Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

właśnie kupiłem sunny n14...

Gość Z.A.B.A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów miesiąc temu kuiłem sunny z 95r 1.4 55kW.Zrobiłem nim już 6k km i w zasadzie nie mam zastrzeżeń.Ma przebieg 215k nie wiem czy nie cofany (spróbujcie sie wypowiedzieć) ale wydaje mi sie ze raczej nie.Silnik pracuje równo, cichutko rozrząd nie hałasuje, zawieszenie dobre, nie wytłuczone, sprzęgło chyba wymienione bo chodzi jak w nówce, skrzynia chodzi leciutko, sączy sie olej (chyba simmering wału od strony rozrządu - jeszcze nie robiłem ale to pierdoła).Oleju na razie nie wziął pali jezdżąc do 100-110 6.6l.Pozatym wyrobiona prowadnica szyby kierowcy i troszke piszczy na wolnych obrotach,chyba alternator.?Mam kilka pytań do właścicieli sunny: czy faktycznie mój może mieć 215k przebiegu?Na ile jest rozrząd w tym aucie?Czy mógłbyć już wymieniany?Co zrobić z alternatorem i z tym piszczeniem (nie chciałbym aby mnie zawiódł w trasie) i czy długo jeszcze pociągnie (bardzo nie piszczy - jestem raczej wrażliwy na punkcie auta :).Poprosiłbym równiez o inneciekawe spostrzeżenia i uwagi jeśli chodzi o eksploatacje.A i jeszcze jedna sprawa: po odpaleniu zimnego silnika jakieś 2s słychać chyba pracę zaworów (lekkie pukanie) czy to normalne?

Nie wiem dlaczego masz wątpliwości co do przebiegu... w rodzinie mamy wartburga z 90 roku. Od nowości w naszych rękach, ma 134k przebiegu. Licznik nie kręcony ani nic nie kombinowane. Czasem tak jest... A więc na odległość raczej nikt ne będzie w stanie ocenić, czy Twoim autku ktoś dłubał przy liczniku czy nie ;)

• 4 tygodnie później...

Po kupieniu koniecznie wymien rozrzad!!!!!! koniecznie!!!! Nie warto ryzykowac. A co do licznika to roznie moze byc. Wie to tylko poprzesni wlasciciel.

Gość Sunny wrocR

Ale po co wymieniac rozrzad skoro jest cichy? silniki z rozrzadem na lancuchu przewaznie wytrzymuja tyle co reszta glownych podzespolow bez koniecznosci wymiany... Mysle ze profilaktycznie mozna wymienic jak bedzie sie odzywal przy 300k przebiegu

Po kupieniu koniecznie wymien rozrzad!!!!!! koniecznie!!!! Nie warto ryzykowac. A co do licznika to roznie moze byc. Wie to tylko poprzesni wlasciciel.

Dokładnie popieram. rozrząd, olej i jeździć i cieszyć sie rozkoszną jazdą nyski:)

POZDRAWIAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...