Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

wycie przy 70km/h najbardziej słyszalne na luzie

Gość lager

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o pomoc!!!!

od pewnego czasu mam następujący problem:

przy 70 km/h słychać dziwne cykliczne wycie dochodzące od podwozia samochodu, słychać to szczególnie przy zamkniętych szybach, chałas rozchodzi się pocałej kabinie,hałas jest szczególnie słyszalny po naciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu na luz- już od momentu rozpoczęcia wciskania sprzęgła hałas jest intensywny-wysokie cykliczne wycie(łuuu łuuu łuuuu i td z częstotliwością obracania się napędu czyli szybko w efekcie łączy się to w jeden wysoki słyszalny dzwięk )-zaznaczam że dzwięk nie zmienia się poprzez fazę naciskania sprzęgła, wciśniętego sprzęgła, wyrzucenia na luz i puszczenia sprzęgła oraz toczenia się auta przy tej prędkości na luzie.. cały czas to samo aż przędkość zmaleje wtedy jakby mniej słyszalny znów intensywnie słyszalny w granicach 20-40 km/h a przy końcowym toczeniu słychać jakby ocieranie (szzzzz szzzzzz szzzzz)-cyklicznie dzwięk niknie przed samym zatrzymaniem.

Zaznaczam że hamulce nie zmieniają w/w dzwięków-sprawdzone szczęki i klocki idealnie się ścierają...koła wyważone i sprawdzone...myślałem że to łożyska w skrzyni-wymienione..

byłęm już u kilku "speców" jeden stawiał na łożysko w kole, ale zaznaczył że byłoby to pierwsze które tak by dziwnie dawało dzwięk.....inny zaprzeczył podnósł samochód i rozpędził na podnośniku-stwierdził że ten dzwięk idzie chyba z dyferencjału(co to jest?:) ale pewności nie miał...

POMOCY czy ktoś się z czymś takim spotkał, bardzo proszę o rady i sugestię!!!!!!!!

ewentualnie gdzie i za ile można to naprawić...zaznaczam że poza tym samochód sprawuje się ok "żadnych stuków żadnych puków" nic nie bije od zawieszenia no może minimalne wibrację czuję na pedale gazu i na manetce biegów jakbym "wyczuwał" drgania w takt tych dziwnych dzwięków....

aha Almera 2003 1,5 benzyna 70000 jestem z okolic Piekar Śląskich...

POMOCYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

wycie przy 70km/h najbardziej słyszalne na luzie

A ja obstawiam jednak lozysko w kole. Jesli jest mocno wyjechane, slychac juz przy malych predkosciach. Po rozpedzeniu na podnosniku moze nie byc slychac (mialem tak kiedys w Clio). Zdalem sie na swoj sluch, ze to prawa strona, wymienilem i luzik.

Witam, dzięki za odpowiedzi..łożysko oporowe chyba raczej nie bo przy wciskaniu wciśniętym sprzęgle i puszczonym ten sam dzwięk, może jednak to łożysko tylko kiedyś wymieniałem łożysko w innym samochodzie i szum był od niego spory cały czas jednostajny po prostu szum a tutaj jednak jest inaczej....może tak się zachowuje początkowo nadużyte łożysko??? no i wtedy było je słychać na zakrętach....a tu tylko przeciążenia...macie sugestię jakie łożysko założyć gdzie kupić najlepiej w okolicy Piekar bytomia katowic no i może jakiś warsztat polecicie.....z sercem a nie patałachów...???? :|:|

W Piekarach masz przedstawicielstwo INTER CARS SA. Kupisz tam wszytko. Bytomska 288 Telefon: 032 - 392 14 60

Faks: 032 - 392 14 63

Mają dobre ceny i też własną sieć warsztatów.

Sprawdź na podnośniku które to łożysko , bo na 99% jest to łożysko w kole.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...