Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[100NX] a sprawa ABS

Gość Quattro
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pyt. 1: Co musze przerzucic z rozbitego 100NX, ktory posiadal ABS do nowego, ktory owego ukladu nie posiada, tak aby miec uklad hamulcowy z 4 tarczami i ABS? Pytanie tyczy sie glownie elektroniki itp.

Pyt. 2: Co musze dolozyc, aby po przerzuceniu tylnej klapy posiadajacej w listwie 3 swiatlo stop cieszyc sie nim w moim obecnym Nissanie?

żeby mieć abs musisz mieć:

2 koronki na przegubach

2 koronki na tylnich piastach

4 czujniki w zwrotnicach

1 sterownik

1 wiązkę (tę dookoła silnika bo ona obsługuje pompę)

przewody hamulcowe

odpowiednią wiązkę pod deską- ona obsługuje sterownik

najlepiej zegary z abs

p.s czujników abs raczej nie przełożysz - trzeba mieniać ze zwrotnicami bo po tych paru latach nie da się ich wyciągnąć

Ale tarcze na tył możesz spokojnie wrzucić tylko uważaj, bo tył zrobi się znacznie mocniejszy i może uciekać na luźnych i śliskich nawierzchniach przy hamowaniu. Podobnie będzie w zakręcie.

Gość johny_fellow
To co? budujemy najszybszego 100NX-a w Polsce?

Tylko pamiętaj, że Ceremony miał w GTi 175KM, ADAMUS ze 100NX SQUADu ma już SR20DE+T, a ktoś tam jeszcze miał silnik 2.7 z Legenda chyba o ile dobrze pamiętam :)

Musiałbyś conajmniej to przebić ale wierzę w Ciebie :!:

Czekam na rozwinięcie projektu :D

Gość johny_fellow
2.7 z Legenda w komorze od 100NX-a? mam oba auta i nie uwierze jesli nie zobacze :]

Xantos ze 100NX SQUADu zrobił coś takiego, później odkupił go 2fast@.

Tu jest opis ale widać, że zakładający temat troszkę go okroił z opisu:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=20041

ja stawiam sobie tylko 1 warunek - mniej niz 2 litry pojemnosci

Czyli zostajesz przy GA16 czy coś swapujesz?

Wogóle to załóż o tym temat w dziale "Projekty i Prezentacje" bo robimy tu straszny OT.

• 2 tygodnie później...
Gość johny_fellow
jestem kuszony zakupem Z31 z silnikiem VG30DETT... za calkiem przyjemne pieniadze...

Ehh... widziałem takie cudo pod Berlinem... aż żal było przejść obok obojętnie ale portfel na nic innego nie pozwalał...

• 4 miesiące temu...

mam pytanie... jak sprawdzić czy w moim nx wogóle jest ABS??? przy zakupie gość mówił, że niby jest ale jak depnę na heble to nic się nie dzieje w stylu abs.... tylko hjamiue mi na ostroooooo :/ w środku nie mam żadnej kontrolki żeby widoczny był napis ABS.... jak ktoś coś będzie wiedział na ten temat to mile widziane odpowiedzi... POZDROOO