Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Żarowki w przyciskach sterowania szybami

Gość misiek_83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma tam zaroweczek 1,2W.W przyciskach tych sa zaroweczki takie same jak do podswietlenia sterowania nawiewem tylko ze bez oprawki plastykowej.Sa wlutowywane jesli jeszcze dobrze pamietam.W razie problemow z rozebraniem przelacznikow jest to opisane przezemnie w dziale "zrob to sam".Jest tam opis naprawy przelacznikow do otwierania szyby w tylnych drzwiach, ale procedura rozebrania samego przelacznika jest taka sama.Jakbys mial problemy z rozebraniem srodkowego tunelu to napisz, to ja Ci opisze jak go wyjac.

POZDRAWIAM.....

Nie ma tam zaroweczek 1,2W.W przyciskach tych sa zaroweczki takie same jak do podswietlenia sterowania nawiewem tylko ze bez oprawki plastykowej.Sa wlutowywane jesli jeszcze dobrze pamietam.W razie problemow z rozebraniem przelacznikow jest to opisane przezemnie w dziale "zrob to sam".Jest tam opis naprawy przelacznikow do otwierania szyby w tylnych drzwiach, ale procedura rozebrania samego przelacznika jest taka sama.Jakbys mial problemy z rozebraniem srodkowego tunelu to napisz, to ja Ci opisze jak go wyjac.

POZDRAWIAM.....

Ok Dżodżo.Dzieki za pomoc.Jak nie bede czegos wiedzial to z checia zwroce sie o pomoc.Z tego co tam zdolalem zauwazyc to jest szesc srub od tunelu.Dwie z przodu,dwie z tylu i dwie pod recznym.Ze tez nie mogli zrobic wymiennych zaroweczek,tylko wlutowali :?

Dokladnie nie pamietam czy sa lutowane ale raczej tak.Co do tunelu to musisz jeszcze zdjac obudowe laczaca gume drazka od biegow z tunelem i ustawic ja na wskos ze jak bedziesz sciagal tunel zeby przeszla przez szpare.A i po odkreceniu od tylu trzeba wsadzic reke zeby odlaczyc kostki od sterowania szybami(trzeba sie troszke pogimnastykowac).

POZDRAWIAM.....

Gość misiek_83
Dokladnie nie pamietam czy sa lutowane ale raczej tak.Co do tunelu to musisz jeszcze zdjac obudowe laczaca gume drazka od biegow z tunelem i ustawic ja na wskos ze jak bedziesz sciagal tunel zeby przeszla przez szpare.A i po odkreceniu od tylu trzeba wsadzic reke zeby odlaczyc kostki od sterowania szybami(trzeba sie troszke pogimnastykowac).

POZDRAWIAM.....

Nie rozumiem :? Musze odkrecic galke od drazka zmiany biegow i wyjac ta gume?

Gość Dżodżo

Niee musisz jej calkiem sciagac.Musisz ja tylko odczepic od tunelu i przez dziure w tunelu ja przepuscic.Jak zdjmiesz calkiem tunel to guma od lewarka ma zostac na lewarku.Mam nadzieje ze teraz to napisalem bardziej zrozumiale.

POZDRAWIAM.....

Gość marekmarecki

Żarówki są na bank lutowane. Założyłem u siebie delikatnie mniejsze (gabarytami, mocy nie znam) od tych co są we włącznikach podświetlających awaryjne, ogrzewanie szyby tylnej i przeciwmgielnych. We włącznikach od szyb są one jeszcze większe. Świecą mi b. ładnie, ładniej niż oryginalne (bo jeden mi świecił). Gumki przełożyłem ze starych (ostrożnie ściągać bo można porwać) troche za duże ale jest ok.

Osłonkę drążka podwinąłem do góry, w moim przypadku jest to skóra(chyba).

Gość misiek_83
Niee musisz jej calkiem sciagac.Musisz ja tylko odczepic od tunelu i przez dziure w tunelu ja przepuscic.Jak zdjmiesz calkiem tunel to guma od lewarka ma zostac na lewarku.Mam nadzieje ze teraz to napisalem bardziej zrozumiale.

POZDRAWIAM.....

No teraz raczej zrozumialem :P Czyli galki nie odkrecam,nie ruszam wcale.Odczepiam jakos tam gume i wszystko zostaje,sciagam tylko tunel.Moze tez sobie diody zarzuce zamiast zarowek.Moze ultrafiolecik:)Nie bedzie jakichs oporow przez te diody? :shock:

A moglbys wrzucic jakies zdjecia tych przyciskow z diodami ? Jestem ciekawy jak to wyglada bo faktycznie dioda o wiele wieksza zywotnosc niz zarowka i pobiera mniej pradu.

Gość misiek_83
A moglbys wrzucic jakies zdjecia tych przyciskow z diodami ? Jestem ciekawy jak to wyglada bo faktycznie dioda o wiele wieksza zywotnosc niz zarowka i pobiera mniej pradu.
A pewnie,ze wrzuce fotki.Ale najpierw musze je tam zamontowac :D Ale jak juz sie zdecyduje na diody to na bank zobaczysz fotki.Pozdrawiam

a u mnie są wstawione diody LED, które są prawie wieczne :)
podrzucisz mi jakies fotki tych przyciskow i wszystkiego gdzie wstawiales diody ??? Jestem tez ciekawy czy sprawdzaja sie one w podswietleniu zegarow bo diody przewaznie sa soczewkowe i daja raczej skupione swiatlo.

podrzucisz mi jakies fotki tych przyciskow i wszystkiego gdzie wstawiales diody ??? Jestem tez ciekawy czy sprawdzaja sie one w podswietleniu zegarow bo diody przewaznie sa soczewkowe i daja raczej skupione swiatlo.

fotki mogę zrobić, ale LEDy mam tylko w przyciskach, przełącznikach i regulacji nawiewu. trzeba było się trochę namęczyć właśnie z ustawieniem diodek, tak aby świeciły prosto na piktogramiki. w zegarach mam żarówki - nie chciało mi się przerabiać ;)

Gość misiek_83
Jezeli chcesz aby diody swiecily swiatlem rozroszonym jak zarowka,musisz pilniczkiem spilowac jej gorna czesc.Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

U MNie w W10 z 94 roku podświeltlenie przycisków jest również z tyłu nie wiem od czego to zalezy czy od wersji moja jest SLX czy od tego ze kombiaczek. Wogóle moja Bryczka jest Coool !!!

Gość marekmarecki
Żarówki są na bank lutowane. Założyłem u siebie delikatnie mniejsze (gabarytami, mocy nie znam) od tych co są we włącznikach podświetlających awaryjne, ogrzewanie szyby tylnej i przeciwmgielnych. We włącznikach od szyb są one jeszcze większe. Świecą mi b. ładnie, ładniej niż oryginalne (bo jeden mi świecił). Gumki przełożyłem ze starych (ostrożnie ściągać bo można porwać) troche za duże ale jest ok.

Osłonkę drążka podwinąłem do góry, w moim przypadku jest to skóra(chyba).

Poprawka :!: Żarówki się przepaliły szybciej niz myślałem :( Morał z tego taki: NIE ZAKŁADAJCIE MNIEJSZYCH NIZ ORYGINALNE :!: :!: :!:

Czyli nie bardzo wiadomo od czego to zależy Ja sie cieszę bo u mnie z tyłu jest :D chociaż działa tylko w jednym przycisku od pasażera chyba czas podjąć sie próby wymainy wspomnianych żaróweczek tylko jak to u mnei bywa z czasem kieosciutko, ale w sumie dłuuuuuuuuuugi weekend więc może dam Rade Pozdrówka

moja P10 posiada podswietlenie przyciskow w tylnych drzwiach, sam juz nie wiem od czego to zalezy, u jednych jest, u drugich nie ma :shock:

Z tyłu w drzwiach w P10 nie ma podświetlenia przycisków.

a u mnie sa i nawet sie swieca :-)

wymienic tylko musze w przycisku od kierowcy i w panelu sterowania obok ręcznego praktycznie wszystkie...