kn Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Mam pytanie - czy do Primery P11.144 kombi wejdzie butla do LPG w kole zapasowym 53 litry? I czy nie będzie za ciężka? Patrzyłem sobie od spodu to tak nie wygląda zbyt solidnie dno koła zapasowego. Ile w ogóle waży taka butla? Oraz jaka waga dochodzi zatankowanego do pełna LPG? Zakładam na dniach BRC Sequent 24 stąd moje pytanie. Czy da się zamontować wlew do gazu przy wlewie od paliwa? Świeczki BKR6EY-11 to dobry wybór do tego silnika wa aucie? (takie podaje instrukcja nissanowska do p11.144) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Jak mieści się koło 15 cali - wejdzie butla 53 l - może wystawać ok. 2 cm powyżej podłogi bagażnika, ale nie przejmowałbym sie tym - rzucasz mate i tego nie widać. Masa butli w pełni zatankowanej to ok 50-55 kg. Wlew gazu koło wlewu paliwa fajna jest sprawą - bo zamskowany - trochę tam trzeba sie nagimnastykować ale da się, tylko będziesz musiał przy tankowaniu dokręcać przedłużkę. Świeczek "do gazu" specjalnie nie musisz dobierać - załóż takie jak zaleca producent auta. Podłoga bagażnika jest zaprojektowana na nacisk ze 3 - 4 razy wiekszy niż waży pełna butla. Na swoją butle spokojne ładuję jeszcze 2 x cięższy ładunek i nie boję się - ze mi spodem wyleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bullitt Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 U mnie w sedanie mam 48 litrów i nic nie wystaje powyżej podłogi większa chyba właśnie mogłaby trochę wystawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anti2k Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Ja mam w kombiaku butlę 62l i nic nie wystaje, wchodzi efektywnie 51l gazu. Co tankuję na stacji to goście się pytają jaka butla tam siedzi Duża zaleta bo nie trzeba tak często tankować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Mój ojciec swego czasu miał założony gaz w P11 kombi z butlą w kształcie koła zapasowego - 43 litry. Bardzo delikatnie wystaje ponad wnęke na koło. Ale to w niczym nie przeszkadza. Możesz sobie móżnie kupić dojazdówkę na allegro i bedziesz miał nadal funkcjonalny bagażnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Jak mieści się koło 15 cali - wejdzie butla 53 l - może wystawać ok. 2 cm powyżej podłogi bagażnika, ale nie przejmowałbym sie tym - rzucasz mate i tego nie widać.Masa butli w pełni zatankowanej to ok 50-55 kg. Dzięki za info, właśnie jest montowana 53l i ciutkę właśnie wystaje. Dam wąskiego styropianu żeby wyrównać i na to matę. Nie wejdzie wtedy ale niestety dojazdówka w "wannę" (przykrywę na matę). Wlew gazu koło wlewu paliwa fajna jest sprawą - bo zamskowany - trochę tam trzeba sie nagimnastykować ale da się, tylko będziesz musiał przy tankowaniu dokręcać przedłużkę. Będę miał niestety w zderzaku - powiedzieli, że robią we wlew za opłatą, ale twierdzili, że i tak nie dadzą rady zamontować u mnie. Świeczek "do gazu" specjalnie nie musisz dobierać - załóż takie jak zaleca producent auta. Podłoga bagażnika jest zaprojektowana na nacisk ze 3 - 4 razy wiekszy niż waży pełna butla. Na swoją butle spokojne ładuję jeszcze 2 x cięższy ładunek i nie boję się - ze mi spodem wyleci. Świeczki zostaja tak jak instrukcja: nowe NGK BKR6EY-11. Przewody na razie zostawiam oryginalne, które miałem zobaczymy jak będą się sprawować. Jeśli będzie z tym problem to będe próbował ściągać kable NGK, ale strasznie trudno o nie. [ Dodano: Pią 17 Sie, 2007 23:27 ] Dobra i po instalacji. Butla 53l zobaczymy ile będzie wchodzić efektywnie, trochę wystaje ponad wnęke nad koło. Po pierwszych próbach to BRC sprawuje się nieźle, auto ma wigor na lpg. Po 1 kkm jeszcze do dostrojenia. Zdam później raport ze spalania, w tej chwili na benzynie w cyklu mieszanym 11l. [ Dodano: Nie 19 Sie, 2007 22:16 ] Pytanie dodatkowe: Czy ktoś wie jak się mają wskazania spalania komputera do tego co faktycznie pali auto na gazie? Do tej pory na benzynie komputer wskazywał o jakiś litr do 1,5l więcej niż faktycznie spalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yahoo Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 No ja u siebie mam 35 litrów w kole + dojazdówka i mam płaską podłogę tzn. wanna wchodzi normalnie jak przed założeniem gazu p_flori napisał/a: Wlew gazu koło wlewu paliwa fajna jest sprawą - bo zamskowany - trochę tam trzeba sie nagimnastykować ale da się, tylko będziesz musiał przy tankowaniu dokręcać przedłużkę. Będę miał niestety w zderzaku - powiedzieli, że robią we wlew za opłatą, ale twierdzili, że i tak nie dadzą rady zamontować u mnie. Ja u siebie też mam w zderzaku Jedna z tych czarnych kropek to wlew, druga to ściema (atrapa) tak zrobiłem symetrycznie żeby ładnie wyglądało, no i jest oryginalnie, bo jeszcze nie spotkałem takiego drugiego pomysłu jak mój ;) POZDR [ Dodano: Czw 06 Wrz, 2007 00:19 ] Niestety coś nie zadziałało zdjęcie więc wkleję adres normalnie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f1ce9e0ae53c759.html POZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Mam ostatecznie w zderzaku, ale tak dosyć sprytnie, że nic nie widać - jest w lewym rogu zderzaka od spodu. Zderzak jest tak zawinięty pod spodem, że jest jeszcze tyle płaszczyzny aby móc zamocować wlew. Spalanie wychodzi mi jakieś 14,3 przy jeździe miejskiej, dużo, mało? Jak na automat to chyba w normie? Efektywnie wchodzi 44,6 litrów do butli 53l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yahoo Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 No to Ci powiem że troszkę sporo. Ja przy dość dynamicznej jeździe spalam do 13l (wcześniej mi mniej spalał o ok. 1 litr - będę musiał pojechać na regulację to znów wróci do normy). Natomiast na trasie spala ok. 10 przy spokojnej i 11-11,5 przy dynamicznej jeździe. Mam automata SR20DE z 1998r. POZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 No to Ci powiem że troszkę sporo. Ja przy dość dynamicznej jeździe spalam do 13l (wcześniej mi mniej spalał o ok. 1 litr - będę musiał pojechać na regulację to znów wróci do normy). Natomiast na trasie spala ok. 10 przy spokojnej i 11-11,5 przy dynamicznej jeździe. Mam automata SR20DE z 1998r. POZDR Mi na trasie wziął 11,2l/100 przy takiej raczej dynamicznej jeździe, ale bez szaleństw. Miasto to mam 13,8 - 14,5, ale niestety często koraski i jak człowiek już się wbije na obwodnicę to chce się rozładować Ale liczysz litry mam nadzieję lejąc do pełna, a nie wskazania kompa? Bo na kompie mi pokazuje średnie spalanie 12,5 po mieście. Benzyny brał mi 11,6 po mieście. Ze spalaniem to już off-topic się robi Może podjadę jeszcze na regulacje. Zobaczymy ile będzie brał koledze Bruneros - taki sam automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yahoo Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Oczywiście że lejąc do pełna :) Tylko tak można wiarygodnie sprawdzić spalanko. Powiem Ci że raz mi spalił poniżej 10 l. Jechałem z Wrocka do Olsztyna i nie przekraczałem 110km/h. Wtedy na 367km spalił mi 35 litrów czyli ok. 9,6 litra na stówkę. Ale przy takiej dynamicznej jeździe to 11 łyka. Co do miasta, to Wrocław jest chyba najbardziej zakorkowanym miastem POLSKI - po prostu 1/3 dróg jest w remoncie. Żeby przejechać miasto w godzinach 15-18 tracisz minimum 2,5-4 godziny !!!!!!!!!!! Zależy od szczęścia hehehehehehe Dobrze że do roboty mam 10 minut na piechotę więc samochodem wybieram sie na miasto tylko wieczorami :) POZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi