Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 automatyczna klima.

Gość Pawel_Daniel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pawel_Daniel

Witam Wszystkich,

Od zeszłej środy jestem "szczęśliwym?" :D posiadaczem Almery 1.5 dci 2005. Nawet fajny samochód - wcześniej miałem Yarisa - to jest to dla mnie postęp.

Auto ma automatyczną klimę i okropne jej sterowanie.

Ale największy problem mam z parowaniem szyb. Jak jest włączona klima wszystko super, szybki czyściutkie w 5s - super.

Ale jak jest sam nawiew dramat. Ponaciskałem te wszystkie guziczki (nawiem tylko na szybę, powietrze z zewnątrz, wiatrak max - warczy) szybka paruje coraz bardziej. W Yarisie jak nawiew na szybę i max to nie było takiej sytucjipogody, żeby szyby nie dało się odparować.

Sprawdziłem filtr kabinowy - jak nowy (pewnie jest-bo almerka po przeglądzie).

Co sprawdzić? Czy to normalne objawy?

Paweł.

A skąd kolega ma tą pewność?? :027: w serwisie Nissana wszystko jest możliwe :P Radził bym najpierw zacząć od sprawdzenia tego elementu bo to najczęstszy objaw parujących szyb.

A skąd kolega ma tą pewność?? :027: w serwisie Nissana wszystko jest możliwe :P Radził bym najpierw zacząć od sprawdzenia tego elementu bo to najczęstszy objaw parujących szyb.

maxpaynemm ma rację. Opisywałem w innym temacie, jak w ASO na Jagiellońskiej "zrobili" mi przegląd instalacji lpg... Filtr wyjęli, zeskrobali osad :!: ale tylko tam, gdzie mogli sięgnąć śrubokrętem lub czymś w tym stylu, i wstawili ten sam... Niestety o tym dowiedziałem się dopiero kilka tysięcy kilometrów później, kiedy pojechałem na przegląd lpg do "Pana Henia"...

Reasumując - sprawdź filtr kabinowy...

Pozdro!

Nie poznał bym, jak to sprawdzić fachowo?

Najlepiej wyjąć filtr i go oblukać czy nie jest zapchany jakimś badziewiem albo zalepiony :) a robi się to TAK

Pozdrawiam :one:

Gość Pawel_Daniel

Chyba niejasno się wyraziłem, filtr miałem w ręku, wygląda na nowy, suchy, czysty. Jutro sprawdzę jak działa wentylacja z wyjętym filtrem.

Poszukuje opinii osoby, która ma automatyczną klimatyzacje (ten wykwintny system sterowania z "telewizorkiem" i napisze czy też słabo wentyluje, bez A/C. Ogólnie całe sterowanie mnie przytłacza (te same przyciski od audio i wentylacji), przy manualnych przekręcasz pokrętła, przesuwasz suwaki, wiesz co się dzieje (to nawet słychać), a tutaj obieg zamknięty świeci się dioda, obieg otwarty świeci się inna (cały czas mówię o trybie manual) - ja nawet nie wiem czy coś się przełączyło. Niby automatyczna klima to fajna rzecz, a ja zaczynam żałować, że nie kupiłem egzemplarza z manualną :/ . I na dodatek "telewizorek" zajmuje miejsce jednego schowka - a maszyna uboga w schowki.

Generalnie ten climatronic to cały jest lipa, jak gorąco sałbo wydajny - gdy 30 st to wiatrak zap... na maxa a schłodzic nie chce.

Odparowac szybę bez klimy nie jesteś w stanie bez klimy.

po 40 km szyba odparuje bez klimy jak masz cierpliwośc. Climatronic w Almerze to nie to samo, co podobne urządzenie w autach klasy np. Audi i BMW. Czego sie spodziewac.

Gość Pawel_Daniel

Dzięki p_flori. Co do wydajności to nie mam do tej klimy większych zastrzeżeń, co prawda samochód mam dopiero tydzień, ale jest tak gorąca, że już wypróbowałem klime. Jak było ok 30° i duża wilgotność, to doprowadził kabinę do 24 dosyć szybko i przełączył wiatrak na II stopień po 15 min. To jest dla mnie wystarczająca wydajność. Ale mam wątpliwości co do przełączania obiegu powietrza, wewnętrznego i zewnętrznego, czasem tak się czuje jakby wcale nie przełączył. Czy jest jeszcze ktoś kto ma auto klimę i jakieś spostrzeżenia (czy są jakieś częste usterki, na co uważać, co z tym obiegiem-dobrze przełącza?).

A na koniec powiem, że mam go już tydzień, a dalej nie mogę się przyzwyczaić do tego sterowania audio/klima, widziałem, że już w żadnym nowym modelu :) Nissan nie zastosował tak wykwintnego sterowania. :)

Na początku też miałem problem ze sterowaniem nawiewem/klimą. Raczej pomysł poroniony, ale przyzwyczaisz się...

Co do szyb, to ja włączam klimę na 18 st. z nawiewem na szyby. Po chwili podnoszę temperatuę, co minutkę-dwie. Jak dojdę do 25 stopni, to wyłączam A/C- szyby już nie parują. Problem szyb występuje w ciepłe i deszczowe dni, kiedy jest duża wilgotność powietrza.

Automatyka klimy jest do kitu- brak pętli sprzężenia zwrotnego: niezależnie od warunków na zew. i wew. samochodu zawsze dmucha tak samo. Jedynym plusem jest imo duża wydajność.

PS. Co do przełączania obiegu, to nie odnotowałem żadnych niepokojących sygnałów.

• 2 tygodnie później...
Gość Pawel_Daniel

Podczas podróży nad piękny Bałtyk nauczyłem się obsługiwać sterowanie radioklima, chociaż czasem jeszcze mnie zaskakuje. Problem parowania szyb "odpuścił", pewnie tak jak mówisz sempik występuje w wilgotne, ciepłe dni. Jeśli jednak chodzi o wydajność klimy i automatykę sterowania to na razie dla mnie jest ok. (nie jest to jakiś ekstra system poprawy jakości powietrza w kabinie jak w BMW, czy Volvo), ale daje rade, chłodzi i utrzymuje temperaturę. Jechałem parę razy Focusem z automatyczną klimą, podobne odczucia - to jest tylko klasa kompaktowa niestety.

Mam juz ponad 3 lata Almę z automatyczną klimą i nadal ogarnia mnie irytacja z zastosowanego patentu. Połaczenie regulacji na wspólnym systemie klima - audio było poronionym pomysłem. Natomiast jest to na pewno chwytliwy bajer, który w razie sprzedaży samochodu może okazać się chwytliwy dla potencjalnego kupca :-)