Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Zepsuty tylny zacisk?

Gość maacieq

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co to może być, miałem do wymiany klocki i tarcze tylnie lewe koło już prawie nie hamowało, często był kłopot że tłoczek nie odbijał. Teraz wszystko przesmarowane po zaciagnieciu ręcznego to coś do czego przymocowana jest linka przy zacisku nie odbija... po interwncji młotkiem owszem :(: :(: :(:

Mechanik nie chciał rozbierać zacisku bo bał się że będzie potrzebował zestawu naprawczego (uszczelek itd) żeby złożyć z powrotem.. za to chce wymienić zacisk:((( Co robić??? Ktoś miał już z tym kłopot??

BTW czy zacisk tylni z n15 jest kompatybilny :) ????

Witaj

Miałem to samo.

Na starych kloskach było OK a na nowych zacinało. Rozbierałem mechanizm i nic nie pomogło. Tam w środku jest taka tulejka, która się wyrabia i nic na to nie poradzi. Po lekkim zużyciu klocków przestało zacinać. No cóż. Auto 14 lat ;)

• 3 tygodnie później...

no tak ale on się zacina tylko na nowych klockach.... czyli na starych był dobry.... czy na sucho będzie działał poprawnie... :/ :/ :/ czyli pozostaje kupno nowego??

miałem ostatnio to samo. Nie odbijał mi lewy tylny zacisk. Na początek popsikałem na ośkę wd-40 i parę razy nią poruszałem i pomogło ale na krótko. Drugim razem to już wyjałem cały zacisk z samochodu i zacząłem go rozbierać: wypchnąłem tłoczek i gumki ale tam w środku jest gorsza sprawa (mało jest miejsca a trzeba tam zdjąć segera i bałem się jeszcze że tego potem nie złożę) Odkręciłem tą śrubę oporową przy tej dźwigience od ręcznego i dało się trochę podnieść tą dźwignię . Jest tam gumowa uszczelka i pod nia u mnie było kupę syfu. Wyczyściłem ile się dało nasmarowałem i dźwignia odbija nawet bez sprężyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...