Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przewody hamulcowe -oryginalne czy w oplocie i pedał hamulca

Fer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sypł mi się tylny lewy przewód hamulcowy metalowy i myśle jak co zrobić by pozbyć się problemu. Aby wymienić musze wyjąć stary przewód i dać do zrobienia nowy i zastanawiam się czy nie zakupić przewodów w oplocie (wiem że to bardziej do sportowych samochodów) ale może jest to rozwiązanie łatwiejsze i może trwalsze ?

jest łatwiejsze na pewno. co do trwałości to przeciez przy każdymkole masz przewód elastyczny i on po jakimś czasie pada bo pracuje. ale jesli wymieniasz sztywny odcinek, to on dalej będzie sztywny choć w oplocie i spokojnie wytrzyma.

Założyłem sztywne bo ogólnie wyszło i taniej i szybciej :)

Ale mam inne pytanie. Przed awarią hamulców przy włączonym silniku pedał hamulca był dosyć twardy i szybko nastawał moment że samochód mocno zatrzymywał się. Po wymianie przewodów i wymianie płynu hamulcowego pedał zrobił się miękki i trzeba wcisnąć go przynajmniej do połowy by zacząć czuć hamowanie. Czego to wina ?

cześć Fer a byłeś u vieha ? ja go wczoraj przypadkiem w servisie spotkałem

Tak, byłem, samochód zrobiony, nowe przewody, już była jazda próbna i było by wszystko ok, gdyby nie ten pedał hamulca ...

wiesz na hamulcahc to sie znam tyle co świania na niebie ale moze jest zapowietrzony

[ Dodano: Wto 28 Sie, 2007 18:36 ]

mi w czarnym suniaczu hamulce fajnie działały, twardo tak jak i u Ciebie poprzednio, odkąd mam tego bardzoej miękko i muszę mocniej nacisnąć zeby hamować ale już się przyzwyczaiłem

ale moze jest zapowietrzony

Właśnie po zrobieniu przewodów miał zostać wymieniony płyn hamulcowy. Stary był wymieniany lekko ponad 4-5 lat temu w tym przez ponad 2.5 stał w garażu.

• 2 tygodnie później...

hamulce mogą być właśnie zapowietrzone albo jest za mało płynu hamulcowego

A jeśli wszystko jest w porządku i ten miękki pedał ci przeszkadza to jest możliwość regulacji (przynajmniej w moim N13) pedału hamulca przy samym pedale. Możesz wyregulować ze przy mniejszym nacisnieciu będzie "brał"