Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pęknięta podłużnica :(:(:(:( proszę o POMOC!!!!!!!!!

Gość mistrz_1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mistrz_1

Witam...nie jestem zapalonym forumowiczem ale jak wczoraj zobaczyłem co się stało z moją k-dziesiątka to ręce mi opadły i postanowiłem spytać co dalej? Zaczęło się od pisków opon nawet na prostej drodze a na zakrętach to już nie wspomnę...Sądziłem że coś ze zbieżnością, może końcówki drążka które od dawna wymagały wymiany...ale kiedy się przyglądnąłem zobaczyłem że prócz braku zbieżności jedno z kół jest lekko pochylone:( W warsztacie okazało się że pękła podłużnica w miejscu montowania wahacza i stąd te objawy....Bogu dzięki że całkowicie nie pękło bo nie wiem czy wtedy pisałbym tutaj:( I teraz moje pytanie co z tym fantem mam zrobić? czy to jest częste w starych samochodach? Mechanik powiedział że tylko spawanie zostało ale czy to jest pewne? czy jeździ się potem na tykającej bombie która w każdej chwili może wybuchnąć? czy nie będzie z tym problemów? I przede wszystkim od czego mogło się to stać, co mogło być przyczyną? starość :/? Jeśli ktoś ma jakieś sugestie albo porady bardzo proszę!! ponieważ samochód stoi u mechanika i do poniedziałku mam się zdecydować co z nim dalej. Samochód to MICRA k10 91r.

Pozdrawiam Paweł

jeśli bedzie dobrze pospawane to nie ma obawy. Można zawsze wyciąć ta część z innej micry i przespawać do twojej Ja bym spawal ;]

Gość majsterus

spawać można tylko pytanie za ile??

takie spawanie musi być jeszcze sprawdzone czy wymiary nie uciekły.do tego dolicz malowanie

a podlużnica to element który trzyma geometrię nadwozia.

musisz sam ocenić czy spawać jak auto jest w kiepskim stanie tzn skorodowane, progi nadkola to nie warto sie w to bawić.

lepiej ściągnąć k10 z Niemiec a tą na części.

ja bym tego nie spawał pojechałbym po drugą. a spawanie z dwóch aut jedno??

ile Cie to wyniesie 400-600zł jeszcze raz tyle i masz druga ściągniętą

a dlaczego pękła?? korozja??

Gość mistrz_1

No można powiedzieć że już jestem po wszystkim...podłużnica pospawana końcówka drążka wymieniona....geometria kół zrobiona miejsce spawania odpowiednio zabezpieczone i za wszystko zapłaciłem dokładnie 195zł razem z końcówką:) także nie wiele. W tym goście mi jeszcze rozebrali kolumnę MCPERSONA i przeczyścili w miejscu montowania do nadkola...ale tu mnie spotkała niemała niespodzianka gość powiedział że tam nie ma łożyska tak jak to powinno być (takie w gumie) a jedynie trze o siebie metal o metal;/ czy to jest możliwe? Sam nie wiem co o tym myśleć. A pękło według mechanika ze starości...ponieważ wokół miejsca gdzie jest montowany wahacz elementy podłużnicy są zgrzewane....i tak wiek zrobił swoje:] ale na szczęście cała reszta jest OK.

Pozdrawiam Paweł

Radził bym ci cała micrę wyczyścić pod spodem i dokąłdnie zakonserwować progi drzwi kielichy od amorków nadkola dosłownie jeśli chcesz jąjeszcze troche pojeżdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...