : http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=19531 i tutaj : http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=23244 i tutaj : http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=23246 A np o środkach zaradczych tutaj ( Nissanowska akcja naprawcza wymiany reflektorów w Almerach N16 po FL ) : http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=27500 To tyle. Pozdrawiam życząc owocnej lektury. :one: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sreluga Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Dzwonilem do ASO i facet zaprosil mnie na wizyte - stwierdzil ze mam samochod jeszcze na gwarancji. Jak to jest, skoro Nissan zarzadzil akcje wymiany reflektorow, czy oni musza mi wymienic na zyczenie reflektory? W rozmowie tel czlowiek stwierdzil ze obejrza i dopiero zadecyduja czy kwalifikuje sie do wymiany... Po tym co przeczytalem, na forum, wydaje mi sie ze mogl wypalic sie odblask w reflektorze. Lampa jest wyposazona w zarowke H7 i jak slusznie zauwazyliscie, ma jeden żarnik, wiec gdyby cos z zarówką bylo nie tak, powinna po prostu zgasnąc. A obecnie swieci ale jakby światlo ma lekko inna barwę (bardziej żółtą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Jeżdze Alemrą N16 2003. Dzwonilem do ASO i facet zaprosil mnie na wizyte - stwierdzil ze mam samochod jeszcze na gwarancji. To chyba kupiona w 2004 roku skoro jest jeszcze 3 letnia gwarancja. W sprawie reflektorów może sprawdź telefonicznie jeszcze w innym ASO. A dla jasności zacytuję informację, już wielokrotnie podawaną na tym forum : "Podstawą do dokonania wymiany reflektorów przednich jest nr VIN pojazdu, który musi znajdować się na wykazie dostarczonym przez Centralę Nissana polskim ASO. Czy lampy podlegają wymianie można sprawdzić telefonicznie wykonując połączenie z ASO i podając nr VIN N16 FL." Pozdrawiam :one: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sreluga Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Dzieki za info. Oczywiscie reflektory mi w ASO wymienili na nówki sztuki Polecam wszystkim posiadaczom Almer N16 sprawdzenie swoich świateł. Jeśli tylko macie jakies wątpliwości, od razu uderzajcie do ASO. Najlepiej jest rozegrać scenariusz: - moje swiatla jakos gozej swieca - jakby inna barwa swiatla - duzo slyszalem o problemach fabrycznych swiatel - wiem ze Nissan wymienia - podejrzewam ze stopil sie u mnie odblysk Po takiej scence powinni bez szemrania wymienic swiatelka na nowe. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.