Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 2,2 DI - małe spalanie

Teres
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sleepyhead

Ile macie obrotów na 5'tce przy 200km/h ? Bo coś mi się wydaje, że ja mam chyba krótszą skrzynie i to mogło by tłumaczyć nieco wyższe spalanie u mnie niż np u Teresa w bliźniaczym Di. Hmm.... ?

Edytowane przez sleepyhead

wetkne swoje 3 grosze

Po jednym tankowaniu trudno sprawzdic dokladnie spalanie, chyba ze ktos lepiej tak pod korek ze nie da sie wscibic ani kropli wiecj i jeszcze na dodatek pobuja autem troche zeby sie dobrze odpowietrzyl zbiornik.

Po odbiciu pistoletu moze wejsc jeszcze kilka litrów paliwa.

Srednia mozna wyciagnac po 2-3 pełnych tankowaniach.

Juz absolutnie nie mozna ufac komputerom -te sa dobre dla wlasnej tymczasowej orientacji.

Faktycznie (to bylo juz poruszane):

najwiekszy wplyw na zuzycie paliwa (poza sprawnym dzialaniem silnika i jego oprzyrzadowani) maja wplyw:

-styl jazdy i rodzaj trasy

-obciazenie pojazdu

-szerokosc opon

-inne odbiorniki (klima, swiatla, HiFi itp)

Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec tyle ze mi auto najmniej spalilo 5,5 srednio a najwiecej 8,9.

Srednia sami widzicie -przy czym jest to wersja Tino wiec nieco wyzsza i troche ciezsza.

Gość sleepyhead

Wczoraj z Teresem porównywaliśmy ile mamy obrotów przy 100km/h na 5 biegu i tu UWAGA niespodzianka !

- Moje 2.2 Di ma 2000 obr/min,

- Teresowe 2.2 Di ma 1800 obr/min.

Adekwatnie przy 200 km/h jest 3600 obr lub 4000 u mnie.

Wg mnie 10% różnicy na przełożeniach skrzyni biegów powinno dać podobną różnicę na spalaniu. Co o Ty sądzicie ?

-------------------

Sprawdziłem wczoraj moją "krótką" skrzynię i tak przy 2000 obr/min mam nastepujące prędkości:

1 bieg - 20 km/h,

2 bieg - 35 km/h,

3 bieg - 55 km/h,

4 bieg - 80 km/h,

5 bieg - 100 km/h.

Niech ktoś kto ma dłuższą skrzynie sprawdzi i napisze jak jest u niego to zobaczymy, czy róznica jest tylko na 5. biegu czy przełożenie główne jest o 10% krótsze.

P.S. Żeby w temacie o spalaniu nie rozpisywać się na temat krótsze i dłuższej skrzyni ten wątek proponuje kontynuować tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/60094-n16-22di-krotka-i-dluga-skrzynia-biegow/

Edytowane przez sleepyhead

jaka roznica w przyspieszeniach? mierzyliscie? wychodzi na to ze mam taka skrzynie jak Ty a mimo niskiej mocy osiagi sa swietne :mellow:

Kurde 3600rpm przy 200km/h to z ta skrzynia powinno sie udac zamnknac licznik :dribble: ciekawe czy inne przelozenia sa krotsze :shifty:

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Pomocy, moja alma 2,2 Di 81 KW, bez żadnych chipów, na trasie EKO plus klima 4,5 litra, 100% miasto tankowane kilka razy pod korek 9,3 jazda spokojna do 2000obr/min sporadycznie 2300 obr, taka różnica to chyba coś dziwnego. Dodam, że wymieniłem filtr paliwa,powietrza,kabinowy,olejowy plus olej.

Raz na trasie zabrakło mi paliwa,ale to poprzedniego właściciela, nie wspomniał o zepsutym wskaźniku paliwa...

Pomocy, moja alma 2,2 Di 81 KW, bez żadnych chipów, na trasie EKO plus klima 4,5 litra, 100% miasto tankowane kilka razy pod korek 9,3 jazda spokojna do 2000obr/min sporadycznie 2300 obr, taka różnica to chyba coś dziwnego. Dodam, że wymieniłem filtr paliwa,powietrza,kabinowy,olejowy plus olej.

Raz na trasie zabrakło mi paliwa,ale to poprzedniego właściciela, nie wspomniał o zepsutym wskaźniku paliwa...

Teraz mrozy, zima to może tyle palić, choć u mnie ten sam silnik też bez turbochipów i innych modyfikacji (oprócz płaskich wycieraczek :shifty: ) i powyżej 8,5 litrów w największe mrozy nie wchodzi. Używaj po rozgrzaniu silnika trochę wyższych obrotów bo ten motor to tak sobie lubi spokojną jazdę - przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. Turbina osiąga 1 bar przy 2500 dopiero, a jak wiadomo to między innymi turbo odpowiada za zmniejszone spalanie w 2.2 Di...Do 2700-3000 po rozgrzaniu to nie jest wcale katowanie-normalna jazda. Są tu Harcerze co do 4000 trzymają i mają silniki igiełki (a przynajmniej tak piszą).

Ja już pisałem, że mam duże spalanie ok. 9/100km, ale 100% jazda w mieście.

Wszystko w autku wskazuje, że jest sprawne.

Czekam do wiosny i zobaczę co wyjdzie na jakiejś trasie, przejadę z 400 km i się do tankuje do pełna i zobaczę co wyjdzie.

Warunki zimowe mają duże znaczenie, ale będę sprawdzał jeszcze czy może nie ma jakiejś innej jeszcze przyczyny takiego spalania.

W takim razie rozumie tak wygląda "normalne" spalanie w almie :) Od dziś będę wdrażał wyższe wartości obrotowe silnika, oczywiście po uprzednim zagrzaniu oleju, choć ostatnio to nie mam jak bo tylko miasto,miasto i krótkie odcinki 6-7 km.

Dzięki, i korzystając z okazji Wszystkim Forumowiczom i Użytkownikom Nissanów i made in Japan Wszystkiego Najlepszego w Nowym Nadchodzącym 2011 Roku.

• 2 tygodnie później...

jak by nie bylo moja niunia teraz bierze ponad dyche w miescie a poza ok6-6,5 i wszystko wskazyje ze jest sprawne. czy az taka duza roznica miedzy di i dci by byla?

Gość Gawędziarz

Witam

Piszę o jeździe w lecie...

Średnio 5,8 do 6

Autostrada Łódź Poznań Łódź przy prędkości między 160 a 200 wychodzi 6,2 do 6,3

Miasto spokojnie (bo nie ma sensu gnać) 6,8

Trasa spokojnie...niewiem :) bo mój 2,5 letni synek ciągle mówi: Tata gazu :)

Tak czy tak jestem zadowolony ze spalania.

Zaczynam wam zazdrościć umiejętności jazdy bo moja ma przelatane 240 tyś oleju od wymiany do wymiany nie dolewam, jest w miarę dynamiczny, samochód do tamtego roku latał tylko w trasach, teraz jeździ w cyklu mieszanym moja żona .Pod moją nogą 7-8 l/100km żonie może z 0.5 l mniej .Żebym doszedł do spalania 4,3l to musiał bym jechać na trasie na V biegu 2000 obr/min a poza trasą nie miał bym chyba prawa dotykać gazu i załączyć turbiny a przecież ona najładniej pracuje w przedziale 2500-4000 obr/min ,więc gratuluję osiągów i życzę, żeby na drodze nie plątały Wam się jełopy samochodami zwane zawalidrogami, których dość że trzeba wyprzedzić to jeszcze strach koło nich jechać.