Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wentylator nie zalancza

Gość KarMo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Mam problem z teperatura plynu chłodniczego (zagotował sie) a tylko podczas pracy silnika podczas postoju. Odkad kupilem 100 (3 miesiace) nie mnialem problemu z temperatura, problem wyłonił sie wtedy kiedy zaczełem uczyc dziewczyne jezdzic.

Sprawdziłem wentylator chodzi gdy sie go podłaczy na krótko.

Mam pytanie co jest odpowiedzialne za ta stylacja (jakis czujnik) ?

Z góry dziękuje za wyrozumiałość :)

chłodnica sie nagrzewa

jeszcze jedno a za co jest odpowiedzialny PRZEŁĄCZNIK WENTYLATORA bo znalazlem takie cos wkrecone w obudowe pompy wodnej

a ten czujnik to gdzie sie znajduje w 100nx bo nie moge go zlokalizowac

• 3 tygodnie później...

Za włączenie wentylatora odpowiedzialny jest czujnik płynu chłodzącego który zapewne jest w chłodnicy. Jeśli on jest sprawny, termostat jest ok. tzn. nie podcina sie i poziom płynu jest ok to może być zapowietrzony układ chłodzenia, ale wtedy by chłodnica była zimna tak samo jak w przypadku nieotwierającego się termostatu.

Jeżeli temperatura na dole chłodnicy jest jest dużo niższa niż na górze to termostat sie nie otwiera a za załanczanie wentylatora jest odpowiedzialny czyjnik koło pompy+przekaźnik.Jeśli silnik wentylatora działa na "krótko" to dalej sprawdzić przekaźnik+dalej sprawdzić bezpiecznik, jak to nie pomoże to czujnik temperatury od załanczania silnika. Zapowietrzenie układu raczej nie bardzo jak zdejmiesz korek z chłodnicy to powinno być widać płyn"jeśli będzie powietrze to ze zbiornika wyrównawczego płyn powinien wyrównać poziom w chłodnicy.

[ Dodano: Sro 05 Wrz, 2007 00:48 ]

looknij tutaj http://motocom.pl/nissan/100nx_2000i_16v_g...,46612,,66.html

może coś takiego

Zapowietrzenie układu raczej nie bardzo jak zdejmiesz korek z chłodnicy to powinno być widać płyn"jeśli będzie powietrze to ze zbiornika wyrównawczego płyn powinien wyrównać poziom w chłodnicy.

A jeśli bąbel powietrza zatrzymał sie w nagrzewnicy :?: Sam czasem nie odpowietrzy sie.

czujnik działa (gdy jest goracy silnik to przewodzi prad) wszystkie biezpieczniki sa dobre nawet te przy akumulatorze, stawiam na przekaznik.

Mam pytanko ktory przekaznik jest odpowiedzialny za wentylator ( gdzie sie znajduje)

Polecam lekturę "Nissan B13 and N14 Service Vol 1 - 100NX NX1600 NX2000 Sunny Sentra GA16DE SR20DE SR20DET.pdf" w dziale ENGINE COOLING SYSTEM jesc co nieco napisane.

A a co do bąbelków to bez komentarza

Witam wszystkich po dlugiej nieobecności :)

odpalilem malego /2.0/ i jak zawsze po staniu cos sie musialo "zastac" i trafilo akurat na w-w temat.

chlodnice kupilem sobie nowa /fajna bo cala czarna ;) / uklad caly odpowietrzylem ale wentylator nie wlancza sie automatycznie nadal. jak zrobie go na ostro dziala nie ma pradu w tym czujniku do ktorego zamiesciliscie wyzej linka /ja zaplacilem 35 zl w JC/ gdzie po drodze moze byc problem? jaeszcze taka inna sprawa wskaznik temp na desce strasznie opada po mocnym wcisnieciu gazu. myslalem ze moze wtedy pobiera wode zimna z chlodnicy i mu spada ale wedlug wskaznika prawie sie gotuje a depne w miejscu i spada. czy to realne czy kompletne wariacje przez jakies problemy na kablach. te dwa czujniki sa obok siebie wiec moze dobrze mysle ?? pozdrawiam

Gość johny_fellow
A a co do bąbelków to bez komentarza

A nie spotkałeś sie z takim przypadkiem, bo ja niejednokrotnie.

Ja sam to przerabiałem więc nie wiem o co z tym "bez komentarza" chodzi.

Nagrzewnica się zapowietrzyła bo był zlany cały płyn a nie tylko z chłodnicy. I weszło go do układu ok.6 litrów.

Piszecie głupoty, przecież "KarMo" napisał :

"czujnik działa (gdy jest gorący silnik to przewodzi prąd) wszystkie bezpieczniki są dobre nawet te przy akumulatorze, stawiam na przekaźnik. "

To ja sie pytam : co do takiej sytuacji mają wasze-bąbelki

[ Dodano: Wto 11 Wrz, 2007 08:35 ]

Nissan B13 and N14 Service Vol 1 - 100NX NX1600 NX2000 Sunny Sentra GA16DE SR20DE SR20DET.pdf

w dziale LC str. 404,420-schemat,423-przekaźnik

u mnie sprawa rozwiązana, padłpo prostu bezpiecznik, dowiedzialem sie takze ze jak padnie znowu to znaczy ze sie przepalil wentylator itrzeba bedzie kupic nowy...

pozatym dowiedzialem sie ze mam mala kompresje na 2 cylindrze, pierscienie tlokowe do roboty a takze uszczelke pod glowica.... co lepsze mam zawieszenie nie od 100nx'a...

po prostu KU**a pieknie

• 4 tygodnie później...

ja właśnie dziś miałem ten problem... ;/ mam to autko prawie roczek i nigdy mi sie nie zagotowało... aż do dziś. Chłodnica ok. dolna część jak i górna w ten samej temperaturze, weze miekkie również w ten samej temp. wydląda ze wszystko gra prócz tego ze nie załączył wentylatorów ;/ a na krótko działają, nawet go zagrzałem i słyszałem jak w pewnym momęcie przekaźnik załączył sie a wentylatory zero reakcji!

Jutro jeszcze pokombinuje :> pozdro!