Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Oznaczenia na szybach bocznych

Gość Mirek

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, albo nikomu nie chce sie odpowiedziec (oprócz ROBAS'a) albo nikomu nie chce sie przeczytac. A ja chce sie dowiedziec na jakiej podstawie juz dwie osoby mi powiedzialy ze szyby sa z 1999roku a samochód z 1998 :?:

Pozdrawiam

Może być taka sytuacja, np. samochód jest z roku 98 a szyby ma z 99, albo 97, ponieważ idzie to danymi patiami.

A czasmi jest np. tak że jedna albo dwie szyby są i nnego roku niż cała reszta.

A poza tym nie we wszystkich Nissanach jest rok prod. na szybie w mojej N15 np. nie ma roku prod. na bocznych szybach.

• 6 lat później...
  • 4 miesiące temu...

w japoncach nie spotkalem sie zeby byl wybity rocznik szyby w oryginalach w zamiennikach sa

Widzę że wątek jest stary jak świat ale:

Mam w domu 3 Nissany i nie wypowiem się co prawda o japońcu N15 ale mogę naprowadzić jak identyfikować rok wyprodukowania szyby w Nissanach GB.

Otóż jest w zależności od szyby czy boczna czy przednia jest tam taki napis Laminated albo Toughened czy coś w tym stylu. Jak się dobrze przyjrzycie to zobaczycie pod albo nad którąś z literek kropkę.

I teraz tak:

Oba wyrazy mają po 9 liter.

Wiemy np. że Primera P11 była produkowana od 1996 do 1999 czyli znamy dekadę czyli lata 90. Dajmy na to że kropka na szybie bocznej jest pod literką "n" czyli 7 w kolejności, co oznacza szyba jest z 97 roku.

Jest jeszcze sposób żeby odczytać miesiąc produkcji z kombinacji kropek przy napisie "Triplex" ale tego dokładnie nie pamiętam.

Wydaje mi się że na forum gdzieś to już dokładnie opisywałem.

Pozdrawiam.

Bart.

Znalazłem dawny temat:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/42599-szyby-z-ktorego-roku/

W mojej Primerze z 97 roku na szybach jest literga G. Jest siódma w alfabecie więc to też może być jakiś sposób kodowania.

W mojej Primerze z 97 roku na szybach jest literga G. Jest siódma w alfabecie więc to też może być jakiś sposób kodowania.

Nie zrozumiałeś chyba.

Te g nie ma nic do rzeczy. Ja mam 1999 i też mam g.

Oznaczeniem rocznika jest literka pod którą (albo nad) jest kropka w słowie toughened.

Przeczytaj ten temat do którego link podałem. Tam masz przykład.

Pozdrawiam.

Bart.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...