Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Jak otworzyć drzwi jak padnie akumulator?

Gość Qshyhoo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno nabyłem to cudo i zastanawiam sie jak otworzyć drzwi w przypadku gdy padnie akumulator do zera, albo coś mi na oczy padło, albo brak jest zamków zewnętrznych w tej wersji :zdziw:

a jako, ze zameczek jest tylko jeden od strony kierowcy i jest pod taka gustowna zaslepka to wszyscy o nim zapominaja - a to zle. Z kilku juz zrodel slyszalem, ze zamek ten gdy nie jest wogole uzywany lubi sie zepsuc i wowczas kaplica, kluczykiem nie da sie go otworzyc.

Wiec panowie i panie! zdejmujemy zaslepki i przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu poswiecmy chwile na kilkukrotne otwarcie i zamkniecie nyski kluczykiem :)

• 1 miesiąc temu...
Niedawno nabyłem to cudo i zastanawiam sie jak otworzyć drzwi w przypadku gdy padnie akumulator do zera, albo coś mi na oczy padło, albo brak jest zamków zewnętrznych w tej wersji :zdziw:

No moze jestem nie w temacie ale z cala penoscia jak padnie ci akumulator to drzwi zostana automatycznie otwarte to jest problem ale tylko wtedy gdy zostawisz samochod na parkingu i padnie akumulator bo zostanie caly otwarty i jestem tego peny bo tak mialem pozdrawiam

Jak padnie akumulator to samochód sie nie otworzy, jak wymontujesz akumulator to sam sie nie otworzy.

Przerabiałem temat akumulatora w drugi dzień po kupnie samochodu, zostawiłem na światłach (w dodatku jak kupowałem to nie sprawdziłem zamka bo wszystko robiłem z pilota, jakież było moje zdziwieni jak sie okazało że zamek jest nie do otwarcia !!) więc chodziłem w koło samochodu przez 10 min i naciskałem i resztą sił sie otworzył. Wymontowałem akumulator podładowałem i następnego dnia znalazłem sie u speca ( nissan polecił bo nie byli wstanie naprawić zamka-proponowali wymianę na nowy ale kosztuje to w piz....u pieniędzy+stacyjka) Magik po stękał i rozmontował, doszedł do wniosku że najprawdopodobniej od nowości nie był uzywany i sie zaśniedział i to mocno (żadne psikanie róznego rodzaju płynami nie pomaga). Naprawił nasmarował i dwa razy w tygodniu kręce zamkiem by się to nie powtórzyło :one:

Dokładnie tak jak piszecie. Również mnie o tym ostrzegano, ale z częstym korzystaniem z ukrytego zamka nie ma u mnie problemu, rozwiązanie przyniosło samo życie. Często parkuję w miejscu, gdzie za cholerę nie działa pilot, bo coś w eterze pracuje chyba na zbliżonej częstotliwości. Jeżeli znajdę miejsce na parkingu tylko kilka metrów dalej wszystko jest ok. Czasem to drażni, ale chyba plusy dodatnie przesłoniły te ujemne

Aleście mnie nastraszyli. Jak poczytałem Wasze posty to poszedłem zobaczyć jak się dzieje u mnie i faktycznie kluczyk do zamka wchodzi do głębokości jakieś 2/3 ( tak powinno podobno być) ale za cholerę nie przekręci się ani w lewo ani w prawo. Czy można to jakość usprawnić nie rozbierając całego zamka. Może to tylko wystarczy jakoś odpowiednio nasmarować lub rozruszać.

Wacław to masz tak samo jak u mnie, kluczyk do końca nie wchodził i jak patrzyłem w instrukcje to myślałem ze tak ma być w dodatku czytałem o jakiś zapadkach i innych pierdołkach w drzwiach. Ale u Ciebie jest najprawdopodobniej to co u mnie, możesz psikać może sie uda choć wątpię. Jedyna rada to jechać do speca od zamków mnie to rozebrał przeczyścił nasmarował za 100 zł. Teraz mam już OK i jak pisałem dwa razy w tygodniu kręcę kluczykiem by się to nie powtórzyło.

• 2 lata później...

I ja musze zobaczyc swoj zamek w nysce .bo pilot pilotem a kluczykiem tez trzeba otwierac czasmi.

• 8 miesięcy temu...

o żesz w mordę, a ja tam nigdy nie zaglądałem, a kupiłem p12 z 2002 w październiku, pewnie będzie kicha :mellow:

Ja po raz pierwszy użyłem zamka rok temu od nowości nie był używany - zero problemów

• 9 lat później...

problem spotkał dziś mnie :/
żona wróciła z pracy nagle dzwoni sąsiad, że światłą włączone (postojowe) zawsze się wyłączają automatycznie po zamknięciu. Idę faktycznie światłą zapalone przyciski w środku zapalone (takie jak podrzewanie siedzen, wszelkie dookoła klimatyzacji) centralny zamek nie działa, pilot nie działa, bezkluczykowe otwieranie nie działa, i kluczyk mechaniczny nie działa nie przekręca się. 
DRAMAT co robić :/ jutro się rozładuje pewnie akumulator

pomocy 

8 godzin temu, Ugasss napisał:

U mnie tez w obecnej chwili ten zamek pod zaslepka nie przekraca sie.. co z nim zrobic ? psiknac do srodka czyms czy jak ? 

Kiedyś rozruszałem zamek znanym preparatem w sprayu z rurką. Trwało to chwilę, jedno psiknięcie nie pomoże. Najlepiej aplikować "na bogato' aż syf wypłynie. Między aplikacjami daj czas preparatowi na zadziałanie i co jakiś czas kluczykiem delikatnie próbuj przekręcić.

W dniu 28.03.2020 o 06:50, Thunder napisał:

Kiedyś rozruszałem zamek znanym preparatem w sprayu z rurką. Trwało to chwilę, jedno psiknięcie nie pomoże. Najlepiej aplikować "na bogato' aż syf wypłynie. Między aplikacjami daj czas preparatowi na zadziałanie i co jakiś czas kluczykiem delikatnie próbuj przekręcić.

Ok dzieki od jutra zaczne ;) 

Gość Andrzej G
W dniu 29.03.2020 o 22:23, Ugasss napisał:

Ok dzieki od jutra zaczne

Bo takie rzeczy powinno się zabezpieczyć zaraz po nabyciu auta sprayem do zamków (bezsilikonowym), co kilka lat powtórzyć i po przesmarowaniu przekręcić kilka razy kluczykiem. Natomiast w obecnej sytuacji, to tak jak wspomniał kol. Thunder. Dodam tylko by po psiknięciu do zamka sporo razy włożyć i wyjąć kluczyk, bo być może jakaś sprężynka, lub bolczyk w zamku się zapiekł, więc psikać i starać się rozruszać te elementy ... polecam CX-80.

Lepiej żeby pomogło. W moim przypadku żaden z preparatów nie pomógł i trzeba było delikatnie odchylić ramke drzwi żeby wsadzić między uszczelki cienki i twardy drut, który pozwoli na wciśnięcie przycisku otwierania drzwi na tunelu środkowym. Trochę to trwało ale udało się.Zamek został wyciągnięty rozebrany przesmarowany. Niby błacha sprawa a jednak problem.