Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

CD20T guma tzw tłumik na półosi ???

Gość Bartecki

Rekomendowane odpowiedzi

witam Panowie i Panie o ile sa :)

szykuje sie wyjazd wakacyjny do chorwacji i tu moje pytanko ...

czy mozna pościągać te tłumiki gumowe z półosi by sprawdzić w jakim stanie jest półoś, czy one sa jakieś ważne ???? - nie chcial bym jakiś nie spodzianek na wyjeździe

a moze mozna jakos ocenić stan półosi bez ścigania tego ustrojstwa

dodam ze mam przebieg 172000

pozdr

Bart

Bartecki napisał:

Bart

No to Chorwacje powinieneś jeszcze objechać, bo półosie pod gumą pękają przy 200 000 km. ;)

Bez ściągania tego tłumika nie ocenisz co jest pod spodem. Wałek półosi pracuje głównie w części zewnętrznej która jest utwardzana, rdzeń jest miękki. Korozja pod tą felerną gumą niszczy oczywiście najważniejszą część wałka i następuje jego ukręcenie. U mnie z 24 mm średnicy zostało pod gumą raptem 17 mm, nie licząc wżerów. W takiej sytuacji nie ma prawa to pracować.

ok spoko

tylko wiedz jak sciagnie sie te gumy czy nie bedzie jakis dodatkowych drgan ?

pozdr

Bart

jurgenik napisał:
  Bartecki napisał:

Bart

No to Chorwacje powinieneś jeszcze objechać, bo półosie pod gumą pękają przy 200 000 km. ;)

Bez ściągania tego tłumika nie ocenisz co jest pod spodem. Wałek półosi pracuje głównie w części zewnętrznej która jest utwardzana, rdzeń jest miękki. Korozja pod tą felerną gumą niszczy oczywiście najważniejszą część wałka i następuje jego ukręcenie. U mnie z 24 mm średnicy zostało pod gumą raptem 17 mm, nie licząc wżerów. W takiej sytuacji nie ma prawa to pracować.

oj oj nie polecam sciągać to jest też wyważenie ,popytaj dokładnie z mojego doświadczenia wiem że nie powinno sie tego ściągać ponieważ odpowiednią wagę półos musi mieć

[ Dodano: Pią 29 Cze, 2007 19:16 ]

nie jeden inżynier siedział po nocy by coś takiego wymyśli a ty chcesz to zdjąc.

Gość jurgenik
  dzingis napisał:
nie jeden inżynier siedział po nocy by coś takiego wymyśli a ty chcesz to zdjąc.

Bardzo chętnie bym porozmawiał z tym inżynierem. Może i siedział po nocy, ale chyba z flaszką, bo to jest efekt jego posiedzeń:

p9b.jpg

To przewężenie na zdjęciu, to efekt korozji. Pierwotnie półoska miała tam 24 mm średnicy (jednakowa na całej długości), po ukręceniu okazało się, że było już tylko 17 mm.

I jeszcze parę efektów "nocnej pracy: pana inżyniera z Nissana:

p5.jpg

p6.jpg

p7.jpg

p8.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...