Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Przednie amortyzatory w N16 2.2 DI

Gość PauliK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w pierwszym swoim wątku :)

Mam pewien problem z przednimi amortyzatorami. Na wybojach przodem buja moim zdaniem nieco za mocno. Tył jest zdecydowanie lepszy (przynajmniej wg moich odczuć w czasie jazdy). Byłem parę razy na badaniach amortyzatorów ale nie są one chyba zbyt miarodajne bo na każdym badaniu otrzymałem inny wynik. Raz był wynik zbliżony do tego co odczuwam, tzn przód sprawny w 35-40%, tył 60-70%. Innym razem wynik był dokładnie odwrotny: tył w okolicach 40%, przód ponad 60% sprawności. Jeszcze innym razem sprawność wszystkich amortyzatorów wyszła na testach w okolicach 45%. Czy takie różnice w badaniach amorów są normalne? I czy normalne jest to, ze w tym aucie amortyzatory przednie zużywają się szybciej (bo myślę, że moje odczucia są jednak najbardziej miarodajne) niż tylne? A może to jednak ja się mylę i normalne jest to, ze w tym aucie po prostu przodem zdecydowanie bardziej buja niż tyłem bo przód jest zdecydowanie cięzszy? Co ciekawe kiedy próbuję auto bujać na postoju to nie jestem w stanie rozbujać go tak, żebym miał pewność, ze któreś amortyzatory są zuzyte. Przód tak samo nie buja się wtedy jak tył. Może to tak jest jednak efekt sztywnego zawieszenia jaki ma Almera. Czy ktoś z Was ma podobne odczucia w swojej Almerze (zwłaszcza w tych z 2.2 DI). Bo nie wiem czy już czas na te amory czy jeszcze mogę jeździć... Dodam, że przebieg jest ok. 70 tys, zatem troszkę za wczesnie na remont zawieszenia (jednak nie jestem w 100% pewien tego przebiegu)

Gość auto-moto
Raz był wynik zbliżony do tego co odczuwam, tzn przód sprawny w 35-40%, tył 60-70%.

Przód do wymiany (poniżej 40%) a tył jest narazie spoko.

Sam zresztą masz odczucie,że przodem ci buja na wybojach.Warto sprawdzić też spręzyny czy są całe i czy nieutraciły swoich właściwości (sprężystości) :)

• 4 miesiące temu...

Czy ktoś kupował te amortyzatory?http://moto.allegro.pl/item251438612_amortyzatory_nissan_almera_00_przednie_gaz_hit.html

Czy nie zawracać sobie głowy.

Czy ktoś kupował te amortyzatory?http://moto.allegro.pl/item251438612_amortyzatory_nissan_almera_00_przednie_gaz_hit.html

Czy nie zawracać sobie głowy.

Ja bym nie oszczędzał na amorkach, bo możesz je wymieniać szybciej niż Ci się zdaje. Teraz zaoszczędzisz, a później za pół roku dołożysz. Sam wyciągnij wnioski. Jak patrzyłem w InterCarsie kiedyś, to cena amorka waha się o ile pamiętam koło 300 złotych. W poprzednim aucie zmieniłem na Kayaba i byłem zadowolony.

• 4 lata później...
Gość Matik_MP

Witam. Żeby nie zakładać nowego tematu, postanowiłem zapytać tutaj:

Czy do Almerki n16 2.2 Di pasują wszystkie amorki do n16, czy muszą być to jakieś dedykowane do tej określonej wersji silnikowej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...