Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

WYMIANA OLEJU

maxpaynemm
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Do napisania tego posta zmusila mnie sytuacja jaka ostatnio zaistniała w moim aucie :/

Po wymianie oleju na nowy oraz wymianie filtra oleju, po przejechaniu 100 km okazalo się że zalany nowy olej jest zupelnie .... czarny!!! i wygląda prawie tak jak stary :zly:

Nie wiem co zrobilem źle? :(

Zlalem stary olej. Podczas zlewania odkręcilem korek wlewu i bagnetu żeby olej stary mógl sobie swobodniej splywać. Następnie odkręciłem stary filtr z ktorego wylecialo jeszcze sporo oleju. Oczyściłem dokladnie gniazdo filtra. Kiedy stary olej przestał już wypływać zakręcilem korek spustowy, zainstalowałem nowy filtr i zalalem silnik nowiusieńkim Valvoline. Po przejechaniu 100 km okazalo się że troszkę za dużo mam oleju i postanowiłem go ulać. Po tej operacji okazało się że upuszczony olej jest praktycznie czarny jak stary.

Powiedzcie mi kochani czy to normalne czy może to ja podczas wymiany coś pominołem?? :( Po wymianie olej wygląda praktycznie jak stary :(:(

Gość danstan

Witam

Prawdopodobnie nowy olej silnikowy Valvoline ma wyższą liczbę TBN od poprzedniego i już wypłukał oraz wchłonął wszystkie osady i szlamy jakie po poprzedniku pozostały w układzie smarowania silnika.

"Liczba zasadowa TBN (Total Basic Number) to parametr charakteryzujący zdolności myjąco - dyspergujące oleju. TBN jest miarą zawartości detergentów i dyspergatorów w oleju. Im większa, tym lepsze są właściwości myjące i neutralizujące kwaśne produkty spalania paliwa czy oleju. Im większa zawartość siarki w paliwie, tym większa powinna być liczba zasadowa oleju. Oleje do silników wysokoprężnych (silników diesla) powinny mieć wyższą TBN ze względu na cięższe warunki pracy." Ot i całe wyjaśnienie.

Pozdrawiam :one:

Czyli mam się tym martwić czy nie?? Czy może po jakimś czasie (krótkim...) wymienić znowu ten olej??

Czyli wygladało by na to że Shell to jednak szit jest i wcale nie oczyszcza silnika tak jak go reklamują :(: Ehhh człowiek kase wywala a tu taka lipa :042:

Gość danstan
Czyli mam się tym martwić czy nie?? Czy może po jakimś czasie (krótkim...) wymienić znowu ten olej??

Teraz nie ma co rozdzierać szat, tylko spokojnie jeździć do 8 - 10 kkm przebiegu, a potem wymienić olej i filtr. Następne wymiany prawdopodobnie także będą ciemniały, bo proces wypłukiwania osadów jest stopniowy. Szkoda, że przy wymianie oleju na Valvoline nie było płukania układu smarowania silnika np. takim środkiem :

http://www.valvolineeurope.com/ftp_pi_shee...e%20Flush-0.pdf

Pozdrawiam :one:

A ja w mojej n16 1,8 ben/lpg 76 000 km przebiegu, jak sprawdzam olej po 12-13 tys to caly czas jest zolty i lekko przezroczysty (gdy jest cieply) i czarno zoltawy jak jest zimny. Latam na Castrolu polsyntetyk 10w-40

gdzies kiedys slyszalem, nie wiem ile w tym prawdy ze olej wolniej ciemnieje w autach jezdzacych na lpg

Gość jur_N16

Kolor oleju ma się nijak do jego właściwości.

Szczególnie przy olejach syntetycznych, które mają dużo dodatków myjących.

Olej półsyntetyczny ciemnieje znacznie wolniej.

Nie znaczy to też, że wcześniej auto jeździło na dziadowskim oleju, a ten który zciemniał to stracił właściwości.

Pozdr

miałem to samo po zakupie swojej N15 przez rok czasu płukałem silnik wymieniając olej co 3-5tyś oczywiście do płukania używałem lotosiku :D efekt? 2 ostanie wymiany zalewam Valvoline VR1 10w60 po 5 tyś olej wygląda jak olej a nie czarna maź :) pozatym jak chcesz płukać silnik to nie radzę używać preparatów do tego przeznaczonych mogą być potem kłopoty to wszystko zależy od kondycji twojego silnika ale generalnie do płukania silnika używamy tylko oleju

miałem to samo po zakupie swojej N15 przez rok czasu płukałem silnik wymieniając olej co 3-5tyś oczywiście do płukania używałem lotosiku :D efekt? 2 ostanie wymiany zalewam Valvoline VR1 10w60 po 5 tyś olej wygląda jak olej a nie czarna maź :) pozatym jak chcesz płukać silnik to nie radzę używać preparatów do tego przeznaczonych mogą być potem kłopoty to wszystko zależy od kondycji twojego silnika ale generalnie do płukania silnika używamy tylko oleju

Czyli najlepiej kupić taniego lotosa 10W40 i jakiś tani filtr oleju i przeczyścić że dwa razy??

Gość mikey_one

Co do pierwszego postu w temacie to max jeździ dieslem (tak mi się wydaje) a w dieslu to normalka, że po wymianie oleju nowy zaraz czarnieje (nie znam dokładnie zasady powstawania tego zjawiska ale jest to normalne) natomiast w benzynie olej czarny robi się dopiero z czasem...

Wydaje mi się, że poprostu w dieslu szybciej i wiecej zbiera się sadzy i nagaru które są wypłukiwane przez olej. Można zrobić tak jak pisze malin ale po niedługim czasie zrobi się to samo...

Pozdrawiam...

• 2 tygodnie później...
Co do pierwszego postu w temacie to max jeździ dieslem (tak mi się wydaje) a w dieslu to normalka, że po wymianie oleju nowy zaraz czarnieje (nie znam dokładnie zasady powstawania tego zjawiska ale jest to normalne)

święta prawda :sylwester: :one: :!:

Co do pierwszego postu w temacie to max jeździ dieslem (tak mi się wydaje) a w dieslu to normalka,

:zdziw: :zdziw: ee.... niestety benzynka jedenpięc