Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] 2.2dci Jakie obroty silnika na 6 biegu

Gość sofaboss
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sofaboss

Jakie macie obroty odpowiednio przy 100 i 120km/h na 6 biegu...??? Jeśli moglibyście sprawdzić to to byłbym wdzięczny... bo wydaje mi się ze mam za wysokie obroty;/

Gość sofaboss

to widze ze krzycho59 ma tak jak ja... niektorzy maja 2000 obrotow przy 120km/h i skad sie to bierze;//// bo jednak jak na 120 to mysle ze obroty nie są małe... bo w innych autach nawet ze skrzynia 5-biegowoa obroty maja mniejsze;/

Ja 2,2 Di (126KM) mam 2400 obrotów, ale przy 140 na 6 biegu. Przy 120 mam ponizej 2000 obrotów. Przy 100 nigdy nie wlaczalem 6-stki, ale napewno grubo ponizej 2000 by było

Może 126-cio konne mają inne przełożenia choc z czystej arytmetyki wynika że skoro silniki kręcą się do 4600 to przy założeniu-2000= 120 km/h prędkośc max wyniosłaby grubo ponad 200km/h a to dci maja prędkośc max w okolicach 200 ( podejrzewam że 126konne trochę mniej) choc nie wiem jak wygląda to w danych technicznych kombi .

Myślę że nasze dane czyli 120 km/h- 2500 są bardziej prawdziwe bo przy 200 powinno być ok 4200-4300 co wydaje sie byc dość rozsądna wartością. Oczywiscie nie biore pod uwagę strat na sprzęgle.

Z drugiej strony czytając niktóre posty na forum mogę odnieśc wrażenie że tylko ja mam samochód który nie jeździ ponad 210km/godz!!!!! Moja max prędkośc to troche ponad 190-przy 4300-4400 i więcej nie chciał iść ale to już pewnie ze względu na stan silnika, turbiny,może i temperatury było bardzo ciepło .

A tak z ciekawości jakie są u was pędkości max na poszczególnych biegach?

Gość sofaboss

u mnie V-max jest okolo 205, moze jakbym troche jeszcze popedzal to kilka km/h wiecej, ale jechalem 205km/h max i mialem przy tym tak 4700 obrotow jak dobrze pamietam...

• 2 lata później...

Własnie niedawno udalo mi sie sprowadzic primerke P12 z niemiec rocznik 2002 pojemnosc 2,2 litra 126 KM kombii przebieg niecale 150 tys.troche mnie dziwia te male predkosci bo na autostradzie jechalem 180 km/h. Okolo 2400 obr/min przy 160 KM/h i caly czas przyspieszal ale zawsze mnie ktos przyblokowal. Rozmawialem z kumplem od ktorego kupilem z niemiec i powiedzial mi ze 200 km/h da rade wycisnac moze troche ponad gora 205km/h moim zdaniem to sa smieszne predkosci 230km/h to powinien bez problemu poleciec. Tak wiec do niemieckich aut to sporo mu brakuje

Edytowane przez adi2474

Moj ojciec jechał 150 na 6 biegu i mial 2,5 tys obrotów silnik 2,2 dci

• 9 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Witam zainteresowanych, nie dawała mi spokoju ta różnica u poszczególnych klubowiczów ale pogrzebałem trochę w manualu i rozwiązanie się znalazło. Otóż w wersjach 93kW jest montowana skrzynia o oznaczeniu RS6751A- przełożenia V bieg 0,673 VI bieg 0,540, w modelach 100kW montowana jest skrzynia RS6751R o przełożeniach V bieg 0,722 VI bieg 0,673. I tu jest rozwązanie zagadki dlaczego wersje "słabsze" (za przeproszeniem użytkowników) mają przy 120km/h 2000 obr a inni więcej- ja np. 2500.

Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez krzycho59