Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Pedał sprzęgła "chrupie"

Gość Ubik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich grupowiczów

Od pewnego czasu mam bardzo nieprzyjemny objaw.

Po pewnym czasie gdy wciskam pedał sprzęgła słyszę dzwięk jak gdyby " chrupania"

Dodatkowo dochodzi do tego wyczuwalny opór pedału.

Cieżko jest mi zlokalizować miejsce tego dzwięku.

W kabinie wydaje się ze jest w komorze i na odwrót.

Co zrobiłem do tej pory:

- Wymieniona linka od sprzęgła,

- nasmarowany pedał i okolice

- nasmarowane wszystkie zginajace sie elementy w komorze silnika - majace stycznosc z linka.

Samochód to : Primera 2.0 16v rok 1993 monowtrysk.

Zaczyna mnie to doprowadzac do białej gorączki.

Mechanik juz chce wyjmowac sprzęgło i skrzynię - ostatnio wymieniał mi sprzęgło i linkę.

I kończą mu się pomysły.

Wyczytalem ze moze to byc taka plastikowa tuleja ? pomiedzy sprzeglem a skrzynia - jednak mechanior twierdzi ze jak wymienial sprzeglo to byla dobra.

juz mi rece opadaja

Ostatnio wyminilem dwie poloski - ukrecily sie - teraz mam podobno trwalsze,

przy okazji poszedl sie wypasac prawy przegub ktory tez wymienilem.

Z tylu skrzypialy elementy gumowo metalowe - wymienione.

Przegrzewal sie silnik - wymienony termostat i czujnik temperatury jednak winowajca okazal sie przekaźnik w komorze.

Do wymiany poszly tarcze p/t + klocuszki.

Na nowo obilem fotele .

4 razy ukrecily mi sie fabryczne szpilki w kolach - lewi wulkanizatorzy.

Primcia zasowa jednak naprawde piekni i za to ja uwielbiam.

Ale ten chrupiacy pedal czy cokolwiek to jest doprowadza mnie do rozstroju nerwowego.

Prosze doradzcie cos.

Pozdrawiam

Ubik

Gość martinezx1

Witam!

Przyglądałem sie podobnemu problemowi w almerze mojego ojca. Wszystko wydaje sie być ok jednak jedno miejsce przykuło moja uwagę. Sprężyna "napinająca" pedał sprzęgła jest zakotwiczona po dwóch stronach uchwytu i końcówki są w kapturkach ebonitowych. Jak sie wycierają to powodują właśnie takie chrobotanie, szczególnie jeśli wytrze sie z jednej strony.

Rzuć na to okiem może to być to.

Pozdrawiam

u mnie jest tak od czasu jak kupiłem samochód, mimo że w sunny wszystko śmiga malinowo.

Jednak przywykłem i nie walczyłem z tym tematem. Nie psuje sie coraz bardziej. Wiem że to coś z dociskiem sprzęgła, ale nie ruszałem go.

witka

no wlasnie dzisiaj sie dowiedzialem od mechanika ze to moze byc cos z dociskiem

sprzegla

bede jeszcze ostatni raz odstawial w poniedzialek maszyne to zobaczymy - moze toto :D

ze sprezynami jeszcze nie sprawdzalem bo leje na dworku

ale jutro z rana poogladam

dzieki wszystkim za wsparcie i pomoc

pozdrowienia

Long live NISSAN :D

ubik

obstawiam ze konczy sie cale sprzeglo. mialem to samo az do momentu jak naprawde chruplo i pedal sprzegla pozostal w podlodze. po wymianie chodzi pierwsza klasa.pozdro

Mam to samo, tylko, że u mnie chrupie jak się rozgrzeje skrzynia - w środku jest taka specjalna prowadnica, którą trzeba nasmarować. Poszukaj na formum było to dokładnie opisane.

Mam to samo, tylko, że u mnie chrupie jak się rozgrzeje skrzynia - w środku jest taka specjalna prowadnica, którą trzeba nasmarować. Poszukaj na formum było to dokładnie opisane.

Mam to samo - troche chrupie jak sie rozgrzeje.

Witam

Ubik - piszesz że sprzęgło bylo ostatnio wymienione a czy nie przypadkiem na NKK?

Czy chrupanie zwiększa sie wraz ze zwiększaniem obrotów silnika?

Jak silnik jest wyłaczony to czy wciskaniu pedału towarzyszą jakieś odgłosy?

Ja też mam chrupki, przy okazji możemy je porównać.

Sashxxx - jakiej firmy założyłeś sprzęgło?

Pozdrawiam

Po co wymiana sprzęgłą jesli jest sprawne?

Najczęściej w primerach przy tych silnikach odpowiedzialna za charakterysytczne chrupanie jest łapa sprzęgła, do której jest zaczepiona linka przy skrzyni. Można to przesmarować właściwie dopiero po zdjęciu skrzyni, wtedy dopiero jest dostęp do właściwego mechanizmu.

Temat był już wcześniej wałkowany na forum, sam miałem taki problem w swojej P10

• 7 miesięcy temu...
Gość Pablo's

witam

witam

mam w rodzinie 3 nyse

1 to był 100NX

2 to p10 z '95 SR20 moich rodziców (sprzegło wymieniał poprzedni właściciel ale coś do tej pory chodzi strasznie ciężko jak cholera ale wsystko normalnie wysprzegla)

3 to mój nowy nabytek p11 GT i wczoraj siadło sprzęgło (stanąłem i lipa biegi mogłem zmieniać w miejscu :/ ) dziś rozebrałem było jeszcze oryginał nissan docisk OK ale tarcz to aż okładziny poszczępiło jak odczepiłem skrzynke to ten smrodzik się wydobył

w poniedziałek dojedzie do mnie sprzęgło AISIN kąpletne mam nadzieję ze sie spisze

• 10 miesięcy temu...
Gość lukas3112

Koledzy z tym chrupaniem u mnie jest to samo,już druga linka wsadzona,ale zauważyłem że jak się cofnie łapę od sprzęgła to na jakiś czas spokój więc nie wieże w te wymiany ,bo jak by się kończyło to by się ślizgało,jak się zrobi ciepło to spróbuję to rozebrać i nasmarować.Póki co to czasem trzeba podnieść i cofnąć i nie trzeszczy :)

• 8 lat później...

Witam,

odświeżę bo nie mogę odszukać tematu który to element się smaruje , żeby łapa sprzęgła przestała chrupać? linka wykluczona. Ewidentnie przy końcu wcisniecia sprzegla lapa chrupie. Sprzeglo mam nowe i nic to nie dalo a nawet jest gorzej niz na starym. Mechanik nic nie smarowal przy wymianie i nic w skrzyni nie wygladalo na zatarte ani uszkodzone ani potrzebujace smaru. PRoblem jest przy nagrzanym silniku. Na zimnym idealnie. Co doradzacie? irytuje mnie to

Edytowane przez borciuch1964