Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

co ile wymieniać olej??

Gustlik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Koledzy mam zpytanko. Co ile wymieniac olej w mojej primerce. Ja fachowcem nie jestem ale takie drobiazgi sam sobie tworze. A teraz troche o samochodzie. Primera P11 GT przebieg to w tym momecie licznikowo 148tysi (potwierdzone ksiazka serwisowa)(a jaka jest prawda nigdy człowiek nie dojdzie). Był jeżdzony na Castrolu 5W50 i ja tez jak go kupiłem i wymieniałem to taki zalałem. Ksiażka serwisowa wskazuje ze olej był wymieniany co 15tysi i stad moje pytanie poniewaz ktos mi mowił że przy tym przebiegu lepiej juz zalac połsyntetyk. Samochod nie bierze oleju ani go na zewatrz nie wypluwa.

Wiec moje dwa pytanie

Co ile radzicie wymieniac olej

Czy pozostac przy tym castrolu 5W50 czy lepiej zmienic na pólsyntetyk

jak nie b ierze oleju to nie zmieniać - wymieniać co 15 tyś chyba że ktoś ma bardzo ciężką nogę to co 10 tyś choć przy starych nissanach i rewelacyjnych konstrukcjach co 15 tys wystarczy :diabel2:

Tak jak milo mówi, jeżeli nic nie bierze oleju i nic się nie dzieje to dalej lać ten olej, a po jakim przebiegu go zmieniać ? To zalerzy czy mocno dajesz mu popalić czy spokojnie dość jeździsz.

w sumie to jest roznie bo wkoncu nie po to kupilem te 150 kucy zeby jezdzic spokojnie co niedziele do koscioła i czasami dostaje w piz.... ale z zalozenia jestem spokojnym kierowca spokojnym tzn trasa 110-130 a jak mnie cos najdzie to przy tej predkosci dopiero zaczynam 4 wrzucac

W zalerzności od stylu jazdy w tych silnikach wymienia się olej od 2 do 10 tyś km, okres wymiany oleju jest wydłużony względem starszych silników (bez dźwigienek z rolkami w których wymiana obowiązywała co 7,5 tyś km lub częściej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...