Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Co trzeba wymienić po 10 latach?

Barył

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy oprócz wymiany standardowych rzeczy jak płyny, filty, olej (co robie co roku), nie trzeba wymienic czegoś jeszcze?? Słyszałem, że warto pomyśleć nad paskiem rozrządu. Ma ktoś jakieś ciekawe pomysły?

Acha i generalnie nic mi nie stuka, ani puka i chyba wszystko jest ok, także nie wiem. I jak ktoś jest ze szczecina to może podać jakieś dobre i tanie miejsce gdzie to można zrobić.

Nie ma reguly. Wymieniasz co trzeba. Jesli nie znasz przeszlosci auta, po prostu zmieniasz wszystkie plyny i filtry. Plyn wspomagania o ile nie jest brazowy mozna sobie odpuscic, podobnie olej w skrzyni biegow. Naped rozrzadu zmieniasz w przypadku paskow. W K11 jest lancuch. Podlega wymianie tylko w przypadku niepokojacych dzwiekow. Warto do niego zajrzec i zrobic tzw przeglad organoleptyczny ;)

Gość krzychu_205

Moja micra ma juz 11lat :) i w zeszlym roku(majac 10lat) z powazniejszych napraw bylo:

- amortyzatory przód

natomiast w wieku juz 11latek ;) to trzeba bylo wymienic:

-sprzeglo

-przeguby

nie wspominajac a plynach i filtrach, natomiast reszta podzespolow sie narazie trzyma nic nie stuka ani puka, wiec pewnie jeszcze z jakies 10lat wytrzyma :diabel2:

Na razie wymieniłem tylko olej, filtr, świece, dolali mi troche płynów i chyba starczy...

A że micra ma łańcuch rozrządu to sie zdziwiłem. Jak powidziałem mojemu kolesiowi co sie śmiał, że bede musiał zmieniać to nagle mu mina zrzedła. Nie wierzył że w takim tanim w sumie aucie montowali łańcuch :D

Także teraz to tylko jeździć, tylko żeby drogi lepsze były, bo przez to to tylko właśnie trzeba amortyzatory częsciej zmieniac, przeguby... no a sprzegło tez jestem ciekaw ile u mnie jeszcze wytrzyma.

Na razie wymieniłem tylko olej, filtr, świece, dolali mi troche płynów i chyba starczy...

A że micra ma łańcuch rozrządu to sie zdziwiłem. Jak powidziałem mojemu kolesiowi co sie śmiał, że bede musiał zmieniać to nagle mu mina zrzedła. Nie wierzył że w takim tanim w sumie aucie montowali łańcuch :D

Także teraz to tylko jeździć, tylko żeby drogi lepsze były, bo przez to to tylko właśnie trzeba amortyzatory częsciej zmieniac, przeguby... no a sprzegło tez jestem ciekaw ile u mnie jeszcze wytrzyma.

No ale lancuch tez trzeba bedzie wymienic pewnie po okolo 120-150 tys km.

Ja narazie mam nicale 112.000 km i jeszcze nie wyemianilem, ale pewnie kiedys tma bedzie trzeba.

Przed wczoraj wymienialem za to klocki , plyn hamulcowy na Ferodo i w warsztacie powiedzieli ze oslona przegubu jest peknieta iwec to tez wymienilem (taka guma oslaniajaca - nic wielkiego) :)

ja ostatnio wymieniłem to: Olej silnikowy

Filtr paliwa

Filtr powietrza

Filtr oleju

Klocki hamulcowe

Tarcze hamulcowe

Szczęki hamulcowe

Paski napędowe

Kable zapłonowe

Świece zapłonowe

Amortyzatory

Olej skrzyni biegów

Końcówka drążka

Cylinderki hamulcowe

Płyn hamulcowy

Wahacze przednie

Osłony przegubów

w sumie wymieniłem to w ciągu 8 miesięcy. Koszt wymiany to się pewnie domyślacie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...