Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wyświetlacz w oryginalnym radiu P11.144

Bart-qlka2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie czy istnieje jakiś sposób naprawy wyświetlacza w oryginalnym radiu z Primery P11.144 ? Problem polega na tym że nie wszystkie segmenty wyświetlacza świecą.

Jak zdążyłem ustalić winna jest taśma łącząca wyświetlacz z obwodem drukowanym lub sam wyświetlacz. Sęk w tym że owa taśma jest samoprzylepna i nie wiem czy usterka jest naprawialna.

Podejrzewam że nie tylko ja mam taki problem.

Może ktoś ma jakiś pomysł ?

Gość wally_tm

a zrób zdjęcie w płytki drukowanej czy masz taki sam ujład jak ja - ja mam wersje anglik to sie ten panel troche kształtem rózni i nie wiem czy moja płytka by zpasowała. Ostatnio kupiłem od kolesia z ebay radio do swojego p11.144 i zamieniłem tylko kości w których był trzymany kod radia i kod immobilaizera, mechanika poszła w kosz, ale panel zostawiłem.... troche chamsko wylutowałem z niego te żaróweczki ( za dużypośpiech ;D ), ale jakbyś przelutował swoje to może by działało.

ps. rozumiem że chodzi ci o segmenty wyświetlania na LCD .... a nie o segmenty podświetlania. Tak sie pytam bo jest ich pare tam i są innymi napięciami sterowane ( te pod lcd są na 10V bodajże żeby nie waliło tak po oczach .... u mnie te cholery nie łażą za żadne skarby ;X )

ps. 2. jak ktoś wie skąd ściągnąć takie 4 żaróweczki to byłbym zainteresowany ( dwie potrzebne 2 na zapas ;D )

Oczywiście chodzi o segmenty wyświetlacza. Podświetlanie jest ok.

Czyli rozumiem że masz sprawną płytkę z wyświetlaczem tylko brakuje na niej niebieskich żaróweczek. Wiadomo czy działają wszystkie segmenty?

Na zdjęciu poniżej zamieszczam zdjęcie mojej płytki drukowanej.

To jest radio bez gałki do kręcenia i bez możliwości sterowania zmieniarką.

Jak coś to proszę o kontakt.

radioprimeragf2.jpg

Shot at 2007-07-17

Gość wally_tm

kurde przeszukałem właśnie całą chałpe za tym panelem i ... okazało sie że baba mi wysprzatała .... bo jej powiedziałem że już mi do niczego nie będzie potrzebny .... jasna D....

Ale, panel górny jest odłączalny i możesz go spokojnie z radia z obrotową gałką wmontować .... a ta taśma nie jest samoprzylepna tylko to jest dość specyficzne lutowanie, przynajmniej jak ja rozbierałem to mi to przypominało lutowanie odemnie z pracy. Możliwe jest że taśma nie trzyma kontaktu z pcb, wstaw mikrogume pomiędzy lut a inną powierzchnie tak aby był docisk i wyeliminujesz problem braku kontaktu. Tylko nie dowal z dociskiem bo utniesz taśme na krawędzi pcb i bedzie totalna lipa.

Sorry że narobiłem nadziei, aż mi głupio teraz. ;(

• 1 rok później...

Bart czy rozwiązałeś jakoś problem z Twoim wyświetlaczem?

U mnie przestała prawidłowo działać dolna część wyświetlacza :( - świeci bardzo blado, czasami wcale, ale czasem normalnie.

Obawiałem się, że problemem może być odklejająca się taśma połączeniowa pomiędzy płytką, a LCD, ale miałem nadzieję, że będzie tam zastosowany inny patent. Niestety Twoje zdjęcia potwierdziły moje obawy.

Próbowałem własnymi siłami "przeszczepić" ten wyświetlacz który mi posłał "wally_tm" ale niestety z marnym skutkiem. A moja taśma miała problemy z kontaktami gdzieś przy samym wyświetlaczu a nie montażu do płytki więc beret. Całej płytki nie dało rady przełożyć bo ta którą mi posłał była z wersji na CD a ja mam bez. Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to obciąć kawałek taśmy, rozdzielić ścieżki i na jakimś kleju przewodzącym dosztukować taśmę z kabelków albo dorwać jakieś radio używane z angola żeby całą płytkę przełożyć. Ale jeżeli chodzi o ceny tych rzeczy na Allegro to ci sprzedający są nienormalni. Chcą 150 zeta albo i lepiej za radio którego nikt w Polsce sobie nie zamontuje bo zwyczajnie ma inny kształt pomijając już fakt ze pod immo nie podejdzie - no chyba że się mylę i idzie to zrobić tak żeby działało - to mnie poprawcie.

Pozdrawiam.

hcą 150 zeta albo i lepiej za radio którego nikt w Polsce sobie nie zamontuje bo zwyczajnie ma inny kształt pomijając już fakt ze pod immo nie podejdzie - no chyba że się mylę i idzie to zrobić tak żeby działało - to mnie poprawcie.

Chyba niedokladnie szukales ;)http://allegro.pl/search.php?string=primer...l=7&order=p

Chyba niedokladnie szukales http://allegro.pl/search....erval=7&order=p

Nie w tym rzecz że zdarzają się i tańsze i wersje europejskie. Nie cena tu była kluczową sprawą tylko to że sprzedający zapewniają że radio 100% sprawne a że nie będzie w auciie działać z powodu immo to już nikt nie wspomni albo o kodzie chociaż z tym praktycznie nie ma problemu.

Albo fakt że sprzedają radio a nie piszą że jest z angola. Wiadomo że to widać ktoś może kupić i mieć potem pretensje do sprzedającego.

Podobno takie radio idzie wsadzić do innego auta ale jak się go przywróci do stanu fabrycznego i wtedy pierwsze uruchomienie wiąże je z samochodem i jego immo.

Może ktoś wie jak to zrobić?

W sumie temat dla mnie aktualnie wirtualny bo mam wsadzoną ramkę i zwykłe radio - może nie wygląda tak gajnie jak oryginał ale jest: nowsze, tańsze i ma większe możliwości.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

A ja kupiłem wczoraj radyjko od anglika, przełożyłem płytkę z wyświetlaczem (tą która widać na zdjęciu w poprzednich postach), i wyświetlacz mam teraz sprawny :-) co prawda wyglada że część diód/żarówek jest popalona, ale już mi się nie chce przelotowywać z mojej płytki... ogólnie cała operacja kosztowała mnie 20 pln - tyle dałem za radio :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...