Gość Highlander Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Kupiłem słoneczko 2.0d i fachury mi wymienili rozrząd filtry świece i olej(magnatec 10w40). Ale po przejechaniu 2000km olej znów jest czarny. Niedawno naczytałem się że u innych po o wiele większym przebiegu olej jest czysty. Kontrolka od oleju na zimnym gaśnie teraz po ok. 5 sek. od zapłonu. Ma ktoś pomysł co to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fer Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Ale po przejechaniu 2000km olej znów jest czarny Jak dla mnie jest to normalne że olej czernieje, zwłaszcza w dieslu, bo olej napędowy wydziela więcej "brudnych" związków które osadzają się w silniku. Kontrolka od oleju na zimnym gaśnie teraz po ok. 5 sek. od zapłonu. A wcześniej na jakim oleju jeździłeś i po ilu sek gasła kontrolka :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Jak Fer napisal w dieslu to norma ze olej jest czarny. Jezdz dalej i nie zawracaj sobie glowy pierdolami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 OLej w dieslu jest już czarny po 100 km od wymiany. Tym się nie przejmuj. Czy filtr oleju wstawiłeś takiej samej firmy jak miałeś? Na filtrze oleju w dieslu nie można oszczędzać- tylko MAN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Ale po przejechaniu 2000km olej znów jest czarny. Niedawno naczytałem się że u innych po o wiele większym przebiegu olej jest czysty. Zależy jaką miarą to mierzyć. Może był na szybkiego spuszczany. Zabrudził się od tego co zostało. Nawet przy spuszczaniu trwającym pół godziny, nigdy nie zleci wszystko. Jak chcesz koniecznie mieć czysty dłuższy czas, to zdejm miskę. W niej będzie jeszcze przynajmniej 0,5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.