bodek_n14 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Witam. Moze ktos przerabial juz taki temat. Chce odkrecic antene (ta na przednim slupku). Jest ona przykrecona na 2 sruby (M6,M5,M4???) z lbem pod srubokret gwiazdkowy. Jedna z nich wykreca sie bez problemu. Druga praktycznie stoi w miejscu i ma mocno starty leb. To sa sruby samogwintujace i prawdopodobnie zakleszczyl sie w niej kawalek gwintu. Lanie WD40 i innymi specyfikami nic nie daje. Macie jakis patent na odkrecenie jej tak by nie uszkodzic gwintu? Oczywiscie mozna ja rozwiercic ale to ostatecznosc. dzieki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pancin_007 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 a sproboj przy odkrecaniu mocno naciskac druga reka na srubokret tak aby srube dociskac do jednej ze scianek z gwintu czyli sila prostopadle do srubokreta moze pomoze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy Opublikowano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Macie jakis patent na odkrecenie jej tak by nie uszkodzic gwintu? Nie wiem czy to patent, ale sprawdzony w sobotę na VW Polo(Kluczem Morsa też nie poszło). Użyj palnika na propan-butan (Allegro 6zł+wysyłka) Daje "zwarty płomień" - podgrzewasz łeb śrubki i powinno puścić. Żeby nie uszkodziło lakieru - możesz wyciąć z blachy po konserwie osłonę - zostaw otwór wielkości łepka śruby . Ja to robiłem bez żadnej osłonki i lakier ocalał (poszło wkrętakiem) - palnik daje wąski ogień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość don_martinez Opublikowano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Weź niewielki brzeszczot i wytnij pośrodku łepka śruby dość głęboki rowek. Następnie odkręć ją śrubokrętem płaskim i po kłopocie. Patent prosty acz sprawdzony :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarkk Opublikowano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Najprostsze rozwiązanie to śrubokręt płaski + młotek. Delikatnie uderzaj w śrubokręt przyłożony do brzegu śruby w kierunku jej odkręcania , śruby zapieczone po puszczają po uderzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 niestety zaden z tych sposobow nie podejdzie ale dzieki za zainteresowanie. nie chce uszkodzic plastikowej czesci anteny bo podobno bardzi trudno ja dostac. trzeba ja bedzie rozwiercic i ewentualnie przegwintowac otwor. a moze sa wykretaki (stozkowe z lewym gwintem lub cos w tym stylu) do srub o malych srednicach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 a moze sa wykretaki (stozkowe z lewym gwintem lub cos w tym stylu) do srub o malych srednicach? Oczywiście, są. Tylko, że tak jak gwintowniki lubią pękać, a tego nie rozwiercisz. A wtedy będziesz miał jeszcze większy kłopot. Według mnie tylko rozwiercenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Według mnie tylko rozwiercenie ok, wedlug mnie to samo dzieki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.