Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] klimatyzacja w p12

Gość rysiotm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.Mam problem z klimą w mojej primerce ,która podczas postoju np na światłach sama się wyłącza a kiedy ruszę to po chwili znowu dziła (kontrolka klimy cały czas oczywiście jest zapalona . czary czy co?

Tutaj i ja się podepnę to wątku. Nie wiem, czy rysiotm ma tak samo jak ja, ale objaw u mnie jest taki, że jest cholerny upał - jak jadę to klima sobie chłodzi. Jak staję na dłużej na światłach to zwyczajnie przestaje chłodzić. Jeśli jest to normalne to beznadzieja. Miałem Renault Megane 2.0 z ręczną klimą i nawet na postoju po 30 minutach na upale klima działała jak trzeba. Więc jak jest z klimą w P12?[/b]

Gość Tikitaki

No nie wiem czy to takie normalne. U mnie tez taka sytuacja miała miejsce, ale teraz nie wiem, bo przy naprawie przodu wypięli mi chłodnicę, więc będę musiał napełniać od nowa.

Mnie się wydaje, że jest to wina małej ilości czynnika w układzie ale może się mylę. Jak będę na dniach uzupełniał gaz w układzie to powiem coś więcej.

Tutaj i ja się podepnę to wątku. Nie wiem, czy rysiotm ma tak samo jak ja, ale objaw u mnie jest taki, że jest cholerny upał - jak jadę to klima sobie chłodzi. Jak staję na dłużej na światłach to zwyczajnie przestaje chłodzić. Jeśli jest to normalne to beznadzieja. Miałem Renault Megane 2.0 z ręczną klimą i nawet na postoju po 30 minutach na upale klima działała jak trzeba. Więc jak jest z klimą w P12?[/b]

Nie wiem jak u ciebie ale u mnie w P11.144 przy 32*C na postoju klima daje tylko 16*C z kratek, generalnie jak masz 30*C to powietrze nie schłodzi się tak szybko z 30*C do 7*C. Pozatym przy automatycznych klimach, na kratkach wentylacyjnych wychodzi max 10*C, po mnie był gościu focusem i też miał to samo, poprostu w tak wysokich temperaturach na małych obrotach klimka może nie wyrabiać i tyle (moja i tego z focusa po dobiciu była jak sprawdzaliśmy temperaturki na kratkach - i obie automatyczne).

Ja mam to samo jak dojadę do świateł, też się wyłącza ale za chwilę się włącza i tak dookoła, jak masz automatyczną klimkę i takie perypetie to trzeba sprawdzić termometr przy parowniku, bo on potrafi płatać figle, no ale do tego trzeba rozbierać klimkę.

Testy robiliśmy na obiegu otwartym, czyli powietrze szło z zewnątrz.

Polecam włączać obieg zamknięty szybciej schładza.

Zgadzam się z Wami ,coś jest nie tak.Miałem scenica 2.0.W zeszłym roku jechałem do

czarno góry i klima chodziła cały czas ,stałem w korkach po kilka dzisiąt minut i nic się nie wyłączalo.(chyba bym wykorkował w samochodzie ciemny granat w temp. 37stopni) myślę ,ze sprawdzę ją w jakimś dobrym warsztacie,być może faktycznie termometr lub jest nie dobita .bardzo dziękuję za podpowiedzi(oczywiście zobaczę jak zachowuje się na obiegu zamkniętym) jeszcze raz dzięki.

• 4 lata później...

a u mnie się nie wyłącza klima cały czas chodzi więc nie wiem czy to taki normalne... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...