Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana rozrządu, sprzągła montaż blos. Gdzie?

Noar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

1. Muszę wymienić rozrząd właśnie zakupiłem komplet. (dzięki jhonny_fellow za namiar)

2. Jak wcisnę sprzęgło to silnik pracuje cichutko, a jak puszcze to jakbym śmigło załączył:)Wymieniać całe sprzęgło?Czy się bawić wymianę np docisku?Jakiej firmy sprzęgło?

3. Chcę założyć blos pomijając części jaki jest koszt montażu i regulacji.

Największy problem jest gdzie to wszystko wymienić? Znacie jakiś dobry warsztat w Puławach lub okolicach? Może być Lublin. Ewentualnie Warszawa. Jaki jest orientacyjny koszt wymiany kompletnego rozrządu i sprzęgła?

P11 1.6 16v 97r

Gość fox_tychy

Niechce Cię wprowadzać w błąd ale o ile dobrze pamiętam to sam montarz blosa jest prosty i zajmuje kolo 15min a cena koło 15zł wiekszość firm która sprzedaje blosy ma montarz gratis (patrz allegro)

Co do sprzęgła to z niedrogich a dobrych jest VALEO jestem w trakcie montarzu sam się nad tym zastanawiałem i mechanik zaproponował właśnie VALEO a odradzał całkowicie ASIN

Witam

Ad punkt 2 - obawiam się, że dawno nie sprawdzałeś poziomu oleju w skrzyni biegów i dlatego pracuje jak sieczkarnia. Jeszcze trochę i się rozleci.

Co do sprzęgła to jeżeli jest prawidłowo wyregulowany luz i sprzęgło się nie ślizga, nie szarpie i biegi wchodzą normalnie to nie musisz go wymieniać. Pamiętaj , że lepsze jest wrogiem dobrego. Czy wiesz ile to sprzęgło już przejechało km. Jeżeli masz jeszcze oryginał i działa jak wyżej napisałem to poczekaj.

Gość johny_fellow
dzięki jhonny_fellow za namiar

Spoko :)

Jak wcisnę sprzęgło to silnik pracuje cichutko, a jak puszcze to jakbym śmigło załączył:)Wymieniać całe sprzęgło?Czy się bawić wymianę np docisku?

Też to mam od niedawna ale u mnie tylko tak lekko szumi. Sprzęgło wymieniałem w całości również niedawno i objaw ten wystąpił po lekkim poluzowaniu linki sprzęgła, nie wiem co to bo na pewno nie olej, który tez był niedawno w całości wymieniony.

Jakiej firmy sprzęgło?

Valeo lub NKK - ja mam Valeo.

Jaki jest orientacyjny koszt wymiany kompletnego rozrządu i sprzęgła?

Ja za wymianę rozrządu i sprzęgła + uszczelnienie całego silnika i dokładny przegląd zapłaciłem 600zł.

Trochę mnie zmartwiliście tym łożyskiem. Kupiłem go we wrześniu 2006 i mechanik mówił, że poziom ok. Jestem zbity z tropu czy w końcu to łożysko czy docisk sprzęgła. Byłem ostatnio u mechaniora i niby stwierdził, że cos ze sprzęgłem czyli prawdopodobnie docisk to jeździłem dalej. Jutro pojadę rano na sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni.

Johny gdzie ty takiego majstra dorwałeś?:)Jutro podzwonię pojeżdżę i dowiem sie co i jak i oczywiście za ile.

Ale z tego co johny mówisz może rzeczywiście to sprzęgło. obadam sprawę i dam znać.

Gość johny_fellow

Noar sprzęgło nie kosztuje majątu. Cały komplet kupisz na allegro za 300zł.

Sprawdź też na www.auto-hurt.pl ja kupiłem od nich komplecik Valeo za 300zł.

Johny gdzie ty takiego majstra dorwałeś?:)

W mojej mieścinie :) . Podobno jeden z najdroższych ale też i najlepszych mechaników, wszystko u niego robię. Mechanik ma tytuł mgr.inż. mechaniki i naprawdę zna się na rzeczy.

Johny ja się spodziewam, że 600 zł to za sam rozrząd zapłacę. chyba sie wybiorę do Chojnic:)

Jutro popytam i się zobaczy. Jak będzie to wina sprzęgła to ok już fundusze mam na to przygotowane:) Właśnie ja szukam też takiego majstra gdzieś koło siebie ale każdy jest od czegoś innego jeden ok kółek drugi od kabelków itd. Strach gdzieś auto zostawić:)

Gość johny_fellow
chyba sie wybiorę do Chojnic

Zapraszam :)

Strach gdzieś auto zostawić:)

Ja na szczęście nie muszę się bać. Na robotę mojego mechanika mam gwarancję, że jak coś zrobi nie tak to naprawia to za darmo więc jest naprawdę OK.

Witam

Przeprowadziłem wywiad w warsztatach. Trochę to smutne. Jedni nie wiedzieli nawet, że mam łańcuch i szukali paska:)Jeden pan powiedział, że wymieni cały komplet rozrządu za 200zł:)po tym jak mu powiedziałem, że nie mam paska tylko łańcuchy. Chyba nie wie co by go czekało:)Kolejny stwierdził, że rozrządu się nie wymienia i nie dał się przekonać:) ale przypomniało mi się, że mam kolegę co ma warsztat i jak powiedziałem co mam do wymiany to stwierdził, że nie ma problemu. Ciekawe tylko za ile? Za tydzień wymiana

Pozdrawiam

Dzisiaj gadałem z kolegą mechanikiem i mówi, że raczej się wymienia tylko górny łańcuch i napinacz, że z dołem się nic nie dzieje. Niedawno gdzieś czytałem i nawet sam Coobcio się wypowiedział, że jak wymieniać to całość i że ze względów oszczędnościowych ludzie nie wymieniają dołu. Może mu się grzebać nie chce? K...a dlaczego te Chojnice są tak daleko? :D

Gość johny_fellow
Dzisiaj gadałem z kolegą mechanikiem i mówi, że raczej się wymienia tylko górny łańcuch i napinacz, że z dołem się nic nie dzieje

Zobaczyłbyś jaki miałem ślizgacz od napinacza wyjeżdżony.

Niedawno gdzieś czytałem i nawet sam Coobcio się wypowiedział, że jak wymieniać to całość i że ze względów oszczędnościowych ludzie nie wymieniają dołu

Racja.

K...a dlaczego te Chojnice są tak daleko?

No niestety :D

Z drugiej strony mój mechanik powiedział mi iż dół był w dobrym stanie. Jedynie ślizg od napinacza troszkę wyjeżdżony ale pozatym łańcuch, zębatka i napinacz dolny był OK. Co innego górny napinacz, nie wykonywał praktycznie żadnej pracy i nie dawał żadnego skoku. Tak jakby ktoś go zespawał. No i przez to po d*pie dostał łańcuch.

Jutro rano pojadę i z nim pogadam. Gdybym chciał zmieniać łańcuch górny i napinacz to wcale bym sobie zachodu nie robił ze ściąganiem rozrządu ze stanów(Johny mnie wyniósł 104$ :D ) A co zrobię zresztą? :) Przecież nie powieszę sobie na ścianie!

[ Dodano: Sro 20 Cze, 2007 23:21 ]

Odstawiłem autko do wymiany rozrządu(komplet). Koleś robi 2 dzień i nie może sie dostać do dolnego łańcucha żeby go zdjąc. Wpadł na pomysł że będzie rozbierał głowice i w ten sposób sie dostanie. Hmm jednak mi się wydaje, że to nie jest dobry trop i można się dostać bez zdejmowania głowicy.

Ale niech się wypowie jakiś mądry człowiek, który to już robił i wie co i jak bo może za bardzo panikuje:) Prosze o szybka odpowiedz to w razie co wybije mu ten pomysł z głowy!Bo rano do niego jadę.