Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144/W11.144] Olej do automatu CVT

Gość Bruneros
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzies już czytałem na forach że starczyło na 8 tys. dalej regeneracja skrzyni, nie wiadomo czy od tego Ravenol-u czy coś innego, ale... Sam zastanawiałem przed wymianą, dużo obdzwoniłem warsztatów i mechaników, w końcu mam NS-1 w skrzyni. Chyba skrzynia jest zbyt droga zeby kombinować...

Sam wymieniałeś, czy oddałeś gdzieś do warszatu. Skąd NS-1 miałeś? Z ASO?

Wymieniałem sam (dynamicznie) z czyszczeniem filtra oraz miski (w ASO chcieli za to 270 zeta). NS-1 sprowadzałem z zagranicy (mam znajomych w ENEOS). Jakbyś chciał to pisz: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/78760-oryginalny-nissan-cvt-fluid-ns-1-do-h-cvtm6/

270 zeta za robotę, bez oleju oczywiście...

• 1 miesiąc temu...

Ja sam wymieniłem i skorzystałem z RAVENOL CVT FLUID, zrobiłem ponad 10tyś km i na razie wszystko działa, polecam.

OOOO to już sporo...Ja Tobie Kolego kibicuję!!! Ile masz przejechane ogólnie na liczniku? Ja sam mam zamiar zalać cvt tym niemieckim specyfikiem. Ale to za jakiś czas...

Denerwuje mnie fakt, że funkcjonuje takie lobby na NS-1 i basta.

Najfajniejsze jest to, że Auto Józefów (znany i poważany warsztat automatów k/ W-wy) nie zalewa cvt rekomendowanymi olejami NS-1 albo NS-2.

Mają gro zadowolonych klientów np. Muranek, którym zalali skrzynkę np. jakimś castrolem do cvt.

Tyle na ten temat.

Pozdrawiam.

Ostatnio pytałem ile kosztuje wymiana w Józefowie - zreszta na ich forum i odpisali ze 500 pln. Tyle to kosztuje oryginalny olej NS-1w serwisie. Zreszta kazdy robi jak uwaza. Przecież możesz zalać ta skrzynke ATF do wspomagania:))

PZDR

Ostatnio pytałem ile kosztuje wymiana w Józefowie - zreszta na ich forum i odpisali ze 500 pln. Tyle to kosztuje oryginalny olej NS-1w serwisie. Zreszta kazdy robi jak uwaza. Przecież możesz zalać ta skrzynke ATF do wspomagania:))

PZDR

PZDR

Micrę z CVT można z powodzeniem zalać ATF Dexronem III :-)

Pozdr.

• 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

podobno 8,1L wchodzi oleju do skrzyni, prawda to? jak spuścić stary  olej? a filtr też wypadałoby wymienić od razu?

zrobię to w domowych warunkach bez kanału?

aaa i poproszę o dwa słowa wyjaśnienia jak się jeździ automatem pierwszej generacji w primerze po lifcie ;) tzn co mam robić na której literce i na drążku od biegów jest drugi przycisk poniżej, od czego? jakiś tryb sport występuje?

• 2 lata później...

Witam, olej RAVENOL CVT FLUID  działa bez zarzutu, 100tyś km przebiegu na tym oleju i wymiana.

http://autooleje.pl/product-pol-3268-Olej-Ravenol-Fluid-CVT-1l.html

Po wymianie skrzynia nadal działa. polecam: RAVENOL CVT FLUID NS-1, KLE50 00002; KLE50 00004

• 1 rok później...

Dla jastności, wygląda to tak z oznaczeniami:

Nissan AT- MATIC D płyn do automatów łącznie z N-CVT kompatybilny z Dexron III kod: KE908-99931

Nissan AT- MATIC J dla Pathfinder R51M & Navara D40M kod: KE908-99932

Nissan NS-1 CVT tylko dla Nissan CVT (nie dla N-CVT & Z50) kod: KE909-99942

Nissan NS-2 CVT tylko dla Nissan Murano Z50 CVT kod: KLE52-0000403

Jeśli masz Micrę z N-CVT to zapewne AT-MATIC D pasuje do Twojej skrzynki (czyli tak naprawdę Dextron III). Natomiast do CVT w Primerze (Hyper CVT M6) nadaje się NS-1 - taki niedawno zalałem. Nie umiem na podstawie tego powiedzieć czy do N-CVT można nalać NS-1 oraz jakie będzie miało to skutki. Obstawiam, że nie zaszkodzi, ale po co - droższy jest http://forum.nissanklub.pl/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/smile.gif.

Upewnij się natomiast dokładnie jaką masz skrzynię - jej kod.

Witaj

Jaki olej powinno się stosować w Pathfinder R52 z 2013r. Czas wymienic