Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ABS nissan almera

Gość przemo362

Rekomendowane odpowiedzi

Gość przemo362

witam drodzy forumowicze mam do was pytanie mam almerke z 97r i dzis jak odpalalem samochod to kontrolka abs zawsze mi gasla po chwilce ale teraz swieci sie caly czas prosze pomozcie mi w tym bo ja sie wcale na tym nie znam dzieki

mam to samo rozmawiałem juz ze znajomym mechanikiem ,mówi ze mam sprawdzić gniazda kabli przy kołach bo czasami wystarczy wypiąc spryskać wd i włączyć i bedzie ok.Jesli to nie pomoze podłączy mnie do kompa i sprawdzi co jest grane.

• 5 miesięcy temu...

Mam podobny problem. Po odpaleniu samochodu kontrolka gaśnie ale po chwili ( przejechani kilku metrów) się zapala.

Ciekaw jestem czy poradziliście sobie z tym problemem czy konieczna była wizyta w ASO.

Gdzie znajduje się pompa ABSu, chciałbym sprawdzić najpierw wszystkie kostki połączenia itp.

Tam nie ma za bardzo się co zepsuć.Jedynie może mieć usterkę czujnik bądź pierścień na półosi.Trzeba każdą z osobna oglądnąć i sprawdzić czy pierścień nie jest pęknięty bądź wąs czujnika skrzywiony i czy wszystko równo leży.U mnie kiedyś miałem pęknięty pierścień który na wskutek tego leżał krzywo i to wystarczyło.

Ten pierścień posiada takie prostokątne zęby ;)

Pogoda jest jaka jest, raczej mało sprzyjająca naprawą na powietrzu, nie mam dostępu do kanału. Zima idzie i ABS by się przydał. Może ktoś poleci jakiś warsztat gdzie można to zrobić za rozsądną cenę ( warszawa Praga Południe).

:/

Zdaje się znalazłem przyczynę moich kłopotów z ABSem.

Obwód hydrauliczny wspomagania. Stwierdziłem wyciek z przewodu, tego odchodzącego od czarnego okrągłego zbiorniczka. Początkowo sądziłem że wyciekający tamtędy olej zanieczyścił czujnik przy kole. A sam układ hydrauliczny odpowiada tylko za wspomaganie układu kierowniczego. Jednak jak się dowiedziałem, od zbiornika wyrównawczego jest jeden wężyk a w wersji z ABSem są tam dwa. Więc skoro jest różnica w budowie tego układu w wersji z i bez ABSu to nieszczelność tego układu może mieś związek z palącą się kontrolką.

Choć jaki jest związek nie wiem. Pewnie najprościej będzie to sprawdzić dolewając oleju Dexron czy jak on tam się nazywa.

Nadal poszukuję warsztatu w rejonie Warszawa, Praga Południe

A może po prostu warto sprawdzic poziom płynu hamulcowego? Nawet minimalny jego ubytek moze wpłynąc na zaswiecenie sie kontrolki ABS bo cisnienie spada. Spróbuj tez przeczyscić czujniki bo u mnie powodem zaswiecenie sie lampki było zabrudzenie czujników smarem wypadajacym z nieprzymocowanych osłon przegubów :/ Przy okazji usunałem 2 usterki naraz :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...