Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144/W11.144] Czarny dym... pomóżcie

Gość konopnicki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość konopnicki

Nissan Primera P11.144 CD20T '00

Witam.

Może mnie uspokoicie...

Wróciłem z wakacji po Włoszech, gdzie jeździłem z pełnym obciążeniem (2 osoby dorosłe, 2 dzieci i bagaże)

Brat który jechał za mnął zauważył, ze jak przydusiłem gazu to na chwilę pojawiał sie czarny dym z rury, w każdym razie dało sie go zauwazyć.

Występowało to czasami na chwilę gdy przyspieszałem, potem juz zanikało.

Ja nie zauważyłem by z autem coś działo sie niepokojązego, ciąnął ładnie, klima była włączona, kontrolowałem tylko temperaturę, bo jak długie podjazdy były to musiałem trochę popuścić.

Czym moze byc to spowodowane?

Nissan Primera P11.144 CD20T '00

Witam.

Może mnie uspokoicie...

[...]

Czym moze byc to spowodowane?

Prawami termodynamiki i procesami spalania. Możesz się czuć uspokojopny. Każdy diesel, nawet najnowszy (CDI HDI TDCI....) puści czarnego dymka w takiej sytuacji.

Należałoby się martwić gdyby dymił na biało lub siwo (choć też niekonicznie, bo czasem to tylko kwestia złego ustawienia pompy).

Heh, co innego jakby kopcił non stop, zauważ co się dzieje jak TIRy przyśpieszają... Samochód był obciążony i od czasu do czasu musiał puścić bąka z wysiłku kiedy mu troszkę depnąłeś ;):P

Śpij (jeździj) spokojne.

Dla świętego spokoju sprawdź (zacznij sprawdzać) poziom oleju w silniku i płynu w chłodnicy.

[ Dodano: Wto 07 Sie, 2007 17:45 ]

Kolega jurgenik ma rację...

• 1 miesiąc temu...

Podepnę się do tematu.

Dziś moja żonka ruszyła naszym autem, a ja stałem i machałem jej chusteczką ze łzami w oczach :P

No i jak ruszyła to z rury poszedł ciemno granatowy dym. Auto w ogóle nie bierze oleju, płyn nie ucieka, bąbli w zbiorniku nie ma, odpala bez problemów, ciśnienie sprężania po 33atm.

Skąd zatem ten dym? Pompa jest ustawiona dośc oszczędnie. Ostatnio przyspieszyłem kąt wtrysku. Czy to może powodować dymienie na ciemny granat?

Podepnę się do tematu.

Dziś moja żonka ruszyła naszym autem, a ja stałem i machałem jej chusteczką ze łzami w oczach :P

No i jak ruszyła to z rury poszedł ciemno granatowy dym. Auto w ogóle nie bierze oleju, płyn nie ucieka, bąbli w zbiorniku nie ma, odpala bez problemów, ciśnienie sprężania po 33atm.

Skąd zatem ten dym? Pompa jest ustawiona dośc oszczędnie. Ostatnio przyspieszyłem kąt wtrysku. Czy to może powodować dymienie na ciemny granat?

za dużo denaturatu :D , a na poważnie to raczej na pewno kąt wtrysku - generalnie nie poleca się tak rozpieszczać żonę - widzisz jakie masz przez to rozterki.... ;)

przy pewnych obrotach troche paliwa jest chyba za dużo...przynajmniej jak u mnie robilismy program to jak sie dowaliło paliwa to dymił - dlatego wszystkojest tak zrobione zeby dtmanie puscił - dopiero powyzej 4tys obr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...