Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Wymieniał ktoś gumową osłonę przegubu zewnętrz?

Gość ABT
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniając tarcze hamulcowe odkryłem ze mam rozwalona manszetę, no i muszę założyć szybko nową osłonę i czy jest to skomplikowane ? Co powinienem mieć, wiedzieć i jak to zrobić ? Bo zakładam ze nie będzie to takie banalne jak wymiana tarcz i klocków ;)

jedyne jakieś sensowne odpowiedzi są w tym temacie

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ymiana+przegubu

ale jest on źle zatytułowany i nie daję odpowiedzi na moje pytanie ;)

najgorszy do ściągnięcia jest pierścień osadczy, który jest w środku przegubu i blokuje go na półosi. U mnie sie nie dało go ściągnąć i trzeba było całą półoś wyciągać. Najgorsze jest to że wymieniłem osłone jakiś miesiąc temu w lewym kole a teraz mi pękła w prawym. A wymiana wymaga spuszczenia oleju i ponownego go uzupełnienia przez linke prędkościomierza. Co w moim samochodzie jest ciężko do zrobienia bo pewien mechanik połamał mi obudowe zębnika i nie da się go przykręcić do bloku silnika :(

Gość majsterus

hehe, to ja miałem taki sam przypadek nie dałem wybić/wyciągnąc półosi z zewnetrznego przegubu, trzeba było rozebrać stronę wewnętrzną półosi i od drugiej strony naciągnąć gumę.

a najlepsze jest to że ten zewnętrzny nowy przegub ma poł roku a ma już luzy i guma na nim spękała. Jest firmy PASCAL.

JAk bedzieś kupował nową guma to zwróc uwagę czy taką samą ilość tych fałd rowków nie wime jak to nazwać fachowo ale to dzięki czemu guma się zgina.

Tylko pamietaj nie oszczedzaj na tych gumowych osłonach. Kup najdrozsze, albo inaczej nie kupuj zamiennikow tylko orginaly jakies!! ..z kazdym autem tak jest ze jak kupic tanie to guma sparcieje i polamie sie po 10tys/km. Niby zwykła guma ale materialy z jakich je robia sa naprawde rozne..

Mialem kiedys Cieniasa po 130tys pekła mi oslona od strony silnika(wpadal tam piach i woda :P i wylatywał olej ze skrzyni)..nameczylem sie zeby wyjac pol os ze skrzyni i nalorzyc nowe gumy a one po 4-5tys popekaly ;/

• 1 miesiąc temu...

wymieniłem już cały przegub, tzn zwerbowałem specjalistę do tego zadania czyli swojego tatę ;), zajęło nam to lekko ponad dwie godziny, obyło się bez wyciągania półośki, da radę, nie jest tak ciężko ;)

• 3 tygodnie później...

Tak to powinno działać... Ze zdjęciem przegubu zewnętrznego z prawej półosi poradziłem sobie sam. Za to z lewej strony nie daliśmy rady razem z Tatą, mimo bicia, wantowania i innych metod. Będe musiał wypruć całą półoś i wtedy musi się udać