velociraptor Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 http://biznes.onet.pl/0,1596943,wiadomosci.html Kupiłeś pick-upa? Możesz być przestępcą (Rzeczpospolita, tm/30.08.2007, godz. 07:48) Według "Rzeczpospolitej" o kilkanaście tysięcy złotych zdrożeją niebawem wszystkie półciężarówki o masie do 3,5 tony. Auta te są coraz bardziej popularne wśród przedsiębiorców. Spore zamieszanie na rynku spowodowała decyzja Ministerstwa Finansów, aby półciężarówki uznać za samochody osobowe. Nowa definicja półciężarówek objęła bowiem nie tylko auta typu pick-up, ale praktycznie wszystkie małe furgonetki o masie do 3,5 tony, które mają tzw. podwójną kabinę - dodaje gazeta. Za luksusowe auta, podlegające 13,6 proc. akcyzie, fiskus uznał też blaszane furgony, jakimi jeżdżą ekipy wodociągowe czy energetyczne. Takich pojazdów kupiono w tym roku w Polsce około 3 tys. Część z przedsiębiorców stała się przestępcami skarbowymi, jeśli po 31 marca kupili półciężarówkę z dużą kabiną i nie zapłacili akcyzy - zauważa gazeta. Więcej w "Rzeczpospolitej". Chory kraj .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OFF-ROADER Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Chory kraj .... Nie kraj tylko rząd : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ryży Koń Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 wdupiemamto......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rocik Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 i jak nie kochać tego Kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domadm Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 No cóż, już chyba przyzwyczaiłem się że: 1. Jestem podejrzany bo mieszkam w Polsce 2. Jestem wrogiem bo nie należę do pis 3. Jestem heretykiem bo wierzę Bogu a nie jedynemu radiu 4. Jestem nieuczciwy bo mam swoje biznesy 5. Jestem przeciw ekologii bo żyję 6. Jestem zboczony bo nie kocham zboczeńców ... 50. Jestem przestępcą bo odliczam vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dr.Bunsen Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 No ale w tym artykule mowa jest, że nowych nabywców potraktuje się "pałką fiskalną", a co do już "szczęśliwych" posiadaczy to chyba lekka przesada? Chyba, że się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Z wszystkich działań naszego kochanego rządu wynika , że wszystko co kupujemy - samochody w szczególności i odliczamy VAT ( do czego mamy prawo) jest niemile widziane , ale jak nasz najświętszy co drugi dzień samolocikiem do Juraty lata to mamy się przyglądac bez gadania??? Trudno - następny samochód to będzie TWARDY albo Rosomak :kosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dr.Bunsen Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Najnowsze doniesienia z portali internetowych głoszą, że naród jak zwykle "źle zrozumiał" intencję szlachetnego rządu i "dopowiedziano" coś, co nie było w intencji ustawodawcy... blebleble... itd. Czas chyba się pakować :mikolaj: PS. Dzięki za pozdrowienia, *dzemik* :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Im bardziej będą kombinować tym mniej podatków zbiorą. Ograniczyli możliwość odpisu VATu od samochodów osobowych z kratką - zaczął się napływ samochodów z Zachodu za 1 tys Euro. Stracili na tym chyba dużo. Teraz zaczną kombinować z pick-upami nowymi, to ściągnę sobie 3 letniego z zachodu za 5 tys Euro zamiast kupować nowego za 40 tys. Euro w Polsce. Każdy potrafi liczyć , tylko nie gamonie na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość boliniak Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Chłopaki ale chyba nie jest na szczęście tak źle : http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zmiana-kla...ie-1633855.html http://www.ey.com/global/content.nsf/WebPr...enDocument& Więc chyba raczej mogą nam skoczyć ale już widzę, że pewnie nowy rząd zrobi coś dobrego dla firm i zmieni ustawę o akcyzie i trzeba będzie płacić tą akcyzę, w każdym razie można chyba odsapnąć.....narazie... Pzdr Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Cosik nie chce mi się w to wszystko wierzyć :027: Akcyza- akcyzą. Ale w kalsyfikacji VATu nie są w stanie tego zrobić. Bo co - do jednego wora pójdą ekipy budowlane z niezmordowanymi Żukami, VT Trasportery, Polonezy - jeśli chodzi o typ samochodu , a jak będą chcieli zrobić od wartości - to wszystkie IVECO daily, Fiaty Ducato -itp, itd. To może jeszcze dołożyć spychacze i walce - bo nimi też da się ludzi przewieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi