Gość wojo Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Jak w temacie. Na przeglądzie zobaczyłem że gumowe oslony amortyzatorów w mojej almerce N15 są już do wymiany... Jako że nie mam wielkiego doświadczenia z serwisami, zwracam się do was z zapytaniem, ile może kosztować w serwisie (ale nie ASO) wymiana osłon na wszytkich amorkach :?: Chciałbym mieć już jakaś orientację w temacie, żeby wiedzieć czy chcą mnie orżnąć czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dżodżo Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 30-80 złotych za sztuke+cena osłon, czyli 120-320 za komplet+cena osłon. POZDRAWIAM..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojo Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jak widać rozrzut cen spory To może jeszcze dopytam. Zrobiłem rekonesans na Allegro. Widzę że osłona wraz z odbojem kosztuje ok 20-30 zł za sztukę. Nie widzę żeby którykolwiek ze sprzedawców oferował osłony akurat dla almery. Jak dobrać właściwy model? Zdarza się że w opisie jest podane że pasuje do Nissana Sunny N14, a o mojej N15 wszędzie cisza... A czy ma znaczenie producent? Czasem warto dac kilka złotych więcej i mieć spokój niż kupić jakieś badziewie i za pół roku znów się z tym bujać... Tylko jak wybrać coś dobrego? Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość auto-moto Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Komplet (2 osłony + 2 odboje) to koszt 50 zł na 2 amorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoover Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Niedawno miałem te osłony wymieniane u siebie. Co do kosztów robocizny się nie wypowiem. ale odnośnie osłon myślę, że zakup kompletu osłon i odbojów do Twojej na jedną oś (poza serwisem) w 100 PLN zmieści się ze spokojem. Ja zdecydowałem się na Sachsy ( w przypadku Primery) , bo po przyjrzeniu się osłonom z firm Monroe i innym z podobnej albo niższej niższej półki, np. Gomet, stwierdziłem (podobnie jak mój mechanik ) , że to skończone badziewie nie umywające się do oryginału. Chodzi o to, że zamienniki niestety są często zrobione z plastiku który się łamie w czasie pracy amortyzatora (przynajmniej w przypadku P11). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojo Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Dzięki za odzew. Próbuję zorientować się w ofercie rynkowej... Namierzyłem katalog Sachsa, http://webcat.sachs.de/%5Cpdfkatalog%5C0032dapkw_004X__Z.pdf , ale o ile rozumiem to nie produkują osłon dla almery (strona 206) : Nie ma też nic dla mnie np. tutaj http://www.totalfix.pl/index.php?cPath=197...242a0a4252364f6 , ani w sklepie, którego adres znajdującym się w podpisie kolegi "auto-moto" :029: Co to, jakiś ułomny samochód? A może osłon na amory nie potrzebuje? No ale sam widziałem że ich stan jest mizerny Zna ktoś może jakieś miejsce w sieci, gdzie można korzystnie nabyć dobre osłony dla mojej N15 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoover Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Faktycznie... sprawdziłem w katalogach trzech innych firm i zamienników osłon do almery nigdzie nie widać. Wygląda na to, że pozostaje oryginał, ewentualnie można spróbować, o ile jest taka możliwość, dopasować osłony od innego auta (np. do mojej starej primery pasowały osłony od Audi A4). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojo Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ano właśnie... czyli jednak jest z tym problem... Pytałem o to jeszcze na jednej grupie dyskusyjnej i tam odpisał mi człowiek nastepująco: "Nie ma nieoryginalnych osłon amortyzatorów do twojej Almery. Tylko ASO. Osłony są zintegrowane z odbojami, a odboje odpowiadają za charakterystykę zawieszenia (sprężyny + odboje mają charakterystykę progresywną). Jeżeli chcesz mieć bezpieczny samochód to ASO, a jeżeli ma być tanio to załóż jakiekolwiek gumowe harmonijki." Sytuacja jest więc już raczej klarowna. Dzieki za próbę pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marb Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Ja na podróbie się ostro przejechałem. W zeszłym roku byłem w warsztacie i przy okazji zobaczyłem, że jedna osłona sie skończyła. Powiedzieli, że cos dobiorą i wymienią. Wyszło osłona około 40zł i wymiana bodajże 80zł. W tym roku (po przejechaniu kilkunastu tysięcy km) byłem w warsztacie i znowu przy okazji zobaczyłem że osłona padła ale tak, że została z niej wisząca szmata i .... to była ta co wymieniłem ją w ubiegłym roku a wyglądała duuużo gorzej od orginału który wymieniłem rok temu. Szlag mnie trafił bo przy okazji amotyzator dostał w d*pę. Pojechałem do ASO kupiłem osłonę za 150zł i wymieniłem w zwykłym warsztacie. Jednostkowo wyszło drogo ale przynajmniej moge przez kilka lat spokojnie jeździć a te badziewiaki musiałbym co jakiś czas wymieniać. Dodam, że nie pamiętam kto to gówno firmował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość don_martinez Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Potwierdzam zdanie kolegów - tylko ASO. Ja do swojej maximy kupiłem jakieś gówno na allegro, które wytrzymało 10000km :036: Nie warto oszczędzać kilku złotych w tym przypadku bo podwójne koszty robocizny przekroczą Twoje oszczędności na częściach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stn Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 no wlasnie, z oslonkami do n15 to jest problmem sam mam do wymianay komplet czyli oby cztery bo to co zwisa to jakies nedzne firanki.. ;/ jest pan ktory sie oferuje tu http://oslonyamortyzatorow.pl/ 35 komplet na 2 kola czy ktos moze cos na ten temat wie? pan w sklepie z czesciami do japonczykow powiedzial 35 za jedna tez z odbojnikiem.. jak ojciec dzwonil do ASO to mu powiedzieli prawie 400.. =D no coz ale jak pojechalem do nich po plastikowa spinke do przedniego pasa na szybie pod wycieraczka zawolali 15 zl a za przeciwmgielny lewy z sufitu strzelil mi 500 ;> i teraz nie wiem zbytnio co robic a jesienne pluchy coraz blizej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi