Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opuszczające się drzwi.

Gość DorianGray
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DorianGray

Witam.

Poradził sobie ktoś z opuszczającymi się drzwiami w Sunny 3D? Czytałem coś o możliwości zastosowania podkładek na zawiasach? Robił to ktoś? Jak to się sprawdza? Jakieś wskazówki? Z góry dzięki i pozdrawiam.

z tego co pamiętam kolega szopen wymieniał te bolce w zawiasach drzwi - podobno występują jakieś zestawy naprawcze ale jak kiedyś zapytałem w serwisie w Lublinie to powiedzieli mi, ze o niczym takim nie słyszeli, ewentualnie całe zawiasy po 250PLN za sztukę :027:

Ja zrobiłem tak. Pojechałem na szrot gdzie stał anglik Sunny. Sprawdziłem czy drzwi nie mają luzu na zawiasach - były sztywne więc chłopaki mi wykręcili zawiasy. Potem tylko pojechałem do znajomego blacharza i u niego je wymieniliśmy. Trochę było zabawy z ustawieniem drzwi ale efekt jest pozytywny.

Jeżeli u Was nie ma dużego luzu to może warto spróbować ustawić całe drzwi na zawiasach.

dopasować nowe sworznie z lepszego materiału do rozrobionych tulejek na wcisk. Potrzebny tokarz i suwmiarka. i rozbite zawiasy:) Przerabiane i efekt murowany. zawiasy wytrzymują więcej niż auto. sworzeń zakończyć gwintem i po wbiciu zakręcić i klepnąć nakrętkę pozdro. już to komuś pisałem ale widać sprzątali....

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ghlight=zawiasy

Np tutaj było :D

Jedna rada aby zawiasy żyły długo i szczęśliwie - nie odpalać auta przy otwartych drzwiach :diabel:.

Otwórzcie sobie drzwi i połóżcie na rancie pudełko zapałek - odpalcie auto - nie ma bata spadnie :D - szcególnie w dieslach trzeba deko zakręcić rozrusznikiem ...

U mnie jest to samo ale dałem sobie spokój bo auto i tak idzie na częsci. DorianGray, to jest środkowy uchwyt a trzeba wymienić górny i dolny. Kupiłem już nową b12 i drzwi sie zamykają cudnie :D

Ja wpakowalem pomiedzy drzwi a zawias podkładki.Tak juz jest od dwoch lat i na razie drzwi sa tak jak powinny byc.

obraz007yf2.th.jpg

O bozche ale korozja, ale po pół rocznym postoju w garazu cale to auto jakies pordzewiale.

Ja w primerze też miałem opadnięte. metoda jest prosta. Odkęcamy nadkole, luzujemy śruby mocujące górny zawias od strony nadkola, zostawiamy drzwi lekko uchylone, pod krawędz drzwi podstawiamy lewarek hydrauliczny owinięty szmatką i lekko podnosimy na nim drzwi. potem dokręcamy jedną ze śrub i opuszczamy lewarek. Klucz chyba dwunastka. Najlepiej oczkowa. jeżeli trafiliśmy to dokręcamy reszte, a jesli nie to korygujemy. efekt gwarantowany.

A ja mam inny problem. Jak "przycisnąć" drzwi bardziej do karoserii. Widzę że są lekko odchylone. Gdzie to wyregulować? i jak?

To regulujesz za pomocą tego bolca na słupku środkowym (tego który wchodzi w zamek). Potrzebny mocny śrubokręt krzyżakowy.

• 3 tygodnie później...

jeśli chcecie mieć bolce w zawiasach z dobrego materiału żeby wytrzymały bardzo długo to polecam zrobić je z zaworów silnikowych. powierzchnia jest bardzo gładka i w połączeniu z nowymi tulejkami zmniejsza tarcie obu elementow:)

• 2 tygodnie później...

A ja mam pytanko czy w N14 sedan tylne zawiasy będą pasowały do przednich drzwi? Wygladaja niby tak samo tylko sa pod kątem ustawione a nie bardzo widac jak z przodu są, bo mam zamiar gdzies zakupić używane a z tyłu zawsze mniej wyrobione :)

A ja mam pytanko czy w N14 sedan tylne zawiasy będą pasowały do przednich drzwi? Wygladaja niby tak samo tylko sa pod kątem ustawione a nie bardzo widac jak z przodu są, bo mam zamiar gdzies zakupić używane a z tyłu zawsze mniej wyrobione :)

Niestety. W samochodzie jest 8 zawiasów i każdy inny. Zawiasy mają trzyliterowe oznaczenia i np FUR oznacza górny zawias z przednich prawych drzwi, RLL dolny z tylnych lewych :).

Mam pomysł jak "zregenerować" zawiasy i będę z tym walczył w sobotę (o ile pogoda dopisze). Jak się uda to zdam relację ;)

• 1 rok później...