Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

antena wewnetrzna

SZ3RYF

Rekomendowane odpowiedzi

jakis czas temu zamontowalem zamiast anteny fm antene sirio tajfun, cb smiga elegancko. niestety na fabrycznej antenie wrzuconej w podsufitke trace zasieg wyjezdzajac juz za obwodnice Gdanska.

zastanawiam sie nad antena, chocby ktoras z tych, czy ktos to moze przerabial? sprawdza sie?

moze znacie inne rozwiazanie?

Odpuść sobie ta wewnętrzną antenę, bo wyjedziesz za miasto i będzie kicha totalna. Karoseria samochodu stanowi swojego rodzaju puszkę, ekran, który nie przepuszcza fal radiowych.

Moja rada jest taka (ja tak zrobiłem i jest cacy) kupiłem sobie uchwyt do anteny CB i na niego założyłem zwykłą antenę od radia i jest lux. Tylko musisz ieć dobra masę w antenie od radia tj klapa połączona z karoserią oraz i uchwytem, bo inaczej będzie Ci się sprzęgać CB z radiem tzn będziesz w normalnym radiu słyszał to co nadajesz na CB przy postawieniu nośnej

wlasnie tego chcialbym uniknac, zamontowalem taifuna by nie rzucal sie w oczy tym, ktorzy lubia sobie przywlaszczac cudze rzeczy.

Moj tata w chevrolecie trans sport ma antene naklejona na przednia szybe. W tych autach bylo to montowane fabrycznie. Musze przyznac ze antena bardzo ladnie zbiera, tylko nie wiem czy takie cos mozna kupic.

Ja tam jeżdżę już prawie rok z tą anteną i jeszcze jakoś nikt się jej nie przyczepił, nikt jej nie ruszał, bo to widać odrazu że zwykła do FM-u

antena FM powina miec lity bat dlugosci minimum 70cm (ja mam 90cm), umiejscowiona w otworze karoserii, polaczona z radiem litym przewodem nie dluzszym jak 4m.

To zagwarantuje najwyszej jakosci odbior.

Zrobilem sobie kiedys antene wykrzystujac podgrzewanie tylnej szyby, dzialalo to nie powiem, bo nawet swietnie, nie rzucelo sie w oczy, wygralem chyba z 4 skrzynki piwa, kiedy kazalem szukac chlopakom anteny w mojej furce. Ale nie ma to jak ... wyzej :)

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...