woro_woro Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Hej, Moja P wydaje sie byc zwawsza jak temperatura spadnie tak do 16-18 stopni. Na logike (fizyke) moge to sobie wytlumaczyc, ale czy roznica np 10 stopni (gestosci powietrza) powinna byc odczuwalna w dynamice auta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danek95 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 ja zauwazyłem to samo... na logike powietrze w dolocie jest zimniejsze, ale chcetnie, posłucham opinii innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciarek Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Coś w tym jest, w dziale Tuning jest opisany sposób założenia stożka i dolotu, cały myk polega na tym aby maksymalnie usprawnić przepływ powietrza dobrze schłodzonego - stąd wiercenie otworów w nadkolach. Ja u siebie w dieslu też zauważyłem , że zimny silnik lub rozrzany ale w niższych temp niż 25 stopni lepiej śmiga niż przy 32-35, przekłada się też to na spalanie. Ogólnie zdaje mi się, że silnik najbardziej sprawny jest w zimie - oczywiście jak się sam nagrzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarkk Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 gdzieś już był ten temat, Sprawa jest prosta jak drut, w zimnym powietrzu jest więcej tlenu a więcej tlenu to lepsze spalanie a lepsze spalanie to większa wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ww Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Kiedys gdzies przeprowadzano testy ktore wykazaly najlepsza dynamike aut przy pochmurnej pogodzie w przedziale temp:10-16st.C bodajze :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mas444 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A więc zima to naturalny intercooler za free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BULI Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A więc zima to naturalny intercooler za free nie do końca - w zimie więcej pali :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.