Gość lager Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Bardzo proszę o pomoc!!!! od pewnego czasu mam następujący problem: przy 70 km/h słychać dziwne cykliczne wycie dochodzące od podwozia samochodu, słychać to szczególnie przy zamkniętych szybach, chałas rozchodzi się pocałej kabinie,hałas jest szczególnie słyszalny po naciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu na luz- już od momentu rozpoczęcia wciskania sprzęgła hałas jest intensywny-wysokie cykliczne wycie(łuuu łuuu łuuuu i td z częstotliwością obracania się napędu czyli szybko w efekcie łączy się to w jeden wysoki słyszalny dzwięk )-zaznaczam że dzwięk nie zmienia się poprzez fazę naciskania sprzęgła, wciśniętego sprzęgła, wyrzucenia na luz i puszczenia sprzęgła oraz toczenia się auta przy tej prędkości na luzie.. cały czas to samo aż przędkość zmaleje wtedy jakby mniej słyszalny znów intensywnie słyszalny w granicach 20-40 km/h a przy końcowym toczeniu słychać jakby ocieranie (szzzzz szzzzzz szzzzz)-cyklicznie dzwięk niknie przed samym zatrzymaniem. Zaznaczam że hamulce nie zmieniają w/w dzwięków-sprawdzone szczęki i klocki idealnie się ścierają...koła wyważone i sprawdzone...myślałem że to łożyska w skrzyni-wymienione.. byłęm już u kilku "speców" jeden stawiał na łożysko w kole, ale zaznaczył że byłoby to pierwsze które tak by dziwnie dawało dzwięk.....inny zaprzeczył podnósł samochód i rozpędził na podnośniku-stwierdził że ten dzwięk idzie chyba z dyferencjału(co to jest? ale pewności nie miał... POMOCY czy ktoś się z czymś takim spotkał, bardzo proszę o rady i sugestię!!!!!!!! ewentualnie gdzie i za ile można to naprawić...zaznaczam że poza tym samochód sprawuje się ok "żadnych stuków żadnych puków" nic nie bije od zawieszenia no może minimalne wibrację czuję na pedale gazu i na manetce biegów jakbym "wyczuwał" drgania w takt tych dziwnych dzwięków.... aha Almera 2003 1,5 benzyna 70000 jestem z okolic Piekar Śląskich... POMOCYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY wycie przy 70km/h najbardziej słyszalne na luzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarkk Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 obstawiam łożysko wyciskowe sprzęgła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Popekx Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 A ja obstawiam jednak lozysko w kole. Jesli jest mocno wyjechane, slychac juz przy malych predkosciach. Po rozpedzeniu na podnosniku moze nie byc slychac (mialem tak kiedys w Clio). Zdalem sie na swoj sluch, ze to prawa strona, wymienilem i luzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lager Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Witam, dzięki za odpowiedzi..łożysko oporowe chyba raczej nie bo przy wciskaniu wciśniętym sprzęgle i puszczonym ten sam dzwięk, może jednak to łożysko tylko kiedyś wymieniałem łożysko w innym samochodzie i szum był od niego spory cały czas jednostajny po prostu szum a tutaj jednak jest inaczej....może tak się zachowuje początkowo nadużyte łożysko??? no i wtedy było je słychać na zakrętach....a tu tylko przeciążenia...macie sugestię jakie łożysko założyć gdzie kupić najlepiej w okolicy Piekar bytomia katowic no i może jakiś warsztat polecicie.....z sercem a nie patałachów...???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 W Piekarach masz przedstawicielstwo INTER CARS SA. Kupisz tam wszytko. Bytomska 288 Telefon: 032 - 392 14 60 Faks: 032 - 392 14 63 Mają dobre ceny i też własną sieć warsztatów. Sprawdź na podnośniku które to łożysko , bo na 99% jest to łożysko w kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.