Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z rdzą i podłużnicami

Fer

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy nie powinienem tego w innym dziale umieścić ale raczej nie.

Ostatnio odkryłem mocno posuniętą rdze na końcowym odcinku podłużnicy która znajduje się pod bagażnikiem w bardzo bliskim sąsiedztwie baku.

http://img409.imageshack.us/img409/6427/dsc00198sh0.jpg

To "rozdarcie" ma 20-25cm i jest głębokie :029:

I zastanawiam się czy usunąć to domowym sposobem - jakiś dobry odrdzewiacz który wiąże się z rdzą, potem farbą jakąś to pomalować i potem konserwacje na to, czy wizyta u blacharza ? Bo jeżeli trzeba coś wspawać, wyciąć itd trzeba wymontować cały hak i bak co zwiększa koszty naprawy w warsztacie :/

Następne pytanie - czy jest jakiś spobób na wyczyszczenie podłużnic wewnątrz z pyłu, brudu, ziemi która tam zalega a potem jakoś "zakonserwować" ?

Jeżeli jakiś fragment ma już widoczne ogniska rdzy to sens jest to drapać i podmalowywać (w dodatku wyczuwam rdze od wewnętrznej strony podłużnicy w tym samym miejscu), czy raczej z tym się walczy w sposób - wytnij kawałek i wspawaj nowy ?

[ Dodano: Pon 30 Lip, 2007 18:04 ]

I jeszcze jedno mam pytanie. Jak działa centralny zamek ? W każdych drzwiach jest siłowniczek który zamyka/otwiera drzwi ? Jeżeli siłowniczek się zepsuje to nie można otworzyć/zamknąć drzwi ?

Gość johny_fellow
I zastanawiam się czy usunąć to domowym sposobem - jakiś dobry odrdzewiacz który wiąże się z rdzą, potem farbą jakąś to pomalować i potem konserwacje na to, czy wizyta u blacharza ?

Ja bym podjechał z tym do blacharza i zobaczył co On na to powie.

Następne pytanie - czy jest jakiś spobób na wyczyszczenie podłużnic wewnątrz z pyłu, brudu, ziemi która tam zalega a potem jakoś "zakonserwować" ?

Porządny szpec pewnie wyczyści wszystko myjką wysokociśnieniową i potem ładnie strzeli konserwację. U mojego profi blacharza kosztuje to 400zł za całe auto :)

I jeszcze jedno mam pytanie. Jak działa centralny zamek ? W każdych drzwiach jest siłowniczek który zamyka/otwiera drzwi ? Jeżeli siłowniczek się zepsuje to nie można otworzyć/zamknąć drzwi ?

Możesz otworzyć drzwi kluczykiem i potem jak wcześniej klamką :)

Możesz otworzyć drzwi kluczykiem i potem jak wcześniej klamką

Ale jeżeli tylnych drzwi nie otwiera się kluczykiem, a przycisk jest zblokowany i nie można go "odciągnąć" by odblokować drzwi i klamką odtworzyć.

Porządny szpec pewnie wyczyści wszystko myjką wysokociśnieniową i potem ładnie strzeli konserwację. U mojego profi blacharza kosztuje to 400zł za całe auto

Gdybym był z Twoich stron to pewnie bym pojechał i zrobił, praktycznie jeżeli chodzi o zdrowe blachy to cena nie gra roli :)

Ja bym podjechał z tym do blacharza i zobaczył co On na to powie.

Dziś podjade do 2 blacharzy i zobacze co powiedzą.

[ Dodano: Sro 01 Sie, 2007 12:22 ]

No i byłem, troche koleś postukał młotkiem, zobaczył co do zrobienia i powiedział że tragedii nie ma i spokojnie można z tym jeździć, ale zrobi się to. Dopiero będe to robił po wakacjach, niestety jest problem bo będzie trzeba zdjąć hak, raczej wyjąć bak i troche poluzować układ wydechowy i nie wiadomo jakie koszta będą jeżeli będzie trzeba rozbierać te rzeczy by do blachy się dogrzebać. Koszt roboty blacharskiej - ok. 200zł + wzrost ceny jeżeli trzeba zdejmować hak, bak, wydech.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...