Gość welniak Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Witam wszystkich Klubowiczów:) Stałem się szczęśliwym posiadaczem Micry K11 '99 1.3 i mam problem Nie udaje mi się podłączyć radia (jest nowe, sprawdzane w innym aucie), mimo przejściówek, badania kabli i wiązek (wszystko czyste, nie ruszane), bezpieczników (wew nadwozia dobry bezpiecznik). Jedyne co udało mi się ustalić to to, że zasilanie nie dochodzi do wtyczek po sprawdzeniu próbnikiem. Wszystko działa, a radio na złość nie chce. Potrzebuję pomocy, czy spotkaliście się z takim problemem i jak go mogę rozwiązać sam, a jesli nie to gdzie w Warszawie szukać dobrego elektryka, który ZNA się na rzeczy? Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam, Kajetan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Witam Nie wiem jak jest w Micrze, natomiast w Primerze mialem podobny problem podczas podlaczania nowego radia. Do orginalnego okablowania dolaczylem przejsciowke, wszystko wygladalo pieknie, natomiast radio nie chcialo dzialac. Okazalo sie, iz aby radio "odpalilo" nalezy podpiac rowniez kabel antenowy do radia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1973 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 przerabiałem taki problem w micrze 1,3 98 r. w przewodach zasilających brak przewodu masy.podłącz antenę, masa będzie przez antenę.jeśli nie zadziała radio, należy poprowadzic przewód masowy dodatkowo( od karoserii auta do radia).w twojej instalacji niby jest przewód masa ale ten przewód po włączeniu świateł daje +12 v (jest to przewód podświetlenia radia). niestety nie pomogę kolorami kabli, nie dysponuję w tej chwili micrą jesli radio zagra, tak na wszelki wypadek sprawdź czy działają swiatła postojowe( chodzi o ten przewód niby masa - podświetlenie radia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragomir Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Też miałem ten problem, poprowadziłem masę z zapalniczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Neo09 Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Też miałem ten problem, poprowadziłem masę z zapalniczki Mam problem. Poprzedni właściciel uciął kostkę. Ma ktoś jakiś schemat albo opis kabli po kolorach? Chcę tylko podłączyć przednie głośniki no i radio. Mam kostkę iso od sony. Pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Heh, aż mi się chciało radio wygrzebać U mnie wygląda to następująco: 1. Niebiesko-czarny - zasilanie +12V po włączeniu stacyjki 2. Żółty - podświetlenie, UWAGA zdradliwy! wydaje się że to masa ale po włączeniu świateł pojawia się +12V, jak podepniesz tam masę z radia to upalisz bezpiecznik od postojowych i podświetlenia deski) 3. Czerwony - podtrzymanie pamięci, stale +12V niezależnie od położenia stacyjki 4. Brązowy - głośnik Prawy Front + 5. Brązowo-Czarny - głośnik Prawy Front - 6. Niebieski - głośnik Lewy Front + 7. Czarno-Biały - głośnik Lewy Front - 8. Czerwono-Czarny - głośnik Prawy Tył + 9. Czarno-Żółty - głośnik Prawy Tył - 10. Czerwono-Żółty - głośnik Lewy Tył + 11. Czarno-Żółty - głośnik Lewy Tył - 12. Biało-Czarny - nie mam pojęcia, u mnie niepodłączony nie mam tam kabelka w kostce ISO Nigdzie nie ma masy. Radio samo zwykle potrafi ją wziąć z anteny, ale zdrowiej poprowadzić je z akumulatora, albo po prostu podłączyć do karoserii (w przejściówce Nissan-ISO kabel masy jest przykręcany śrubką do obudowy samochodu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Neo09 Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Heh, aż mi się chciało radio wygrzebać U mnie wygląda to następująco: 1. Niebiesko-czarny - zasilanie +12V po włączeniu stacyjki 2. Żółty - podświetlenie, UWAGA zdradliwy! wydaje się że to masa ale po włączeniu świateł pojawia się +12V, jak podepniesz tam masę z radia to upalisz bezpiecznik od postojowych i podświetlenia deski) 3. Czerwony - podtrzymanie pamięci, stale +12V niezależnie od położenia stacyjki 4. Brązowy - głośnik Prawy Front + 5. Brązowo-Czarny - głośnik Prawy Front - 6. Niebieski - głośnik Lewy Front + 7. Czarno-Biały - głośnik Lewy Front - 8. Czerwono-Czarny - głośnik Prawy Tył + 9. Czarno-Żółty - głośnik Prawy Tył - 10. Czerwono-Żółty - głośnik Lewy Tył + 11. Czarno-Żółty - głośnik Lewy Tył - 12. Biało-Czarny - nie mam pojęcia, u mnie niepodłączony nie mam tam kabelka w kostce ISO Nigdzie nie ma masy. Radio samo zwykle potrafi ją wziąć z anteny, ale zdrowiej poprowadzić je z akumulatora, albo po prostu podłączyć do karoserii (w przejściówce Nissan-ISO kabel masy jest przykręcany śrubką do obudowy samochodu) Wielkie dzięki za pomoc. Radio już gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pokajoke Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Biało-czarny to o ile pamiętam wycisza radio gdy dzwoni zestaw głośnomówiący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.