Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Micra vs Honda Civic

Gość fachowiec
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fachowiec

Witam. Jestem tu nowy. Zastanawiam się nad zakupem Nissana Micry k11 1.3 albo Hondy Civic hatchbak ok. 93 - 94 r (1.3 lub 1.5). Który samochód będzie bardziej dynamiczny (pewnie Honda Civic)? Który mniej spali? Jeżeli zdecyduję się na Hondę Civic to lepiej z silnikiem 1.3, czy 1.5? Który samochód jest mniej awaryjny, do którego są tańsze części? Jak jest z przyspieszeniem (Micra 1.3 vs Civic 1.3 vs Civic 1.5)?

Gość majsterus

pewnie zostanę opieprzony ale...

bierz hondę 1,5 motor

micra to pudełko zapałek przy niej

silniki lepiej sie kręcą - do wyższych obrotów, lepsze zawieszenie i lepszy ogólnie komfort - większa buda.

ale trzeba dokładnie obejrzeć obydwa auta. w jakim są stanie.

w każdym razie mam civica -anglik `97 166kkm i micre `96 154kkm i w micrze dużo więcej elementów musiałem wymienić niż w hondzie np nieszczęsny rozrząd....dziury w progach, klamki, amortyzatory(jeszcze nie wymienione), łożyska skrzyni;

honda nie ma takich bolączek z tym ze jest o połowe droższa:D

Mam ten sam problem co ty z wyborem auta kolego :P Moj problem wyglada tak: Micra,civic, swift, sunny, starlet czy corolla. Tylko ze to sa bezawaryne auta i malo kto pozbywa sie dobrego ;/

Gość fachowiec

Zastanawiam się jeszcze nad Suzuki Swift GS 1.3. Przyspieszenie ma podobne do Micry (nawet lepsze, bo 11.7 s do 100), choć 7 koni mechanicznych mniej. Chyba jest to spowodowane niższą wagą. Do Swifta jest wiele tanich zamienników. Miał ktoś do czynienia z tym samochodem?

• 1 miesiąc temu...
Witam. Jestem tu nowy. Zastanawiam się nad zakupem Nissana Micry k11 1.3 albo Hondy Civic hatchbak ok. 93 - 94 r (1.3 lub 1.5). Który samochód będzie bardziej dynamiczny (pewnie Honda Civic)? Który mniej spali? Jeżeli zdecyduję się na Hondę Civic to lepiej z silnikiem 1.3, czy 1.5? Który samochód jest mniej awaryjny, do którego są tańsze części? Jak jest z przyspieszeniem (Micra 1.3 vs Civic 1.3 vs Civic 1.5)?

fachowiec - kimpel kilka dni temu kupił wlasnie civica i na dniach planujemy zrobic wyscigi na 1/4 mili pomiedzy owym civikiem 1.3 16v a micrunia 1.2 lx (92r) wiec powiem ci co jest lepsze w gonitwie:) ale nie ma się co oklamywac ze civic jest ciekawszym autkiem i bardziej podatnym na modyfikacje.

To moze ja tez cos napisze, bo po dwoch micrach K-11 (najpierw 1.0 z 94 pozniej 1.3 z 98 na wypasie) teraz ujezdzam Civica (1.5 VTEC z 96).

Za Civicem przemawia glownie jego wielkosc - to jednak kompakt a nie klasa B. W srodku wiecej miejsca, szczegolnie z tylu, sporo wiekszy bagaznik, zupelnie inna pozycja za kolkiem - nizej.

Kupilem Civica akurat z tym konkretnie silnikiem z jednego wzgledu - jego legendarnej wprost oszczednosci - obecnie 90% moich przebiegow to droga Gliwice-Warszawa-Gliwice - i owy Civic, mimo 40 KM wiecej potrafi mi spalic ok 1.5 l mniej benzyny. Po prostu jazda Micra z predkoscia miedzy 120-140 powoduje spalanie na poziomie ok 7,5 litra, Micrus byl tez wrazliwy na obciazenie - 4 osoby w aucie powodowaly drastyczny spadek osiagow i dosc wyrazni wzrost spalania. Civic spala miedzy 5,5 (moj rekord) do max 7,5 (mega korki) ale srednie z ostatnich 20 tys km mam 6,2.

No i po przejechaniu ponad 300 km wysiadam mniej zmeczony.

Za to wiele razy sie lapie na tym, ze w miescie bym sie micrusem wcisnal w miejsce, ktore Civicem niestety musze odpuscic.

Ale z ogromnym sentymentem wspominam oba Micrusy, szczegolnie tego 1.3 bo mial wyposazenie niespotykane w takich malych samochodzikach. Kupil go moj kumpel i jest bardzo zadowolony.

Podkreslam, ze porownanie zrobilem miedzy K-11 a civicem o generacje nowszym niz Ty piszesz.