Gość Go_nia Opublikowano 1 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 Witam, mam taki dylemacik, odkąd jeżdżę moją micrą słyszę dziwny szum powietrza pod maską przy szybszej jeździe (tak od 80km/h), na początku myślałam, że "ten typ tak ma" i po prostu muszę wyciszyć maskę. Ale dzisiaj po raz pierwszy wyjechałam w trasę i na autostradzie przy prędkosci 120km/h szum był głośniejszy od silnika, aha no i dołączył sie taki "gwizd" brzmiało to tak jakby woda w czajniku sie gotowała :039: W sumie rozśmieszyło mnie to, ale na dłuższą metę było męczące. Czy ktoś wie co to może być? Wentylacja? Czy po prostu faktycznie "ten typ tak ma" :065: Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. P.S. Przeglądałam forum za pomocą wyszukiwarki, ale nic na ten temat nie znalazłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fanatik Opublikowano 1 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 ostatnio też miałem szum przy szybszej jeździe, jednak w moim przypadku były to zużyte łożyska koła przedniego - hałas nasilał się przy skręcaniu kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 1 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 fanatik ma rację. wygląda to na łożysko koła. Go_nia zrób jeszcze tak, że przy 80km/h pojeżdzij po drodze wężykiem - jak pijany człowiek - i jak szum będzie głośniejszy to na 100% jest to łożysko. Łożysko trzeba szybko wymienić bo jest to ważna część i jazda z uszkodzonym jest niebezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 fanatik ma rację. wygląda to na łożysko koła.Go_nia zrób jeszcze tak, że przy 80km/h pojeżdzij po drodze wężykiem - jak pijany człowiek - i jak szum będzie głośniejszy to na 100% jest to łożysko. Łożysko trzeba szybko wymienić bo jest to ważna część i jazda z uszkodzonym jest niebezpieczna. Kurcze tylko gdzie ja znajdę miejce na tego "wężyka" :diabel: no ale będę musiała gdzieś. Tylko dziwne mi się to wydaje, bo u mnie te odgłosy wzmagają się wraz ze zwiększaniem prędkości i brzmi to tak jakby szalała wichura gdzieś pod maską...tym bardziej, że nie jest to odgłos jednolity-jednostajny tylko po prostu taki jakby mocno wiejący wiatr...no ale nie znam się więc muszę zdać się na Was. A czy można w jakiś inny sposób sprawdzić czy łożyska są w porządku? Na przykład w warsztacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 A ten hałasik, to tylko w czasie jazdy? Na postoju przy wyższych obrotach silnika - spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 jak autko będzie na podnośniku wystarczy energicznie zakcić kołem jeśli szumi to łożysko do wymiany oczywiście musisz sie uwpenic że nie szumią np hamulce no i przy okazji sprawdzasz luz na kole w osi pionowej oraz poziomej jeśli luz pojawi się między kołem a piastą to łożysko już jest w tragicznym stanie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 A ten hałasik, to tylko w czasie jazdy? Na postoju przy wyższych obrotach silnika - spokój? Hałasuje tylko podczas szybszej jazdy (ponad 80km/h) im szybciej tym bardziej "dmucha" :/ jak autko będzie na podnośniku wystarczy energicznie zakcić kołem jeśli szumi to łożysko do wymiany oczywiście musisz sie uwpenic że nie szumią np hamulce no i przy okazji sprawdzasz luz na kole w osi pionowej oraz poziomej jeśli luz pojawi się między kołem a piastą to łożysko już jest w tragicznym stanie Snafu, Chyba telepatycznie Cię ściągnęłam :diabel: ...właśnie miałam na priva pisać do Ciebie, bo przeszukując po raz "enty" forum, natrafiłam na Twój post gdzie napisałeś, że powyżej 140km/h szum powietrza staje się tak nieznośny, że trzeba radio podgłośnić Prawda to? Chociaż przy 140 to byłoby nawet zrozumiałe, ale nie przy 80 :/ Co do luzów to takowych nie ma, a szum pojawia się przy takiej prędkości, że zakręcenie kołem na podnośniku chyba nic nie da.... :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soul Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 moim zdaniem tu na pewno nie chodzi o szum z łożysk tylko gdzieś musi być nieszczelność i wiatr dmucha... a wiadomo ze jak dmucha to i gwizdać może... ja np nie wiem kurcze jak ale mam nieszczelność w prawym lusterku i przy 90km/h słychać stamtąd lekki pogwizd... :/ obejrzyj dokładnie uszczelki drzwi i lusterek popatrz czy drzwi idealnie przystają do samochodu...a co do ogólnie hałasu to niestety Micra jest taka ze wyciszenia dużego nie ma... szczególnie dużo hałasu przedostaje sie niestety przez dach który jest bardzo słabo wyciszony... ponadto Micra ma dosyć cienką blachę to tez przekłada sie na hałas w kabinie... w mocno wietrzne dni potrafi to być wkurzające pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 no i przy okazji sprawdzasz luz na kole w osi pionowej oraz poziomej jeśli luz pojawi się między kołem a piastą to łożysko już jest w tragicznym stanie :/U mnie wtedy stukało, jakbym pociągiem jechał. W sumie niewiele brakowało do tego, aby koło zgubić...Czy od spodu maski masz obie uszczelki? tzn. powinna być jedna uszczelka z przodu przyczepiona do maski i druga uszczelka przyczepiona do podszybia lub tuż przed. U mnie hałas wzrasta na autostradzie (czyli od 110-120), trzeba podgłośnić radio, ale silnik jest słyszalny bardziej, niż pęd powietrza (przynajmniej tak mi się wydaje). Sprawdź też, czy występowanie świstu zależy od ustawienia nawiewu (ewentualnie ogrzewania, choć włączać teraz ogrzewanie to samobójstwo...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 teraz to już nie zwracam na to uwagi bo z moim wydechem i dłubaniną pod maską ma prawo tak hałasować no i ciężko sie czymś takim przejmować jak sie zamyka licznik na LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 Witam Mam podobne objawy w samochodzie zony. Szum nasila sie przy wiekszych predkosciach. Lozysko sprawdzone - jest ok. Chyba jednak ten typ tak ma.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 no i przy okazji sprawdzasz luz na kole w osi pionowej oraz poziomej jeśli luz pojawi się między kołem a piastą to łożysko już jest w tragicznym stanie :/U mnie wtedy stukało, jakbym pociągiem jechał. W sumie niewiele brakowało do tego, aby koło zgubić...Czy od spodu maski masz obie uszczelki? tzn. powinna być jedna uszczelka z przodu przyczepiona do maski i druga uszczelka przyczepiona do podszybia lub tuż przed. U mnie hałas wzrasta na autostradzie (czyli od 110-120), trzeba podgłośnić radio, ale silnik jest słyszalny bardziej, niż pęd powietrza (przynajmniej tak mi się wydaje). Sprawdź też, czy występowanie świstu zależy od ustawienia nawiewu (ewentualnie ogrzewania, choć włączać teraz ogrzewanie to samobójstwo...). Sprawdzę jutro te uszczelki o których wspominasz. A hałas przy 110-120 byłby zrozumiały, ale przy 80?? To chyba przegięcie. Podczas jazdy sprawdzałam czy hałas ma zwiazek z nawiewem, ale niestety (albo stety ) nie ma. moim zdaniem tu na pewno nie chodzi o szum z łożysk tylko gdzieś musi być nieszczelność i wiatr dmucha... a wiadomo ze jak dmucha to i gwizdać może... ja np nie wiem kurcze jak ale mam nieszczelność w prawym lusterku i przy 90km/h słychać stamtąd lekki pogwizd... :/ obejrzyj dokładnie uszczelki drzwi i lusterek popatrz czy drzwi idealnie przystają do samochodu...a co do ogólnie hałasu to niestety Micra jest taka ze wyciszenia dużego nie ma... szczególnie dużo hałasu przedostaje sie niestety przez dach który jest bardzo słabo wyciszony... ponadto Micra ma dosyć cienką blachę to tez przekłada sie na hałas w kabinie... w mocno wietrzne dni potrafi to być wkurzające No u mnie to dach w ogóle jest wyjątkowo "niewyciszony" (mam elektrycznie odsuwany szyber) ale żaden gwizd ani świst od jego strony nie dochodzi... W ogóle bardzo Wam wszystkim dziękuję za te uwagi i opinie, każda kolejna mile widziana A czy wyciszenie klapy maski, za pomocą maty wyciszającej coś da? Robił to ktoś już, a może jest już taki temat, a ja go nie znalazłam?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 ja mam zamiar zrobić wyciszenie na ścianie grodziowej oraz częściowo na nadkolach no i drzwiach ale to dopiero po lakierniku oby jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michi Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 U mnie też jest podobna sytuacja. Jak przekroczę 80 kmph to pojawia sie świst. Po oględzinach doszedłem do wniosku że "ten typ tak ma" i świst spowodowany jest opływem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Domiss sprawdziłam, uszczelki są na miejscu, ale zaobserwowałam dzisiaj, że wystarczy jak mocniej wieje i szum powietrza pod maską nawet przy wolniejszej jeździe jest mocno słyszalny i delikatnie wieje z nawiewów (tych środkowych), kiedy są wyłączone. Więc tak sobie myślę czy to nie jest związane z tymi nawiewami :065: Kurcze pierwszy raz się spotykam z takimi odgłosami i wpadaniem powietrza pod maskę. Wcześniej jeździłam Fordem Focusem i nawet przy 170km/h żadnego szumu pod maską, jedynie silnik i opony :diabel: dlatego jestem tak zaskoczona :zdziw: Redwolf ja nie mam porównania z inną Micrą (muszę kiedyś na jakiś zlocik wpaść ) ale i tak wydaje mi się to dziwne i nie do końca normalne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 ale zaobserwowałam dzisiaj, że wystarczy jak mocniej wieje i szum powietrza pod maską nawet przy wolniejszej jeździe jest mocno słyszalny i delikatnie wieje z nawiewów (tych środkowych), kiedy są wyłączone. W przedniej ściance, czyli tej za silnikiem powinny być otwory pozaślepiane zaślepkami gumowymi. Może któraś wyleciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 W przedniej ściance, czyli tej za silnikiem powinny być otwory pozaślepiane zaślepkami gumowymi. Może któraś wyleciała. Ooo, dziękuję za podpowiedź, jutro sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soul Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 ja nic nie chce mowic ale nie porównujmy tutaj mikry k10 do forda focusa... co jak co ale to normalne ze w focusie bedzie o wiele ciszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 ja nic nie chce mowic ale nie porównujmy tutaj mikry k10 do forda focusa... co jak co ale to normalne ze w focusie bedzie o wiele ciszej Soul ja wiem, że nie ma co porównywać (nawiasem mówiąc mam k11) ale pomyśl jakie jest moje zdziwienie na takie odgłosy po przesiadce na dużo mniejszy i zupełnie inny rodzaj samochodu:D I nie przesadzajmy, bo Mikra z 98 roku to nie taki rzęch, żeby wszystko w niej trzeszczało i hałas był jak w dziurawym sicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soul Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 o to przepraszam nie wiem czego pomyślałem ze mowa o k10 jeżeli k11 i to z 98 no to rzeczywiście różnica powinna być niewielka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 W przedniej ściance, czyli tej za silnikiem powinny być otwory pozaślepiane zaślepkami gumowymi. Może któraś wyleciała. Ehhh, patrzyłam dzisiaj mało głowy sobie nie ukręciłam w poszukiwaniu tych pozaślepianych otworów, ale najgorsze jest to, że nawet nie wiem jak one mają wyglądać :/ może jakaś fotka? prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 najgorsze jest to, że nawet nie wiem jak one mają wyglądać :/ może jakaś fotka? prosze Dwie wyżej i jedna niżej, zaznaczone na czerwono. Kliknij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Dwie wyżej i jedna niżej, zaznaczone na czerwono. Kliknij Jesteś super, dziękuję bardzo, bardzo. Jutro sprawdzę. Pozdrawiam :607: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ABT Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Go_nia dorzuć se w spisie wyposażenia elektryczne szyby bo albo jestem ślepy albo nigdzie tam tego nie pisze, pzdr co do świstu, spróbuj w czasie jazdy złapać za uchwyt drzwi, dociągnąć do siebie i trzymać a potem to samo z pasażera drzwiami i słuchać czy są jakieś zmiany. Spoko Micra mała dosięgniesz bez problemu U mnie uszczelki dają ciekawe dźwięki bo niestety drzwi mi nie dociskają jak trzeba, choć wiadomo auto puknęło to tu, to tam, ale zauważyłem to samo zjawisko w innej micrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Go_nia Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Go_nia dorzuć se w spisie wyposażenia elektryczne szyby bo albo jestem ślepy albo nigdzie tam tego nie pisze, pzdr co do świstu, spróbuj w czasie jazdy złapać za uchwyt drzwi, dociągnąć do siebie i trzymać a potem to samo z pasażera drzwiami i słuchać czy są jakieś zmiany. Spoko Micra mała dosięgniesz bez problemu U mnie uszczelki dają ciekawe dźwięki bo niestety drzwi mi nie dociskają jak trzeba, choć wiadomo auto puknęło to tu, to tam, ale zauważyłem to samo zjawisko w innej micrze. Bardzo Ci dziękuję za uwagę, już poprawiłam A co do Twoich podpowiedzi odnośnie tych nieszczęsnych odgłosów, przy najbliższej okazji sprawdzę , chociaż drzwi zamykają się pięknie i delikatnie:) B12 zajrzałam pod maskę na te zaślepki...wiesz u mnie w tym miejscu są jakieś przewody, czyli wszystko ok. (?) Pozdrawiam [ Dodano: Czw 27 Gru, 2007 19:42 ] Wszystko jasne, przy pierwszym odśnieżaniu odkryłam naruszoną uszczelkę szyby przedniej, na myjni wyszło że jest nieszczelna :/ Teraz już jestem po demontażu i montażu szyby przedniej, niestety taka była konieczność, ale przyczyna "świstów i gwizdów" zlikwidowana, cóż za błoga cisza Dziękuję wszystkim za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi